Hlavní obsah

Peklo vašich jídelníčků: Sabina zhubla 11 kilo, ale trápí ji únava

Foto: THINKSTOCK

Únava může být důsledkem špatně sestaveného jídelníčku (ilustrační foto)Foto: THINKSTOCK

Reklama

Občas nás prosíte o radu, jak změnit jídelníček. Proto jsme vybrali další z vás: Sabinu. Zhubla, ale je teď hodně unavená. Co má dělat jinak?

Článek

Sabině je 23 let, měří 173 cm a váží 63 kg. „Povedlo se mi během šesti měsíců shodit 11 kilo, ale spala bych v práci, na zastávce, kdekoli,“ vypráví. Možná je to i váš případ, se kterým si nevíte rady. Zeptali jsme se proto nutriční terapeutky Lady Noskové z Diet Plan, co s tím?

Co na to expertka na výživu?

„Po všech stránkách je Sabinin jídelníček velmi poddimenzovaný. Její denní bilance je pouhých 3855 kJ,“ uvádí Lada Nosková a dál pokračuje: „Sabinu chválím, že zhubla 11 kilogramů za půl roku, ale podle všeho nezvolila zdravý způsob. Přestože je momentálně v dietním režimu, neměl by v žádném případě její denní příjem klesat pod 4000 kJ! Hubnoucí jídelníček se musí pohybovat kolem 5500 kJ. Tělo nemá kde brát energii, totální dlouhodobá únava je tedy na místě. Vlastně se divím, že ještě stojí na nohou...“

Co s tím?

Podle expertky by si měla na všech jídlech přidat, aby dosáhla vyššího příjmu i naplnění nutričních hodnot. Konkrétně:

Už snídaně je velmi chudá. Má jen necelých 600 kJ. Zde je třeba přidat na objemu cereálií alespoň na 35–40 g, a pokud možno v lepší kvalitě.

  • Fitness jsou kukuřičné lupínky, které mají vysoký glykemický index. To může být důvod rozkolísané hladiny cukru v krvi, a tím návalů hladu a chutí. Lepší jsou snídaňové směsi na bázi ovesných, pohankových vloček. Mají větší objem složitých sacharidů (i vlákniny) – pomaleji se vstřebávají a postupně uvolňují energii. A také je dobré je smíchat s tvarohem. Snídaně bude vydatnější a zasytí na delší dobu.

Jako dopolední svačina Bebe není špatná volba, co ale přidat skleničku smoothie?

Oběd je opět podhodnocený, má sice správnou přílohu, ale je potřeba navýšit porci masa (alespoň na 150 g), a především doplnit o zeleninu.

  • Zelenina je nezbytnou součástí každého oběda. Doplní objem, přinese větší zasycení, a hlavně sníží glykemický index a přispěje k denní dávce vlákniny. Zelenina je zázračná potravina v tom, že i když jí sníte kýbl, není zdrojem energie, kterou byste museli řešit. Navíc po vydatnějším obědě (ale přitom lehce stravitelném) nebude Sabina tolik pociťovat únavu a bojovat s nedostatkem energie.
Foto: thinkstock

Vedle kvalitního spánku je potřeba dbát na dostatečný energetický příjem (ilustrační foto)Foto: thinkstock

Odpolední svačina je opět chuďoučká. Měla by se skládat z části ze sacharidů: k tomu poslouží plátek celozrnného chleba, kvalitní libová šunka nebo sýr alespoň 80 g, zase s kouskem zeleniny. Pokud by Sabina měla chuť na sladké, může vyměnit slanou variantu za tvaroh (200 g) ochucený medem nebo ovocem.

Večeři se snaží ošidit už jen knäckebroty. Není to špatná volba, ale opět je to málo. K takovým knäckebrotům je potřeba si udělat pořádnou salátovou mísu zeleniny doplněnou o bílkovinu (například vejce, tuňák, Cottage, fazole…) nebo vydatnou polévku, popřípadě lehčí plátek masa (ryba) v porci asi jako polovina oběda.

Suma sumárum

„Sabina je asi velmi odhodlaná žena, která je schopna překonávat překážky, umí se kilům navíc postavit. Je ale na sebe až příliš přísná a ve snaze zhubnout si natolik jídelníček zkrouhla, až je to pro ni nezdravé, a hlavně z dlouhodobého hlediska neudržitelné. Musí jíst víc!

Člověk by se i v dietě měl cítit komfortně, aby měl z hubnutí radost a jeho úsilí přineslo trvalé výsledky. Pokud Sabina zvolí správné suroviny a kombinace, nemusí mít obavy z kil navíc!

Co vy na to? Věříme, že jsme pomohli Sabině i vám!

Reklama

Načítám