Hlavní obsah

Otec u porodu: Proč za to muži musí platit?!

Foto: Thinkstock

Přítomnost partnera u porodu je pro některé ženy nutnostíFoto: Thinkstock

Reklama

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Je vcelku běžnou praxí, že otcové doprovázejí své partnerky k porodu. Jsou jim psychickou oporou, dodávají jim pocit bezpečí a zároveň se nemusí cítit ochuzeni o ten úžasný okamžik, kdy přijde na svět jejich dítě. Ovšem musí zaplatit! Téměř každá porodnice totiž vyžaduje za přítomnost otce u porodu poplatek. Nyní se ale ozývají hlasy, že na to nemají právo!

Článek

Velká část nastávajících rodičů se nad tím ani nepozastaví. Porod je pro ně natolik emočně silnou událostí, že peníze jdou v tu chvíli stranou. Koneckonců být u toho, vidět, jak na svět přichází váš potomek, sdílet s partnerkou tu radost, to jsou pocity a zkušenosti k nezaplacení. Důkazem je i článek Co prožívají novopečení otcové?.

Přece jen se ale ozývají hlasy, že by otcové za přítomnost u porodu platit neměli, protože je to jejich přirozené právo.

Matky se bouří!

Výši poplatku si určují porodnice samy prostřednictvím svých vnitřních směrnic. Většinou jde o částku pohybující se kolem pěti set korun, ale leckde je to o dost víc. Někde pak mají poplatek schovaný v povinném předporodním kurzu pro otce.

Jen velmi málo porodnic si neúčtuje nic nebo jen částku menší než sto korun. A to se nelíbí Petře Langové, mladé mamince, která vytvořila petici za výrazné snížení poplatků za přítomnost otce u porodu. „Chceme, aby se poplatky sjednotily, a především výrazně snížily jen na ty nutné výdaje, které s přítomností otce porodnice mají. Odmítáme, aby porodnice na porodech vydělávaly,“ říká Petra Langová, která již sesbírala přes 240 podpisů.

Foto: Thinkstock

Řešíte s partnerem, jestli bude chtít být u porodu?Foto: Thinkstock

Langová tvrdí, že otec u porodu vyjde nemocnici zhruba na padesát až sto korun za vyprání jemu zapůjčeného pláště a podobně. „Jak je možné, že v Kadani jim stačí padesát korun, a jinde vybírají třeba i tisíc korun?“ ptá se rozčileně Petra Langová.

Tip redakce:Dítě jednoduše není levná záležitost.Přesvědčí vás o tom článek Cena za dítě do 1 roku? 82 000 Kč.

Nemocnice: Otec je tam navíc

Postoj českých porodnic je ale jasný. Přítomnost otce u porodu je podle nich jakýmsi nadstandardem, za který je třeba platit stejně tak, jako třeba za samostatný pokoj a podobně. Pro nemocnici prý tatínek na porodním sále představuje nejen náklady v podobně hygienického obleku, který mu zapůjčí, ale i více práce pro personál. „Část personálu se mu musí věnovat, odpovídat na jeho dotazy, proškolit ho a podobně. Navíc máte i tatínky, kteří ten okamžik neunesou, omdlí, udělá se jim nevolno a podobně. V tu chvíli se musí personál starat i o ně, přitom oni jsou tam jaksi navíc, ten, o koho jde v prvé řadě, je matka a dítě přicházející na svět,“ vysvětluje Martin Šalek, mluvčí Fakultní nemocnice Na Bulovce v Praze.

Foto: Thinkstock

A co vy, jak vnímáte poplatky za přítomnost partnera při porodu?Foto: Thinkstock

Vyčíslit přesně výdaje, které nemocnice s otci u porodu má, nelze. „Ano, jde samozřejmě spočítat, kolik stojí vyprání obleku, ale třeba péči a pozornost personálu nevyčíslíte, to jsou takové skryté výdaje, které ale reálně existují,“ tvrdí Martin Šalek.

Na poplatcích trvá i Masarykova nemocnice v Ústí nad Labem, kde rodila Petra Langová. „Finanční úhradu za přítomnost otce u porodu požadujeme a požadovat budeme, stejně jako jiná zdravotnická zařízení. Nejedná se o službu hrazenou ze zdravotního pojištění, proto na tuto úhradu máme nárok. Zajišťovat komukoli zdarma přítomnost u porodu nám legislativa neukládá,“ uvádí mluvčí nemocnice Jiří Vondra.

Masarykova nemocnice patří právě mezi ty, které účast otce u porodu podmiňují účastí na předporodním kurzu. Ten stojí tisíc korun. „Poplatek je stanoven ceníkem naší společnosti. Není-li ale někdo spokojen s nabízenou službou, má možnost jiné volby,“ zakončuje Jiří Vondra.

Porušují porodnice Listinu základních práv a svobod?

Objevily se ale určité názory, že otec má na přítomnost u porodu přirozené právo, nejde tudíž o žádný nadstandard. „Zpoplatnění doprovodu otce dítěte při porodu zasahuje do práva na nerušený soukromý a rodinný život, které je garantováno Listinou základních práv a svobod ČR a do kterého porod, a tedy příchod nového člena rodiny, nepochybně patří,“ píše se v prohlášení Občanského sdružení Aperio, které se zajímá o problematiku rodičovství. Podle odborníků z Aperia je vyžadováním poplatků otcům znemožněno i uplatňování rodičovské zodpovědnosti, která je rodičům dítěte dána zákonem.

„Jde o souhrn práv a povinností rodičů vůči nezletilému dítěti. Do okamžiku narození je dítě podle zákona součástí těla matky, narozením ale dítě získává právní subjektivitu a rodičům, matce i otci, vznikne rodičovská zodpovědnost,“ vysvětluje se v prohlášení Aperia. Od toho okamžiku oba rodiče ručí za zásadní rozhodnutí týkající se například zdravotních úkonů, které na dítěti mají být provedeny, kde k nim dojde a podobně. „Je tedy nadmíru vhodné, aby otec u porodu byl, aby mohl vykonávat svou rodičovskou zodpovědnost k dítěti co možná nejdříve po jejím vzniku,“ píše se v závěru prohlášení Aperia.

Co si myslíte o poplatcích za otce u porodu? Mají na ně nemocnice právo?

Reklama

Související témata:

Načítám