Hlavní obsah

Hostina v podzimním stylu: Zkuste grilované klobásky i luxusní lívanečky

Foto: Profimedia

Máte čas na vaření? Inspirujte se recepty šéfkuchařů!

Chcete doma vařit královsky? Inspirujte se u šéfkuchařů! Vymámili jsme z nich recepty na voňavé klobásky, pečená hovězí žebra i nadýchané lívanečky. Za zkoušku rozhodně stojí!

Článek

Čeká vás důležitý rodinný večer a chcete se strávníkům zavděčit, ne-li se před nimi doslova blýsknout? Nač nastavovat laťku nízko, vařte rovnou podle šéfkuchařů. Prozradili nám své sezonní recepty!

Na rozjezd: Italská grilovaná klobása s paprikovou omáčkou

Na 6 porcí potřebujete: 500 g italské klobásy salsiccia, 300 g bílých fazolí, 20 ml olivového oleje, stroužek česneku, čerstvou feferonku, 1 lžíci rajčatového protlaku, sůl, pepř. Na omáčku: 500 g čerstvých feferonek, olivový olej, šalotku, sušenou šalvěj, jalovec, hřebíček, 30 g cukru krystal, sůl, 50 ml vody

Foto: Wine food market

Klobása a fazole se skvěle hodí pro vaření, kterému můžete věnovat více času

Postup:Tento recept pochází od šéfkuchaře Gianfranca Iuoria z pražského Wine Food Marketu. Fazole přes noc namočte ve vodě a druhý den je uvařte v osolené vodě 20 až 25 minut. Vodu poté slejte, jen trochu vody z fazolí nechte stranou na později. Nakrájejte česnek a feferonku a krátce oboje na oleji orestujte. Přidejte fazole, protlak, vodu z fazolí, osolte, opepřete a nechte asi 10 minut povařit.

Pak už jen nakrájejte feferonky na omáčku, na pánvi je zakápněte olivovým olejem a společně se šalotkou, šalvějí, jalovcem, hřebíčkem, cukrem, solí a vodou povařte, dokud nezměknou. Jalovec a hřebíček vyndejte a směs rozmixujte na omáčku. Salsicciu ugrilujte na pánvi a podávejte společně s fazolemi a omáčkou. „Míry pikantnosti tohoto jídla se nemusíte bát, můžete si ji určit sami: tím, v jaké míře feferonky použijete,“ dodává šéfkuchař Gianfranco Iuorio.

Tip:Jídlo je poměrně syté, uvedené množství můžete připravit pro čtyři strávníky jako hlavní chod.

Nejen pro chlapy: Pečená hovězí žebra s dýní

Na 4 porce potřebujete:1 kg hovězích žeber, 2 střední cibule, čerstvý tymián, celý kmín, sůl, pepř, 100 g másla, olej na smažení. Na pyré: 1 kg muškátové dýně, 2 středně velké šalotky, snítku tymiánu, 50 g másla, sůl, pepř, 2 lžíce oleje

Foto: Grand Cru

Dýně je teď na vrcholu a pyré se šalotkou nemůžete nezkusit

Postup: Recept vytvořil šéfkuchař Jan Punčochář z pražské restaurace Grand Cru. Žebra bohatě osolte, opepřete a zprudka opečte na pánvi s olejem, z každé strany stačí 3 minuty. Přendejte je do pekáčku, přidejte najemno nasekanou cibuli a kmín. Žebra podlejte vodou, přidejte tymián a pečte v troubě při 120 stupních asi 3,5 hodiny. Poté si do pánve nachystejte asi polovinu másla, tymián a žebra na nich dalších 5 minut opékejte. Šťávu ze žeber z pekáčku provařte tak, aby zredukovala objem, přeceďte ji a zjemněte zbytkem másla.

Troubu rozpalte znovu na 180 stupňů. Dýni na pyré oloupejte, semínka a slupky dejte do hrnce, zalejte vodou a povařte asi 20 minut na vývar. Dýni nakrájejte na kousky, rozložte po plechu s pečicím papírem, osolte, opepřete, posypte lístky tymiánu a dejte péct na 15 minut. Po chvíli v pánvi orestujte na oleji nasekanou šalotku, k ní přidejte upečenou dýni, zalejte asi 150 ml dýňového vývaru, osolte, opepřete a krátce povařte. Rozmixujte na pyré, ke konci přidejte ještě máslo. A může se podávat!

Tip: Do pánve ke konci při opékání žeber můžete přidat i čerstvé houby. „Tento pokrm podávám ještě s domácími raviolkami plněnými dýňovým pyré,“ doplňuje pro inspiraci šéfkuchař Jan Punčochář.

Na závěr: Lívanečky s hruškami

Na 4 porce potřebujete:2 vejce, sůl, 30 g cukru moučka, 500 ml plnotučného mléka, 15 g čerstvého droždí, 300 g hladké mouky, 3 hrušky, 3 lžíce bílého balzámového krému, svitek skořice, hvězdičku badyánu, 300 ml bílého vína, 100 g cukru krystal, olej na smažení

Foto: Krémy Kalamáta Papadimitriou

Hrušky povařené v alkoholu nezklamou nikdy

Postup:Recept sestavil šéfkuchař Jan Souček. Droždí v misce rozetřete s cukrem, přidejte lžíci mouky, lžíci vlažného mléka, promíchejte a nechte asi 15 minut kynout. Poté přidejte vejce, špetku soli, promíchejte a přidávejte střídavě mouku a mléko tak, aby se nevytvořily žmolky. Těsto nechte kynout přikryté, než zdvojnásobí objem. Pak už jen jednotlivé dávky smažte v lívanečníku z obou stran do růžova.

Hrušky očistěte, nakrájejte na kostičky a povařte je asi 5 minut ve směsi bílého vína, skořice, badyánu, bílého balzámového krému a cukru. Lívanečky nachystejte na talíř a přelejte je hruškovou směsí.

Tip:Zahlédli jste v obchodě ještě jahody nebo lesní ovoce? Přidejte je do směsi k hruškám. A pokud se vám nechce čekat na kynutí, vyzkoušejte i lívanečky z tvarohu ve vaničce!

Jaká jsou nejnáročnější jídla, do kterých se pouštíte, když chcete rodinu překvapit?

ynezorPumanzeSaNyknalC

Reklama