Hlavní obsah

Osteoporóza: Tichý zloděj, který vám ukradne kosti!

Foto: Thinkstock

Hodně mléka = silné kosti. Tahle rovnice platí. Vápník lze sice získat i z jiných potravin, ale v řádově menším množstvíFoto: Thinkstock

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Každá třetí česká žena a každý pátý muž po padesátce trpí osteoporózou. Většinou o tom ale nemají tušení – dokud si něco nezlomí. Řídnou kosti i vám? A kdy má smysl začít s prevencí?

Článek

Osteoporóza dlouho nebolí, v tom je její zákeřnost. Když se začnou objevovat bolesti zad, je už onemocnění rozvinuté. Jsou způsobené mikrozlomeninami uvnitř kostí a deformacemi obratlů.

Zborcená katedrála

Dutina naplněná hustou sítí jemných trámečků – tak vypadá kost zevnitř. Díky téhle úchvatné mikroskopické kostní architektuře jsou vaše kosti lehké, pružné a přitom pevné. Když ale začne ubývat základního stavebního materiálu, vápníku, trámečky postupně mizí a kost se stává křehčí.

Ani není nutné upadnout na náledí. Stačí jen seskočit z posledního schodu v autobusu, klopýtnout nebo se prudce otočit, a kost praskne.

A to je zlé. Jednou zlomená kost mnohem snadněji praská znovu. Každou půlhodinu u nás dochází k jedné zlomenině kyčelního krčku, jejímž důsledkem je u velké části postižených ztráta pohyblivosti. Na nemoci s tím spojené (zánět žil s embolií, infekce močových cest apod.) každý den umírá 10 lidí. Vzhledem k prodlužující se průměrné délce života a pohodlnějšímu životnímu stylu lékaři předpokládají, že se výskyt osteoporózy v dalších 20 letech zdvojnásobí.

Foto: Thinkstock

Osteoporóza není nemocí stáří, můžou jí trpět i mladí lidé. Varovným znamením jsou bolesti zad a křehké kostiFoto: Thinkstock

Více vápníku na talíř!

Minimální denní potřeba vápníku pro ženy po menopauze je podle Světové zdravotnické organizace 1300 mg denně. „U českých žen se však průměrný příjem vápníku ze stravy pohybuje pod 500 mg denně,“ upozorňuje docent Václav Vyskočil, vedoucí Osteocentra Fakultní nemocnice Plzeň – Bory. Stejné množství vápníku potřebují dospívající, dospělým pod padesát let by mělo stačit 800–1000 miligramů.

Toho není tak obtížné docílit: pro příjem 800 mg kalcia postačí jeden bílý jogurt + 50 g eidamu + 2 dcl mléka, případně 100 g jemného tvarohu + 100 g sardinek v oleji,nebo také dvě vařené brambory + 200 g tofu + 100 g mandlí.

Kdo patří mezi „ohrožené druhy“

Do hry však bohužel vstupují rizikové faktory, které vápníkovou bilanci zhoršují:

  • Přechod – „Po menopauze ženy ztratí ochranu poskytovanou ženskými pohlavními hormony estrogeny, které prořídnutí kostí zpomalují,“ vysvětluje MUDr. Jiří Jenšovský.
  • Kouření (je prokázáno, že rozpad kostní hmoty kouření urychluje, zvláště u štíhlých křehkých žen).
  • Černá káva (více než 4 šálky denně).
  • Sedavý způsob života (pravidelné cvičení, sport nebo chůze kosti posiluje).
  • Dědičná zátěž.
  • Zvýšená funkce štítné žlázy.
  • Kloubní revmatismus.
Foto: Thinkstock

Samotný vápník nestačí. Je ho třeba doplňovat vitaminem D, který usnadňuje jeho vstřebávání v organismuFoto: Thinkstock

Je v padesáti pozdě na léčbu?

Nikdy není pozdě. Čím dřív ale začnete na svoje kosti myslet, tím lépe. Základ kostní hmoty se vytváří přibližně do třicítky; od tohoto věku jí hlavně ubývá a vaše šance budou záviset zejména na tom, jak rychlé nebo pomalé tohle ubývání bude.

Doktor Jenšovský nicméně dává naději: „Osteoporóza je v současné době velmi dobře léčitelná. Některé formy léčby vedou nejen k zastavení úbytku, ale i k mírnému nárůstu kostní hmoty, který přesto dokáže dramaticky snížit riziko zlomenin. Základem léčby je vždy přísun vápníku a vitaminu D. Vitamin D totiž významně ovlivňuje vstřebávání vápníku z trávicího traktu a napomáhá jeho maximálnímu využití v organismu.“ Dalšími pomocníky při léčbě jsou bisfosfonáty, léky, zabraňující odbourávání kostní tkáně, a hormonální přípravky.

Patříte-li do některé z rizikových skupin, nic nezkazíte, koupíte-li si doplněk stravy s obsahem kalcia a vitaminu D. Během jeho užívání se ale vyhýbejte špenátu a rebarboře – obsahují kyselinu šťavelovou, která brání jeho vstřebávání.

Načítám