Hlavní obsah
4,0
(4)
Foto: Grand Cru

Foto: Grand Cru

Čeká vás důležitý rodinný večer a chcete se strávníkům zavděčit, ne-li se před nimi doslova blýsknout? Nač nastavovat laťku nízko, vařte rovnou podle šéfkuchařů. Jako hlavní chod zapůsobí pečená žebra s dýní!

30 min.
Příprava
4 hod., 30 min.
Vaření
Střední
Náročnost
Ingredience pro:
4 porce
Žebra
  • 1 kg hovězích žeber
  • 2 ks cibule
  • 1/2 lžičky čerstvého tymiánu
  • 1/2 lžičky kmínu
  • 1 lžíce soli
  • 1 špetka pepře
  • 100 g másla
  • 2 lžíce oleje
Pyré
  • 1 kg muškátové dýně
  • 2 ks šalotky
  • 1 snítka čerstvého tymiánu
  • 50 g másla
  • 1 trochu soli
  • 1 špetka pepře
  • 2 lžíce oleje
Článek

Postup

01.

Žebra bohatě osolte, opepřete a zprudka opečte na pánvi s olejem, z každé strany stačí 3 minuty. Přendejte je do pekáčku, přidejte najemno nasekanou cibuli a kmín. Žebra podlejte vodou, přidejte tymián a pečte v troubě při 120 stupních asi 3,5 hodiny.

02.

Poté si do pánve nachystejte asi polovinu másla, tymián a žebra na nich dalších 5 minut opékejte. Šťávu ze žeber z pekáčku provařte tak, aby zredukovala objem, přeceďte ji a zjemněte zbytkem másla.

03.

Troubu rozpalte znovu na 180 stupňů. Dýni na pyré oloupejte, semínka a slupky dejte do hrnce, zalejte vodou a povařte asi 20 minut na vývar. Dýni nakrájejte na kousky, rozložte po plechu s pečicím papírem, osolte, opepřete, posypte lístky tymiánu a dejte péct na 15 minut.

04.

Po chvíli v pánvi orestujte na oleji nasekanou šalotku, k ní přidejte upečenou dýni, zalejte asi 150 ml dýňového vývaru, osolte, opepřete a krátce povařte. Rozmixujte na pyré, ke konci přidejte ještě máslo. A může se podávat!

Jste na maso a žebra vysloveně milujete? Podívejte se na naše další 3 tipy na šťavnatá žebra.

Reklama

Související témata:

Načítám