Hlavní obsah

Operace? Teď je ten správný čas!

Foto: Thinkstock

Podzim přeje plastickým operacímFoto: Thinkstock

Reklama

Laserové ošetření obličeje, operace dolních víček, odsátí tuku či úpravy poprsí, zbavení se nevzhledných křečových žil. To jsou jen některé chirurgické zákroky, které je nejlepší absolvovat v chladnějších měsících. Proč? Rány se lépe hojí a jsou méně bolestivé!

Článek

Podzim je obdobím pestrobarevných odstínů listí, klesajících teplot, nákupu zimního oblečení a chirurgických zákroků, na které přes léto není čas nebo chuť. Ale hlavně na ně není ta správná chvíle. Proč se vyplatí počkat si s rozhodnutím jít pod skalpel právě na čas kabátů a rukavic? Obecně se doporučuje podstupovat větší chirurgické zákroky v chladnějších měsících zejména z následujících důvodů:

  1. lepší hojivost ran v chladnějším období
  2. menší otoky operovaných oblastí
  3. menší pooperační bolestivost
  4. nejsou nutné tak časté převazy jako v případě letních měsíců
  5. méně UV záření, které má vliv na pigmentaci (včetně záření v soláriu)

Kdy slunce škodí výsledkům?

„Co se týká samotných zákroků, tak zejména pro operaci laserem je toto období zcela ideální,“ vysvětluje Hubert Topinka, primář pražského Lékařského domu. A objasňuje důvod. „U těchto operací je zcela nezbytné se v době rekonvalescence vyhýbat slunečním paprskům, jinak hrozí pigmentace ošetřených oblastí. Jedná se zejména o operace dolních víček laserem, laserové ošetření obličeje či dekoltu a laserové depilace.“ (Je tedy dobré, že operované oblasti jsou zakryty oděvem, který chrání i před zvídavými zraky a otázkami ostatních.)

Foto: Thinkstock

Nebojte se zajít za odborníkemFoto: Thinkstock

Liposukce? Právě teď!

Podle primáře Topinky je z důvodu lepšího hojení ran dále vhodné podstupovat na podzim i větší operační výkony jako například abdominoplastiku (operace břicha – povislé kůže a povolených břišních svalů), rozsáhlé liposukce či redukce poprsí. „U faceliftu a operace víček platí totéž co u operací laserem – jizvy v obličeji by neměly být vystavovány slunečnímu záření po dobu minimálně tří měsíců,“ doplňuje odborník (pozn. red.: facelift je zákrok zmírňující projevy stárnutí obličeje).

A například i s takovými křečovými žilami se lépe bojuje v chladu podzimu a zimy, protože po operaci se musí nosit silné stahovací punčochy, které v již tak velkém letním vedru přilívají „olej do ohně“ a ještě zvyšují teplotu těla.

Ve hře je koneckonců i psychika. Pacientům s rekonvalescencí v chladných měsících nemusí přijít líto, že nestráví čas u bazénu na koupališti nebo při cyklistickém výletě. Jejich pohyb může být omezen počasím, čímž se pooperační péče stává efektivnější. Takže na otázku „kdy?“, je nejlepší odpověď: právě teď, protože rekonvalescenci zvládnete do jara levou zadní. Půjdete do toho?

Reklama

Související témata:

Načítám