Hlavní obsah

Ovocné sirupy: Spousta cukru a žádné ovoce?

Foto: isifa

Poradíme vám, co sledovat, když chcete opravdu dobrý sirupFoto: isifa

Reklama

Jejich obaly přetékají obrázky ovoce a nápisy slibují, že se nemusíte bát konzervantů. Co ale opravdu obsahují ovocné sirupy, které se nabízejí hlavně dětem? To jsme se snažili zjistit.

Článek

Jestli jdete při výběru ovocného sirupu hlavně po ceně, asi byste měli vědět, že dražší výrobky bývají většinou i koncentrovanější, takže se z nich ve výsledku vyrobí víc finálního nápoje.

Koupili jsme pět lahví sirupů, pozorně jsme prostudovali údaje o jejich složení a seřadili je podle nejdůležitější složky – a to je obsah ovoce, tedy ovocné šťávy. Nejlevnější a většinou i nejméně kvalitní mohou obsahovat pouze aroma.

Hello ovocný sirup extra hustý, brusinka

Složení:cukr, glukózový sirup, brusinková šťáva z koncentrátu, pitná voda, kyselina citronová, brusinkové aroma. Podíl ovocné složky nejméně 20 %. Ve 100 ml je 67,9 g cukru. Cena: 39,90 Kč za 930 g (asi 0,7 l).

Doporučené ředění 1 : 7, z lahve vyrobíte asi 5,6 litrů nápoje.

Hodnocení:Chuť opravdu po brusinkách, příjemná. Velmi oceňujeme poměr ovocné šťávy a cukru.

YO ovocný sirup malinový

Složení: cukr, glukózo-fruktózový sirup, voda, ovocná šťáva z koncentrátu ovocné šťávy z maliny 10 %, černé jeřabiny, bezinky a jablka, regulátor kyselosti kyselina citronová, aroma. Pasterizované. Podíl ovocné složky minimálně 20 %. Množství cukru neuvedeno. Cena: 69,90 Kč za 0,7 litru.

Doporučené ředění 1 : 6, z lahve vyrobíte 4,9 litrů nápoje.

Hodnocení:Sytá a příjemná chuť. Ocenili bychom údaj o obsahu cukru – i proto jsme ho dali na druhou příčku.

Korunní sirup malina a citron

Složení:invertovaný cukr, voda, šťáva z koncentrátu maliny, citronu a bezinky minimálně 10 %, regulátor kyselosti (kyselina citronová), aroma. Cena: 54,90 Kč za 0,75 litru. Ve 100 ml 80 g cukru.

Doporučené ředění 1 : 7, z lahve vyrobíte 6 litrů nápoje.

Hodnocení:Také výrazná chuť, nepřevažuje ani jeden druh ovoce, o sladký dojem se jistě postará i přídavek bezinky, která je uvedena ve složení, ale ne v názvu.

Jupí černý bez superhustý sirup

Složení:cukr, glukózo-fruktózový sirup, voda, citronová šťáva z koncentrátu, kyselina citronová, aromata, extrakt z květu černého bezu 0,1 %, barvivo amoniak-sulfitový karamel. Ve 100 ml je 82 g cukru. Cena: 59,90 Kč za 0,7 litru.

Doporučené ředění 1 : 10, z lahve vyrobíte 7,7 litrů nápoje.

Hodnocení: Chuť velmi příjemná a intenzivní – při ochutnávce se umístil na druhém místě. Za minus považujeme přidání barviva – i když je neškodné, připadá nám zbytečné.

Jimmy light s příchutí lesní jahoda

Složení:příchuť lesní jahoda: voda, regulátor kyselosti kyselina citronová, barvicí složka E 122 – může nepříznivě ovlivňovat činnost a pozornost dětí, aroma, sladidla acesulfam K a sukralosa, konzervanty sorban draselný a benzoan sodný. Cena: 32,90 Kč za 0,75 litru. Bez cukru.

Doporučené ředění 1 : 11, z lahve vyrobíte 9 litrů nápoje

Hodnocení: Složením ani chutí nás opravdu nezaujal. I výrobce přiznává barvicí složku, která je nevhodná pro děti. Ve složení zcela chybí ovocná složka, nahrazuje ji aroma.

Závěr:Rozhodně se vyplatí hledat sirupy, ve kterých bude dostatečné množství ovocné šťávy a přiměřené množství cukru. V námi testovaných šťávách to bylo kolem 20 % ovocné šťávy a pod 80 g cukru na 100 g šťávy. Variantu pouze s umělými sladidly bychom raději vyloučili kvůli chuti a rozhodně ji nedoporučujeme nabízet dětem, to vzhledem k použitému barvivu a tomu, že je vyrobena jen z aromat.

Šťávy s vyšším podílem ovocné složky měly intenzivnější chuť, takže je můžete víc naředit – což se také při ochutnávání potvrdilo.

Pokud vás zajímá test dalších sirupů, nepřehlédněte ten, který najdete v článku Test šťáv: Nechcete kupovat jen oslazenou vodu? Čtěte!.

Jaký sirup kupujete vy? Napište nám!

Reklama

Související témata:

Načítám