Hlavní obsah

Historie pizzy a její tradiční i super zdravé varianty

Foto: UvGroup, Shutterstock.com

Foto: UvGroup, Shutterstock.com

Reklama

Ne každá země se může pochlubit národním jídlem, které by se stalo celosvětovým fenoménem. To Itálie má hned dvě. Pizzu a těstoviny. Pizza patří mezi nejoblíbenější jídla světa. Víte, kam až sahá její historie?

Článek

Pizza vznikla už kolem roku 500 před Kristem. Tehdy si lidé pekli podobné chlebové placky na horkých kamenech a kořenili je nejrůznějšími čerstvými bylinkami. Výsledek se podobal italské focaccie. Ale pizza, jak ji zná dnes celý svět, se začala vyrábět až později.

Původ v Neapoli

Její kořeny sahají do Neapole 18. století. Teprve tehdy totiž přišli lidé na to, že rajčata  nejsou jedovatá. Původně se pizza pekla jako jídlo pro chudé. Obsahovala jen těsto, čerstvá rajčata, olej, česnek, bazalku a oregano. Zprvu se prodávala ve vozících na ulici. Až později vznikly pizzerie i pro vyšší vrstvu.

Základní pizza Margherita vznikla na počest královny Margherity, která v roce 1889 navštívila tamní pizzerii. Pizzař pro ni chtěl vymyslet něco, čím by ji poctil, a tak vytvořil pizzu v barvách italské vlajky. Červený základ z rajčat, na něj bílou mozzarellu a zelenou bazalku navrch. Tímto se trefil do vkusu nejen královny, ale i celé Itálii a později celému světu. Tato jednoduchá klasika je oblíbená dodnes.

Foto: Liv friis-larsen, Shutterstock.com

Asi nejprostší pizza Margherita je v barvách italské národní vlajky – bílé, červené a zelenéFoto: Liv friis-larsen, Shutterstock.com

Certifikát na pizzu

Od dob, kdy se pizza stala oblíbeným jídlem nejen v Itálii ale i jinde po světě, dělí Italové pizzu na dva druhy – tu jejich, pravou neapolskou, a všechny ostatní, které považují za nevydařené napodobeniny. Neapolská pizza není jen označením místa, odkud pochází. Jde o přesnou recepturu, která je chráněna zákonem.

V roce 2010 byla totiž neapolská pizza zapsána do skupiny jídel s označením STG, což je zkratka „specialità tradizionale garantita“. To v překladu znamená zaručená tradiční specialita. Jde o přesný recept i návod na postup přípravy. Záleží na tvaru, na přípravě těsta a jde i o to, kde ji sníte. Jestli to bude mimo místo, kde byla upečena, známku STG tím ztratí.

Jídlo, které dobylo svět

Z Itálie rozvezli pizzu do světa italští emigranti. Ve Spojených státech ji lidé poprvé ochutnali v 19. století v pouličních stáncích. Američané si ji brzy zamilovali, Italům obchod jen kvetly, a tak si mohli dovolit najmout si prostory na budování restaurací.

Časem se začaly pizzerie otevírat všude po světě. Čím více lidí se o pizzu zajímalo, tím více přicházelo i nových nápadů a inovací. Kuchaři začali experimentovat s ingrediencemi a složením a umožňovali zákazníkům zvolit si vlastní přísady. Zkuste i tohle tříchodové italské menu od šéfkuchaře. 

Foto: Bolyuk Rostyslav, Shutterstock.com

Dávno neplatí, že na pravou pizzu potřebujete jen mozzarellu, rajčata a bazalku. Možné je cokoli vás napadneFoto: Bolyuk Rostyslav, Shutterstock.com

(Ne)zdravá pizza

Postupem času vznikaly neuvěřitelné kombinace chutí. Dnes existuje například i sladká pizza nebo pizza z cukety či špenátu – bez moučného těsta. Tento typ začal být módní hlavně v posledních letech, kdy je trendem zdravé jídlo.

Mezi ty super zdravé patří třeba polentová pizza, raw pizza nebo pizza z ovesných vloček. Ty se ale od původní neapolské dalece liší nejen na pohled, ale i chutí. Krom toho se začaly dělat pizzy i jako zmrazené polotovary, které jsou sice hotové za pár minut v troubě, ale z hlediska zdraví jsou úplně nejhorší.

„Pokud se člověk dlouhodobě stravuje zdravě, pak se mražená pizza jednou za čas na postavě ani zdraví nijak nepodepíše. Na druhou stranu je lepší připravit si pizzu doma z ingrediencí, jejichž kvalitou si budete jistí. Většina zmrazených totiž obsahuje zbytečně mnoho soli a tuku, a zároveň postrádají minerály a vitaminy,“ říká Kateřina Hollerová, osobní trenérka z fitness centra pro ženy Contours.

3 nejméně kalorické druhy těsta na pizzu

  • těsto ze špenátu -
  • těsto z cukety -
  • těsto z cizrny -
Foto: Larisa Blinova, Shutterstock.com

V poslední době se objevilo hodně receptů na „zdravou“ pizzu bez moukyFoto: Larisa Blinova, Shutterstock.com

Na ingrediencích záleží

Pokud si hlídáte štíhlou linii a zdravé náhražky této pochoutky vám nic neříkají, má pro vás nutriční specialistka Monika Bartolomějová z výživové poradny Nutriadapt jednoduchou radu. Nepřehánějte to s množstvím a volte „menší zlo“.

„Ve většině klasických dobrých pizzerií si můžete vybrat dobrou pizzu z celozrnné mouky. Ta je oproti klasické pizze z bílé mouky o něco bohatší na vitaminy, minerální látky a vlákninu. Energetická hodnota je však téměř stejná. Proto si raději dejte jen dva tři dílky, místo celé pizzy. Nejlepší variantou je ale připravit si pizzu domácí z kvalitních a čerstvých ingrediencí.“ Velký energetický rozdíl je i v tom, co si na pizzu vyberete. Pokud zvolíte zmíněnou Margheritu, rozhodně spořádáte méně kalorií, než když si dáte pizzu Quattro Formaggi se čtyřmi druhy tučných sýrů.

3 nejkaloričtější druhy pizzy

  • Quattro Formaggi - se čtyřmi druhy sýrů
  • Pepperoni / salami - s různými druhy salámů či klobásy
  • Carbonara - se slaninou a smetanou

Pizzu lze dnes udělat snad ze všeho. Třeba z vodního melounu!

Reklama

Související témata:

Načítám