Hlavní obsah
3,0
(2)
Foto: Petr Makovička

Foto: Petr Makovička

Kynuté těsto? Žádný problém. Zvlášť když v receptu figuruje italský olivový chléb neboli foccaccia. Odoláte?

30 min.
Příprava
25 min.
Vaření
Střední
Náročnost
Ingredience pro:
4 placky
Těsto
  • 700 g hladké mouky
  • 6 lžic extra panenského olivového oleje
  • 1 ks kvásku
  • 1/2 lžičky soli
  • 350 g černých oliv
  • 1 lžíce čerstvého rozmarýnu
Na plech
  • 250 ml extra panenského olivového oleje
  • 2 lžičky hrubé soli
Článek

Postup

01.

Na pracovní plochu nebo do mísy si nachystejte asi 500 g mouky a vlijte do ní kvásek. Přidejte asi půl lžičky soli a 6 lžic olivového oleje. Ten používejte opravdu kvalitní – na jeho chuti a kvalitě závisí úspěch celého receptu! Šlehačem s hnětacími metlami vytvořte hladké a pružné těsto. To pak přendejte na pracovní plochu podsypanou hladkou moukou a do těsta zapracujte zbytek mouky. Pokud bude hodně vlhké, nebojte se a zapracujte jí i víc – ale jen dosud, dokud je těsto krásně pružné.

02.

Ve vlažné vodě si namočte utěrku. Z těsta vypracujte hezký bochánek a ten 2x až 3x vymáchejte v míse s vlažnou vodou. Pak těsto zamotejte do utěrky a tu utáhněte. Takto připravenou kuličku vložte do mísy a uložte na teplé místo kynout.

03.

Mezitím si připravte černé olivy, které můžete použít buď celé, nebo je nakrájet na poloviny.

04.

Když je těsto po asi 60 minutách nakynuté, poprašte si pracovní desku moukou a těsto na ni z utěrky seškrábněte. Utěrku pak nejlépe vyčistíte tak, že ji necháte uschnout a ty největší zbylé kusy z ní odrolíte. Těsto ještě jednou důkladně propracujte a rozdělte jej na 4 části. Z každé z nich vyválejte silnější placku o velikosti asi 20 x 15 cm a ty nechte ještě chvíli kynout.

05.

Pak vezměte do dlaní vždy hrst připravených oliv a rovnoměrně je do jednotlivých placek zatlačte. Nakonec do placek zatlačte jehličky rozmarýnu. V případě, že máte jen sušený, tak je jím prostě posypte.

06.

Na plech nalijte asi 120 ml olivového oleje a posolte ho hrubou mořskou solí, použít můžete v případě nouze i sůl obyčejnou. Na plech vedle sebe narovnejte jednotlivé připravené chleby a ty přelijte zbytkem oleje. Chleby jím během pečení celé nasáknou, dají mu barvu i vůni. Plech s foccacciami vložte do trouby předehřáté na 200 stupňů (u horkovzdušné stačí o něco méně, asi 180 stupňů) a pečte je asi 25 minut dozlatova. Nejlepší je pustit se do nich hned po upečení!

Pokud máte radši něco klasičtějšího, doporučujeme skvělý cibulový chléb.

Reklama

Související témata:

Načítám