Hlavní obsah

Originální zarážky na knihy vyrobíte z oblázků i cihly!

Foto: Aleš Otýpka

Foto: Aleš Otýpka

Reklama

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Někdy jen malý detail dokáže místnost proměnit a zútulnit. Co třeba přeskládat věci na poličkách? A přidejte k nim knížky! Poradíme vám, jak to zaonačit, aby zůstaly na svém místě a nepadaly.

Článek

Zarážky na knížky jsou praktická věc, navíc můžou plnit roli originální ozdoby. Tentokrát jsme vybrali přírodní materiál – kámen. Interiér ozvláštní, a pokud si pohrajete s barvami, krásně splynou s dalšími dekoracemi v pokoji.

Kde pořídíte hezké kousky

U řeky či rybníka nasbíráte oblázky různých velikostí. Kámen se ale zajímavě láme, čehož je škoda nevyužít. V lese, případně v blízkosti lomu, se nacházejí skutečné skvosty. Kdyby se vám nechtělo hledat v přírodě, zajděte do kamenictví a požádejte o úlomky. Nejenže si budete moci vybrat z ušlechtilých materiálů, jako jsou mramor nebo žula, ale i velikostně najdete přesně to, co potřebujete. Cena bude nejspíš jen symbolická. Ostatně kámen interiéru svědčí, ukážeme vám, na co všechno se hodí.

Očištěné, zbroušené kameny koupíte v prodejnách se zvířaty a chovatelskými potřebami. Oddělení akvarijních rybiček třeba nabízejí exkluzivní, jakoby mořské nerosty. Připravte se ale na to, že kilový kámen může stát až sto korun.

Alternativou je stavební materiál. Na stavbě v okolí požádejte o dvě cihly, nebo si je obstarejte v hobby marketu. My jsme použili šamotové, které se dají pořídit jednotlivě a stojí zhruba 40 korun. Výborně se s nimi pracuje, protože mají hladký a celistvý povrch.

Vystačíte s pár drobnostmi

Kromě kvalitního lepidla budete ještě potřebovat silikonová nebo látková kolečka na podlepení spodní strany, aby zarážka nepoškrábala poličku. Jsou samolepicí a prodávají se v sadě, takže budete mít k dispozici různé velikosti a barvy.

Foto: Aleš Otýpka

Foto: Aleš Otýpka

Ostré hrany lámaného kamene krásně ladí s oblázkem. Spojíte je dohromady univerzálním lepidlem na všechny povrchy. Nevadí, že místo spoje bude viditelné. Stejně pak výsledek přestříkáte barvou ve spreji.

Než uschne kamenná část, poohlédněte se po „třešničce na dortu“. Velmi moderní jsou figurky zvířat. My jsme dva identické mamuty natřeli zlatou barvou, která efektně kontrastuje s černým základem. Na kameni drží díky vteřinovému lepidlu.

Foto: Aleš Otýpka

Foto: Aleš Otýpka

Jak už bylo zmíněno, cihla je dobrá volba. Nastříkejte ji nebo natřete metalickou barvou. Výsledek vás mile překvapí! Šamot i pálenou hlínu ale před nanášením barvy vyhlaďte smirkovým papírem, otřete vlhkým hadříkem a osušte. Odstín mašle zvolte podle ladění okolního interiéru.

Foto: Aleš Otýpka

Foto: Aleš Otýpka

V tomto případě budete potřebovat skutečně kvalitní lepidlo a trpělivost. Oblázky poskládejte na sebe tak, aby z jedné strany byly ve svislici, a knihy se tak o ně daly opřít. Slepujte je v místě doteku, a než lepidlo zaschne, zafixujte je izolepou.

Foto: Aleš Otýpka

Foto: Aleš Otýpka

Nejjednodušší varianta bez natírání a lepení je skleněná nádoba naplněná drobnými kamínky, může to být i zahradní kačírek. My jsme využili mušličky a další dary moře, které jsme si přivezli z dovolených. Umělá orchidej nebo jiná květina výsledný efekt ještě umocní.

Foto: Aleš Otýpka

Foto: Aleš Otýpka

Pokud vás mezi akvarijními potřebami nějaký kousek zvlášť zaujme, nemusíte s ním dělat vůbec nic, jen jej dozdobit. My jsme použili umělé rybičky, ale zajímavá může být imitace trávy nebo jiných vodních rostlin.

S kameny si můžete hrát hodiny… Ať už zachováte jejich přírodní strukturu, nebo jim dodáte lesk, v podobě zarážek na knihy se osvědčí nejen z praktického, ale i dekorativního hlediska.

Reklama

Načítám