Hlavní obsah

Pihy mějte důsledně pod kontrolou a pouze pro krásu

Foto: ČPZP

Pozor na zhoubný melanom. Nadměrné slunění ho může odstartovat i na jařeFoto: ČPZP

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Máte mateřská znaménka, která mění tvar, okraje nebo barvu? Ukažte je co nejdřív odborníkovi.

Článek

Až z padesáti procent se na podloží pigmentového znaménka vytvoří zhoubný melanom. Jeden z nejagresivnějších typů rakoviny kůže. A právě s nejkrásnějším obdobím roku se pojí vznik tohoto závažného kožního onemocnění. Může ho totiž odstartovat nadměrné slunění, které řada lidí na jaře a v létě vyhledává.

Foto: ČPZP

Melanom nejčastěji postihuje trup, horní končetiny včetně ramen a dolní končetiny tělaFoto: ČPZP

Při sebemenším podezření vyhledejte odborníka

V ČR žije asi 30 000 pacientů s rakovinou kůže, ročně lékaři odhalí víc než 2600 nových případů. Přitom stačí málo: pravidelně svá mateřská znaménka, pihy, pigmentové skvrny a další útvary na kůži sledovat a při sebemenším podezření se nechat vyšetřit odborníkem.

„Zhoubný melanom začíná relativně brzy metastázovat do dalších částí a orgánů lidského těla. Podle statistik na něj zemře asi 400 lidí ročně. Proto je tak důležité nemoc odhalit včas. Základní vyšetření se provádí v každé dermatologické ambulanci a provádí se dermatoskopem, což je speciálně upravená, osvětlená lupa, která zruší běžný odraz světla z kožních nerovností, a to umožní posuzovat pigmentové struktury v hlubších částech kůže. Při nejasnostech jsou pak pacienti odesíláni k podrobnějšímu vyšetření digitálním dermatoskopem, které se provádí na specializovaném pracovišti,“ říká dermatoložka MUDr. Sylva Zajícová z ordinace Zdravákůže.com.

Pokud se diagnóza potvrdí, je nutné chirurgické odstranění znaménka a histologický rozbor tkáně. Melanom nejčastěji postihne trup, horní končetiny včetně ramen a dolní končetiny těla. Objevit se může i v obličeji, na rtech či boltcích uší. Je proto potřeba před sluncem pečlivě chránit i tyto často opomíjené části těla a především si je často kontrolovat.

Foto: ČPZP

Preventivně vzdělávací akce ČPZP, kde lékaři vyšetřují pigmentová znaménka zdarma. Letos zamíří do 15 měst republikyFoto: ČPZP

Nepodceňujte prevenci, vyrazte na osvětovou akci

Přestože lidé začali o své zdraví více dbát, používají ochranné přípravky (krémy s vysokým UV filtrem), pokrývky hlavy, sluneční brýle, případů rakoviny kůže v ČR stále přibývá.

„U pojištěnců České průmyslové zdravotní pojišťovny (ČPZP) se staly v roce 2018 zhoubný novotvar kůže a zhoubný melanom nejčastějšími onkologickými onemocněními. Postihly 10 571 pojištěnců ČPZP, na jejichž léčbu jsme vynaložili téměř 95 milionů korun,“ uvádí mluvčí ČPZP Elenka Mazurová.

S prevencí a včasným záchytem případných onemocnění jakéhokoliv druhu rakoviny kůže pomáhá preventivně vzdělávací program Spolu proti melanomu, který ČPZP pořádá letos již počtvrté. Odborným garantem projektu je ordinace Zdravákůže.com. Akce začíná 14. května v Olomouci a končí 6. června v Ostravě. Celkem v 15 městech napříč celou republikou budou zdarma vybraní dermatologové vyšetřovat pigmentové skvrny a mateřská znaménka všem zájemcům. Více informací a podrobný program najdete na www.spoluprotimelanomu.cz.

Načítám