Hlavní obsah
3,3
(68)
Foto: Tomáš Rubín

Foto: Tomáš Rubín

Aktualizováno

Chlebové placky najdete v kuchyních po celém světě. Často slouží jako jednoduchá příloha, nádobí i příbor v jednom. Italská verze se jmenuje piadina a výborně se k ní hodí prosciutto, pikantní italské uzeniny i mozzarella.

20 min.
Příprava
25 min.
Vaření
Nízká
Náročnost
Ingredience pro:
2 porce
Na placky
  • 250 g hladké mouky
  • 125 ml vlažné vody
  • 40 g sádla
  • 1/2 lžičky jedlé sody
  • 1/2 lžičky soli
Na náplň
  • 2 hrsti čerstvé rukoly
  • 2 hrsti cherry rajčat
  • 2 ks mozzarelly
  • 80 g prosciutta
  • 2 lžíce olivového oleje
Článek

Piadina je tenká žvýkavá placka. Měkká, ale nepříliš křehká, ozdobená malými opečenými puchýřky. Dobře se plní i zapéká a poslouží jako stylová svačina či oběd do krabičky. A když na prkénko hezky vyskládáte všechny ty italské dobroty a přidáte sklenku vína, určitě zaboduje i jako romantická večeře.

Zda zvolíte jako tuk do těsta dobré vepřové sádlo, nebo kvalitní olivový olej, je na vás – i Italové používají stejnou měrou oba druhy.

Postup

01.

Pokud se rozhodnete použít vepřové sádlo, nejdřív ho rozpusťte, ale příliš nezahřívejte.

02.

Do mísy prosejte mouku se solí a sodou. Uprostřed udělejte důlek a přidejte vodu a tuk (rozpuštěné sádlo nebo olivový olej) a vypracujte hladké pružné těsto, pořádně ho hněťte alespoň 10 minut. Vypracované těsto přiklopte mísou a nechte ho půl hodiny odpočinout.

03.

Těsto nožem rozdělte na stejně velké kusy podle toho, jak velkou máte pánev: z této dávky připravíte 4 opravdu velké placky nebo 6 menších. Z kousků těsta vytvarujte hezké kuličky a poté je rozválejte na opravdu tenké placky, vysoké asi 2–⁠3 mm.

04.

Na středním plamenu rozpalte velkou a těžkou litinovou pánev. Položte na ni první placku a opékejte (nasucho) asi 10 sekund, poté ji obraťte. Těsto by mělo být poseto drobnými hnědými skvrnkami, pokud jsou už téměř černé, stáhněte plamen. Placky na pánvi obracejte a posouvejte a pečte další 3 až 4 minuty, když se začnou vydouvat, propichujte bublinky vidličkou. Hotové placky mají matný bílý povrch posetý občasnými skvrnkami. Upečenou placku odložte na talíř pod utěrku a takhle připravte i zbývající.

Tip: Piadina je nejlepší čerstvá, ještě teplá, v případě potřeby ale můžete placky krátce ohřát v troubě.

05.

Naplňte je podle chuti: plátky rajčat, rukola, prosciutto, mozzarella a kapka olivového oleje je klasická kombinace. Výborný je ale i krátce podušený špenát s česnekem, italské klobásky a zkusit můžete i sladkou verzi s marmeládou, hruškami a medem nebo s rozpuštěnou čokoládou.

Tip: Stejně jako s náplní si můžete vyhrát i se způsobem servírování: klasika je piadina přehnutá na polovinu, náplň ale můžete dovnitř i zarolovat. Nebo obložit celou placku, přiklopit ji druhou a nakrájet na trojúhelníčky, stejně jako pizzu. Naplněné placky můžete také krátce zapéct v toustovači.

Máte raději nadýchanou bílou střídku kynutých chlebů? V tom případě sáhněte po receptu na italskou foccacciu.

Reklama

Související témata:

Načítám