Hlavní obsah

Ovocné mraky

Hodnocení:
(12)
Foto: Archiv redakce
Doba přípravy
30 minut
Doba vaření
25 minut
Náročnost
nízká

Odpalované těsto rozetřené na plechu naplněné vanilkovým krémem s kysanou smetanou jsou mraky, které jsou oproti běžným žloutkovým venečkům proložené ještě ovocem a také jsou jednodušší na přípravu.

Ingredience pro:
2 plechy
Na těsto
  • 1 hrnek vody
  • 1 špetka soli
  • 8 lžic hladké mouky
  • 5 vajec
  • citronová poleva
  • 125 g másla
  • ovoce
Na krém
  • 2 hrnky mléka
  • 2 balení vanilkového pudinkového prášku
  • 8 lžic krupicového cukru
  • 250 g másla
  • 1 lžíce rumu
  • 2 kelímky zakysané smetany
Článek

Postup

Krok 1: Na krém uvařte z mléka, pudinkového prášku a cukru hustou kaši. Po prochladnutí ji vyšlehejte s máslem a zlehka přimíchejte zakysanou smetanu. 

Krok 2: Vodu osolte a přiveďte k varu. Máslo rozpusťte v osolené vodě, přisypte mouku a míchejte a odpalujte, až se těsto nechytá stěn nádoby ani vařečky. Těsto vyklopte do mísy a po vychladnutí do těsta zašlehejte postupně jedno  po druhém všechna vejce. 

Krok 3: Těsto rozdělte na dvě poloviny a každou zvlášť rozetřete na vymaštěný plech a upečte je na vyšší teplotu, přičemž prvních 5 minut nesmíte troubu otvírat, aby těsto zůstalo pěkně nafouklé. 

Krok 4: Po vychladnutí jeden plát potřete polovinou krému, poklaďte čerstvým nebo okapaným kompotovaným ovocem, překryjte zbytkem krému a přiklopte druhým plátem těsta. 

Krok 5: Povrch moučníku polijte citronovou polevou, chcete-li, a nechte do druhého dne v chladu rozležet.

ynezorPumanzeSaNyknalC