Hlavní obsah
3,0
(429)
Foto: Svatava Vašková

Foto: Svatava Vašková

K podzimu patří dlouhé sychravé večery, svíčky, deka a k nim třeba voňavý koláč. Zkuste ten s ořechy, to je na podzim stylové!

20 min.
Příprava
40 min.
Vaření
Střední
Náročnost
Ingredience pro:
25 cm průměr formy
Na těsto
  • 200 g hladké mouky
  • 150 g másla
  • 50 g cukru moučka
  • 1 ks žloutků
Na náplň
  • 70 g vlašských ořechů
  • 70 g mandlí
  • 100 g másla
  • 100 g cukru krupice
  • 30 g hladké mouky
  • 3 ks vejce
  • 1 ks bílku
Článek

01.

Nejprve připravte těsto. Do mísy robotu dejte nakrájené máslo, hladkou mouku, cukr a vaječný žloutek. Hnětacím hákem nechte těsto zpracovat. Kdyby bylo příliš sypké, přidejte pár lžic studené vody.

02.

Hotové těsto zabalte do fólie a dejte asi na 30 minut do lednice odpočívat. 

03.

Nyní je čas na náplň. Máslo rozmixujte s cukrem do pěny. Přidejte mouku, mleté madle a vlašské ořechy a znovu zašlehejte. Postupně pak za stálého šlehání přidávejte celá vejce a zbylý bílek. 

04.

Těsto vyndejte z lednice a prsty ho rozprostřete do koláčové formy. Není třeba ji vymazávat, těsto je dost mastné.

05.

Na těsto nandejte náplň a koláč dejte péct na 170 stupňů přibližně 40 minut. Pak ho nechte zchladnout v pootevřené troubě. 

Foto: Svatava Vašková

Koláč servírujte se šlehačkou a dobrým černým čajem či kávouFoto: Svatava Vašková

Mohl by vám také chutnat mandlový koláč s čerstvými fíky, zkusíte ho? 

Reklama

Načítám