Hlavní obsah

Šťavnatá žebra: 3 perfektní recepty, které dostanou všechny masoholiky!

Foto: Eva Malúšová

Foto: Eva Malúšová

Reklama

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Žebra, ať už hovězí, vepřová, nebo uzená, v redakci prostě milujeme – krátké maso je plné chuti a krásně šťavnaté. Dáte si je s námi grilovaná, vařená v lahodných tacos, nebo jako klasiku v polévce?

Článek

Obrání žeber sice zabere chvilku času, ale rozhodně se vám vyplatí – nejenže tato část masa většinou moc nestojí, ale hlavně je parádně šťavnatá a vaření či pečení i s kostí dodá omáčkám a polévkám silnou masovou chuť. My si dneska připravíme voňavá glazovaná žebra na gril, šťavnatá hovězí žebra po mexicku a nezapomeneme ani na žebra uzená, která jsou nejlepší do silné polévky se zeleninou, kroupami a libečkem.

Glazovaná žebra

Na 4 porce potřebujete: 1200 g masitých vepřových žeber, lžičku koření pěti vůní (směs badyánu, hřebíčku, skořice, fenyklu a pepře), ½ lžičky sušeného zázvoru, zarovnanou lžičku soli, 2 stroužky česneku, sušené chilli, 4 lžíce rýžového octa, 4 lžíce sójové omáčky, 3 lžíce kečupu nebo meruňkové marmelády. K podávání: jarní cibulku, sezam

Foto: Eva Malúšová

Maso je díky předvaření krásně měkké a šťavnaté, marináda mu zase dodá pikantní kabátekFoto: Eva Malúšová

Postup: Žebra pokrájejte na menší kusy a v hrnci k nim přidejte koření pěti vůní, zázvor, sůl, nasekaný česnek, chilli dle chuti, ocet, sójovku a tolik vody, aby bylo vše ponořené (mně stačilo 500 ml). Povařte asi 1,5 hodiny doměkka, poté maso vyndejte a šťávu, ve které se maso vařilo, svařte s kečupem nebo marmeládou na hustý sirup. Žebra jím potřete a už je jen krátce z obou stran ogrilujte. Podávejte posypané sezamem a jarní cibulkou, jako příloha se skvěle hodí třeba asijský salát z bílé ředkve a okurky.

Tacos s trhaným hovězím

Na 4 až 6 porcí potřebujete: 2 kg hovězích žeber, řepkový olej, 3 cibule, 1 chilli papričku (lze vynechat), 8 stroužků česneku, 2 lžičky uzené papriky, 1,5 lžičky drceného římského kmínu, sůl, 2 bobkové listy, ½ lžičky skořice, litr vody, limetu, pepř. K podávání: tortilly, cibuli, kysanou smetanu, jalapeños, koriandr, avokádo, limetu

Foto: Eva Malúšová

Neuvěřitelně voňavé trhané hovězí je skvělé do tortill, burgerů i k těstovinámFoto: Eva Malúšová

Postup: Žebra pokrájejte na menší kusy a po částech je z obou stran na oleji hezky dokřupava opečte. Vyndejte a ve výpeku orestujte pokrájenou cibuli a chilli papričku. Přidejte nasekaný česnek, papriku, římský kmín, lžičku soli, bobkové listy a skořici a do hrnce vraťte žebra. Zalijte je asi litrem vody, aby byla ponořená, a povařte do změknutí. Já jsem použila tlakový hrnec, ve kterém po dvou hodinách maso začalo krásně odpadávat od kosti, v klasickém hrnci bude potřeba až dvakrát tolik času.

Žebra pak vyndejte, odstraňte kosti a šlachy a maso roztrhejte pomocí dvou vidliček na vlákna. Vraťte do omáčky (kdyby byla příliš řídká, ještě chvíli vše povařte) a dolaďte limetovou šťávou, solí a pepřem. Podávejte v burgerových houskách nebo tortillách s nasekanou cibulkou, kysanou smetanou, jalapeños papričkami, čerstvým avokádem a skrojky limety.

Polévka z uzených žeber

Na 4 porce potřebujete: 650 g uzených hovězích žeber, 12 kuliček pepře, 2 kuličky nového koření, 2 bobkové listy, 1 cibuli, snítku libečku. K podávání: ½ hrnku krup, sůl, lžičku oleje, lžíci másla, 1 mrkev, 1 petržel, 1 cibuli, libeček

Foto: Eva Malúšová

Nezapomeňte ani na klasiku v podobě silného masového vývaru z uzených žeberFoto: Eva Malúšová

Postup: Žebra rozkrájejte na menší kusy a v hrnci je zalijte asi 1,5 litrem vody. Přidejte pepř, nové koření, bobkový list, rozpůlenou cibuli a libeček (stačí stonky, lístky nechte k podávání) a povařte asi dvě hodiny do změknutí. Čas i energii můžete opět ušetřit použitím tlakového hrnce. Mezitím v 1,5 hrnku osolené vody se lžičkou oleje uvařte propláchnuté kroupy a na troše másla orestujte kousky mrkve, petržele a cibule. Zeleninu osolte. Vývar sceďte, podle chuti také dosolte a oberte maso z kostí. Polévku podávejte s vařenými kroupami, restovanou zeleninou, obraným masem a nasekaným libečkem.

Tip: Kdyby se vám polévka zdála moc slaná, povařte v ní pokrájené brambory, slanost krásně stáhnou.

U kterého z dnešních receptů byste si dali říct?

Reklama

Načítám