Hlavní obsah

Proč se vyplatí mít doma sklenici vepřového sádla?

Foto: MarkoBr, Shutterstock.com

Foto: MarkoBr, Shutterstock.com

Reklama

Vepřové sádlo. Někteří krčí nos, jen ta slova slyší, jiní až když bílý tuk vidí nebo si k němu přičichnou. Také sádlo obcházíte obloukem? Zapomeňte na předsudky! Je to nejen výživná a zdravá součást stravy, ale i dobrý pomocník v péči o krásu.

Článek

Naše prababičky i jejich prababičky používaly sádlo takřka na všechno. Nakládalo se do něj maso, používalo se jako běžný omastek i tuk do koláčů a buchet. A krajíc chleba s česnekem či cibulí a vrstvou sádla byla skvělá výživná delikatesa! Jenže v druhé polovině 20. století se sádlo kvůli obsahu cholesterolu a předpokladu, že tuk je hlavním viníkem obezity, dostalo na pranýř a rehabilitace se dočkalo teprve nedávno. Proč mít v ledničce sklenici sádla?

Co obsahuje vepřové sádlo

Velká výhoda sádla je vysoká tepelná stabilita, díky níž během smažení a pečení nevzniká tolik karcinogenních látek. V tomto ohledu je vhodnější než mnohé rostlinné oleje a také než klasické máslo. Sádlo se přepaluje při teplotách nad 180 stupňů, zato máslo už při teplotách nad 110 °C.

Sádlo neobsahuje škodlivé trans tuky, které jsou spojované s vyšším rizikem srdečních onemocnění. Je tvořeno nasycenými a nenasycenými mastnými kyselinami v poměru 4 : 6. To znamená, že obsahuje více nenasycených tuků, které se považují za zdravější, a většina tohoto zdravého tuku v sádle je prospěšná kyselina olejová. Nutno zmínit, že sádlo obsahuje také vysoké dávky vitaminu D, který lidem v našich končinách během podzimu a zimy často chybí.

Foto: Constantine Pankin, Shutterstock.com

Není nad domácí vepřové sádlo! Je výtečné, a když teď už víte, že je i zdravé...Foto: Constantine Pankin, Shutterstock.com

Sádlo a cholesterol

Na černou listinu se sádlo před lety dostalo, protože je tučné. Mělo se za to, že lidé tloustnou zejména po konzumaci tučných jídel, proto je třeba se jim vyhýbat. Dnes již víme, že tuk je spolu se sacharidy a bílkovinami neodmyslitelnou součástí jídelníčku. Druhým důvodem pak byl obsah cholesterolu. Je třeba se ho bát? Ne. Cholesterol přirozeně se vyskytující v potravinách nevede ke zvýšení hladiny cholesterolu v krvi. Za ním stojí celé spektrum stravovacích zlozvyků.

Všeho s mírou

Jídelníček by měl být především pestrý a platí to i o zdrojích tuku. Sádlo patří mezi prospěšné potraviny a určitě se vyplatí dát mu šanci. Ale nepřehánějte to! Je vysoce kalorické, takže když budete jíst tři krajíce se sádlem denně a k tomu ještě pár dobrot na něm smažených, ke zdraví ani štíhlé linii to určitě nepovede. A nezapomínejte také na kvalitu: pro konzumaci je nejlepší vyškvařené hřbetní sádlo od vepřů z volného chovu.

Foto: New Africa, Shutterstock.com

Na smažení je sádlo lepší než leckterý rostlinný olejFoto: New Africa, Shutterstock.com

Jaké má sádlo účinky na pleť

Jak jsme zmínili v úvodu, sádlo se v lednici hodí nejen kvůli využití v kuchyni, ale také v péči o zevnějšek. S čím vším může pomoct vaší kůži?

  1. Vyhlazuje vrásky - Vepřová kůže je velmi podobná lidské, proto se používá v plastické chirurgii. Aplikace vepřového sádla na pleť, například ve formě 20minutové masky, zjemňuje a vyhlazuje vrásky.
  2. Pomáhá proti jizvám a striím - Opravdu mimořádně účinné je sádlo na strie i jizvy. Pravidelným promazáváním je pomáhá zjemňovat a vyhlazovat, hodí se i jako jejich prevence v těhotenství.
  3. Hydratuje suchou a ekzematickou kůži - Sádlo je hypoalergenní a velmi dobře promašťuje, proto mimořádně prospívá velmi suché a atopické pokožce.
  4. Léčí popraskané paty - Zábal ze sádla pomáhá s popraskanými chodidly a patami. Stačí nohy promastit, obléct bavlněné ponožky a nechat působit aspoň 20 minut, ale klidně i přes noc.
  5. Zmírňuje lupenku - Sádlo je přírodní neparfémovaný nedráždivý prostředek, proto se doporučuje na ošetřování ložisek lupenky.

Vánoce se blíží. Vyzkoušíte recept na sádlové perníčky? Anebo si vyrobte heřmánkovou či měsíčkovou domácí mast se sádlem. Je to docela jednoduché!

Reklama

Načítám