Hlavní obsah

Opravdový hit v levném bydlení: Mobilheimy!

Foto: Mobilheim Centrum

Máte zájem o mobilní dům vhodný pro celoroční bydlení? Hledejte reference a vsaďte na ověřeného prodejce, který splní vaše představy do posledního detailuFoto: Mobilheim Centrum

Reklama

Chcete si pořídit domek k rekreaci nebo potřebujete rychle a levně bydlet? Tak zkuste hit posledních let, mobilní domek. Střechu nad hlavou můžete mít už za pár set tisíc korun.

Článek

Pro tyto domy se u nás také vžil z němčiny přejatý výraz „mobilheimy“ a jsou trendem nejen zahraničí, ale oblibu získávají i u nás.

Mobilní domek není karavan

Přestože ve své původní podobě připomínají karavany, nejsou určené k cestování a jejich ocelový podvozek s kolečky, výsuvnými podpěrami a ojí s přípojným zařízením slouží hlavně k rychlé přepravě na kratší vzdálenost a k manipulaci na pozemku.

Foto: Mobilheim Plzeň

Mobilheim Atlas po zateplení. Fasádu tvoří palubkyFoto: Mobilheim Plzeň

Foto: Sun Roller

K mobilheimu potřebujete pozemek, zpevněné místo na postavení domu a přípojky elektřiny a vody, dále kanalizaci nebo jímku. Můžete mít i nádrž na propan-butanFoto: Sun Roller

K transportu na delší vzdálenost je zapotřebí použít podvalník nebo speciálně upravený kamion s povolením pro přepravu nadměrného nákladu.

Foto: Mobilní domky

Luxusní Mansarda vyjde zájemce o rychlé bydlení na 1 600 000 KčFoto: Mobilní domky

Foto: Mobilní domky

Nabízí ale velkoryse řešené prostory. Za obývacím pokojem je jídelní koutFoto: Mobilní domky

Jak si pořídit mobilheim

V Česku jsou tři možnosti, jak takový domek získat. Lze koupit použitý či nový model za zahraničí, nebo si pořídit mobilní dům, vyrobený v Česku. Klasické použité mobilheimy pocházejí nejčastěji ze států EU. Podle stavu je můžete pořídit již v ceně od 60 tisíc korun.

Foto: Mobilní domky

Dům typu Future má vnitřní omítky namísto těžkých a křehkých SDK desek, vnější omítky a lehkou zateplenou fasáduFoto: Mobilní domky

Nové modely, například od značky Regal, jsou v cenách od 553 000 korun za typ The Reflection. Modely od značky Sun Roller jsou k mání v ceně od 464 900 korun. Značek použitých mobilheimů je spousta, například Atlas, ABI, Willerby, BK a další. Jejich cena je individuální, záleží na stavu objektu.

Foto: Mobilni domy Regal

Obývací pokoj v teplých barvách s tmavým dřevem vytváří luxusní a pohodovou atmosféruFoto: Mobilni domy Regal

Co zajímá zákazníky

Jaké jsou trendy v prodeji mobilheimů? David Hamid ze společnosti Mobilheim Centrum říká: „„V letošním roce mají i na tuzemském trhu zákazníci zájem hlavně o nové mobilheimy, které jim poskytují komfort moderní chaty či standardního bytu a jsou ochotni investovat do tohoto pohodlí daleko větší finanční prostředky."

Foto: Mobilni domy Regal

Půdorys mobilheimu Autograph. Pořídíte jej za cenu od 1 178 000 KčFoto: Mobilni domy Regal

Výbava a dispozice

Domky jsou vybaveny kuchyňskou linkou, obývacím pokojem s jídelním koutem, mají jednu až tři ložnice, WC a koupelnu. V některých jsou i dvě bytové jednotky.

Foto: Mobilheim centrum

Kuchyně mobilheimu Symphony je vybavena špičkovými spotřebičiFoto: Mobilheim centrum

Foto: Mobilheim centrum

Pohled do obývacího pokoje modelu SymphonyFoto: Mobilheim centrum

Topí se převážně na propan-butan nebo elektřinu, ale můžete mít i topení na pevná paliva. Po zateplení se dá mobilní dům obývat i celoročně. Když dojde i k výměně oken, která je pro bydlení v tuzemských podmínkách nezbytná, domky víceméně získávají charakter normální stavby.

Foto: Mobilheim centrum

Hlavní ložnice domu The Inspiration. Model stojí od 973 000 KčFoto: Mobilheim centrum

Mobilní domek po česku

Jak vypadá tuzemská výroba mobilních domků ve srovnání s těmi ze zahraničí?

„Vyrábějí se pro celoroční použití a mají vzhled klasického domu. Také rozvody vody, plynu a podobně jsou normalizované a připravené pro celoroční provoz,“ vysvětluje Petr Žáček ze společnosti Mobilní domky.

Foto: Mobilni domky

Domek Basic se hodí jak k rekreačnímu, tak k trvalému bydlení. Stojí od 282 800 KčFoto: Mobilni domky

Foto: Mobilni domky

Zařídit si v něm můžete běžnou koupelnu s vanouFoto: Mobilni domky

„K výhodám patří i variabilita vnitřních dispozic a fakt, že například WC, sprchový kout, dveře a okna nebo i výška stropu odpovídají požadavkům pro stavby," dodává Petr Žáček.

Foto: Mobilni domky

Model DeLuxe splňuje všechny podmínky pro trvalé bydleníFoto: Mobilni domky

Jaké další domky můžete mít?

Jinou možností jsou například domky od společnosti Mobile Point, kde se cena modulu, jež nahrazuje garsonku s obytnou plochou 25 m2 včetně WC a sprchového koutu, pohybuje v základní verzi od 380 000 korun. V provedení pasivní dům, který má takřka nulové náklady na energie, pak stojí od 550 000 korun.

Foto: Mobilni domky

Typ domku Standard s palubkovou fasádou nabízí plochu 44 m^2Foto: Mobilni domky

Nové domy od výrobce Marvel jsou u typu I za 462 000 korun, k dalším typům patří třeba Classic od společnosti Woodcon. Ten můžete mít v provedení 2+kk o rozloze 50 m2 v ceně od 820 000 Kč plus náklady za dopravu.

Líbí se vám možnost rychlého a bydlení v mobilním domku? Kterému byste dali přednost vy?

Reklama

Související témata:

Načítám