Hlavní obsah

Pečeme cukroví s Hankou: Kakaové dortíčky s ořechy

Foto: Ondřej Hošt

Dortíčky zdobené vlašským ořechem si zamilujete!Foto: Ondřej Hošt

Reklama

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

V dalším díle seriálu Pečeme cukroví s Hankou tu pro vás máme recept na kakaové dortíčky zdobené vlašskými ořechy. Jedná se o klasické cukroví, a nemělo by chybět snad na žádném stole!

Článek

Jsou takové druhy cukroví, které byste zkrátka měli upéct. Mezi ně určitě patří třeba vanilkové rohlíčky (recept na ně vám přineseme už příští týden!), pracny, linecké s marmeládou nebo cukroví s ořechem přilepeným na čokoládové polevě.

Na 1 plech naplněného cukroví potřebujete: 250 g hladké mouky plus trochu na podsypávání, 100 g cukru moučka, 160 g tuku (másla nebo rostlinného tuku na pečení), 20 g kakaa, 2 žloutky, 50 g mletých vlašských ořechů a 50 g mletých mandlí.

Na krém: Jak připravit univerzální máslový krém, se dozvíte v receptu na oříškové košíčky přelité čokoládou.

Na polevu: 50 g mléčné čokolády a kousek tuku na její rozředění.

Na ozdobu: 100 g vlašských ořechů, ale pozor! Ideálně jen celých polovin nebo aspoň čtvrtin, ale záleží na tom, jak velké kousky budete vykrajovat.

Foto: Ondřej Hošt

Surovin je potřeba jen párFoto: Ondřej Hošt

Mouku prosejte na pracovní plochu, do důlku uprostřed hromádky mouky dejte tuk, mleté ořechy, cukr, kakao a žloutky. Vypracujte hladké těsto, které nechte v lednici asi půl hodiny odpočinout, aby tolik nelepilo. Těsto pak vyválejte na pomoučené pracovní desce na plát tenký asi 2 milimetry a vykrajujte z něj kolečka nebo třeba kulatější kytičky. Pozor ale, ať se vám navrch pak vejde polovina ořechu!

Foto: Ondřej Hošt

Vypracované a odpočaté těsto vyválejteFoto: Ondřej Hošt

Kousky cukroví klaďte vedle sebe na plech vystlaný pečicím papírem a pečte asi 8–10 minut v troubě vyhřáté na 190 stupňů Celsia.

Foto: Ondřej Hošt

Cukroví pečte asi 8–10 minutFoto: Ondřej Hošt

V míse vyšlehejte krém podle našeho návodu nebo použijte jiný svůj oblíbený. Polovinu cukroví potřete pomocí cukrářské zdobičky krémem a přiklopte druhou polovinou. Nechte ztuhnout.

Foto: Ondřej Hošt

Vyšlehejte rumový krémFoto: Ondřej Hošt

V kastrolku rozpusťte – ideálně ve vodní lázni – čokoládu s trochou tuku a nechte vzniklou polevu trochu zchladnout. Pak v ní opatrně máčejte cukroví. Nakonec navrch každého kousku lehce přimáčkněte půlku nebo čtvrtku hezkého, a pokud možno co nejméně „obouchaného“ vlašského ořechu.

Foto: Ondřej Hošt

Cukroví naplňte, poslepujte a ozdobteFoto: Ondřej Hošt

Foto: Ondřej Hošt

S tímhle cukrovím jednoznačně zabodujete!Foto: Ondřej Hošt

Které druhy cukroví jsou vaše nejoblíbenější? Plněné krémem, marmeládou, nebo úplně suché? Napište nám do diskuse pod článkem!

Reklama

Načítám