Hlavní obsah
2,5
(14)
Foto: Archiv redakce

Foto: Archiv redakce

Aktualizováno

Odpalované těsto rozetřené na plechu naplněné vanilkovým krémem s kysanou smetanou jsou mraky, které jsou oproti běžným žloutkovým venečkům proložené ještě ovocem a také jsou jednodušší na přípravu.

30 min.
Příprava
25 min.
Vaření
Nízká
Náročnost
Ingredience pro:
2 plechy
Těssto
  • 1 hrnek vody
  • 1 špetka soli
  • 8 lžic hladké mouky
  • 5 ks vejce
  • 50 g citronové polevy
  • 125 g másla
  • 2 hrnky čerstvého ovoce
Krém
  • 2 hrnky mléka
  • 2 balení vanilkového pudinkového prášku
  • 8 lžic cukru krupice
  • 250 g másla
  • 1 lžíce rumu
  • 2 kelímky zakysané smetany
Článek

Postup

01.

Na krém uvařte z mléka, pudinkového prášku a cukru hustou kaši. Po prochladnutí ji vyšlehejte s máslem a zlehka přimíchejte zakysanou smetanu. 

02.

Vodu osolte a přiveďte k varu. Máslo rozpusťte v osolené vodě, přisypte mouku a míchejte a odpalujte, až se těsto nechytá stěn nádoby ani vařečky. Těsto vyklopte do mísy a po vychladnutí do těsta zašlehejte postupně jedno  po druhém všechna vejce. 

03.

Těsto rozdělte na dvě poloviny a každou zvlášť rozetřete na vymaštěný plech a upečte je na vyšší teplotu, přičemž prvních 5 minut nesmíte troubu otvírat, aby těsto zůstalo pěkně nafouklé. 

04.

Po vychladnutí jeden plát potřete polovinou krému, poklaďte čerstvým nebo okapaným kompotovaným ovocem, překryjte zbytkem krému a přiklopte druhým plátem těsta. 

05.

Povrch moučníku polijte citronovou polevou, chcete-li, a nechte do druhého dne v chladu rozležet.

Reklama

Načítám