Hlavní obsah

Rok 2009: Změny v ošetřovném

Foto: samphoto.cz/jiunlimited

Ošetřovné se vyplácí od prvního dne nemociFoto: samphoto.cz/jiunlimited

Reklama

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Berete si „paragraf", když vaše dítě onemocní? Na tzv. ošetřovné pamatuje i nová podoba nemocenského pojištění, která platí od začátku tohoto roku. A jsou v ní novinky. Pojďme se na ně podívat.

Článek

Nejprve uvedu na pravou míru jeden z mýtů, který koluje mezi rodiči. Na rozdíl od nemocenských dávek, které se vyplácejí až od čtvrtého dne neschopenky, ošetřovné náleží rodiči hned od prvního dne, kdy zůstane s nemocným dítětem doma. Doma přitom můžete ze zákona zůstat tak dlouho, dokud se vaše dítě neuzdraví. Dávky vám však náleží jen za prvních devět dnů. V případě matek samoživitelek (případně otců, kteří jsou na dítě sami) se délka protáhne na šestnáct dní.

Samozřejmě je možné dostat v měsíci dávky ošetřovného za více než devět dní. Pokud vaše dítě dostalo virózu, po týdnu se vrátilo do školy, aby ve středu ulehlo na čtrnáct dnů s chřipkou, dostanete dávky jak za pět dní virózy, tak za dalších devět dní chřipky. Podmínkou však je, aby vám doktor vystavil na novou nemoc nové potvrzení. V principu není nutná ani dvoudenní pauza mezi diagnózami, na druhou stranu se příliš často nestává, aby dítě jeden den skončilo nemoc a druhý den ulehlo s novou. Stejně tak platí, že pokud se jedno dítě uzdraví, ale jeho sourozenec onemocní, budete mít nárok na dalších devět dní dávek. Když však jsou děti nemocné zároveň, dávky se nesčítají. Ošetřovné dostanete i v případě, že váš potomek nemůže do školy kvůli karanténě. Naopak nárok zaniká, pokud lékař rozhodne o hospitalizaci dítěte v nemocnici.

Foto: samphoto.cz/jiunlimited

Podmínkou je vystavení potvrzení od doktoraFoto: samphoto.cz/jiunlimited

Můžete se vystřídat

Novinkou je, že v čerpání „paragrafu" se mohou jednou během stejné nemoci vystřídat dva členové rodiny. Pozor: důležité je slovíčko „jednou". Není proto možné, abyste jeden den šla do práce vy, když vás tlačí uzávěrka, druhý den partner a potom zase vy.

Automaticky dostanete dávky, pokud je vaše dítě mladší než deset let. Ošetřovné však můžete pobírat i na starší dítě nebo na nemocného manžela. V takovém případě vám však lékař musí potvrdit, že jejich zdravotní stav „nezbytně vyžaduje ošetřování jinou osobou".

Pozor: pokud pracujete jako osoba samostatně výdělečně činná, ošetřovné nedostanete. A to ani v případě, že si (dobrovolně, na rozdíl od zaměstnance, kterému je příslušná částka srhávána z platu) platíte nemocenské pojištění. Ošetřovné se přitom hradí právě z něj. Na rozdíl od dávek v nemoci, kde prvních čtrnáct dní platí podle novely zákona od ledna 2009 zaměstnavatel, jde „paragraf" na vrub nemocenského pojištění od začátku.

Reklama

Související témata:

Načítám