Hlavní obsah

Po mateřské do práce? Nemožné!

Foto: Thinkstock

Matky malých dětí hledají hůř práciFoto: Thinkstock

Reklama

Konec rodičovské dovolené znamená pro ženy hodně stresu. Najít si práci je jako vyhrát v loterii. Nebo snad ne? A víte, jak lze uplatňovat i odstupné vůči původnímu zaměstnavateli? Neocenitelnou pomoc vám mohou poskytnout nejrůznější kurzy a sdružení. Naučte se i vy bránit diskriminaci!

Článek

Mé kamarádce Markétce skončila rodičovská dovolená, a tak se jala hledat práci. Po několika týdnech se mi svěřovala se svými pocity: „Přijdu na pohovor, všechno v pořádku. Povídáme si, rozebíráme moji předchozí praxi a zkušenosti. Pak se personalista zeptá, jestli mám dítě. Lhát samozřejmě nebudu, takže s pozitivním úsměvem říkám pravdu. A jedním slovem dodávám, že mám i dvě babičky, které bez problémů fungují. Nic naplat. V ten moment si připadám, jako bych měla lepru. Sedím naproti kyselému obličeji, který mě pošle domů. Ve dveřích ani neslyším staré známé: Ozveme se vám,“ vypráví Markéta, již půl roku hledající zaměstnání.

Těžko na cvičišti, lehce na bojišti

A není jediná, která má potíže vrátit se na trh práce po čase, který věnovala péči o své dítě. Takových žen jsou stovky a tisíce. Na základě jejich špatných zkušeností vzniklo sdružení Aktivní mámy proti nezaměstnanosti, jehož hlavním cílem je udržení profesní kvalifikace v době, kdy do práce nechodí, usnadnění návratu na trh práce a poskytnutí bezplatného pracovněprávního a psychologického poradenství, aby ženy věděly, jak jednat a dostat se ze svízelných situací. I mámy se totiž umějí bránit!

Kurzy „Aktivní máma“ budou probíhat i ve školním roce 2010/2011 (nejbližší cyklus začíná 9. října, a to na pražských Vinohradech). Kromě získání kontaktů se účastnice setkají samozřejmě i s podporou „spolubojovnic“ a optimisticky naladěnými lektory. Kurz je bezplatný, ale bohužel se týká pouze žen s trvalým bydlištěm či sídlem firmy ve Středočeském kraji.

Foto: Thinkstock

Věnujte se sebevzděláníFoto: Thinkstock

6 rad pro úspěšný návrat do práce

Jestli k nim nepatříte, určitě již teď myslíte na budoucnost. Zvlášť pokud jste doma s malými dětmi a blíží se termín konce rodičovské dovolené. Co teď?

  • Věnujte týdně 1 – 2 hodiny na sebevzdělání, sledujte zprávy a dění okolo sebe, abyste měla přehled o významných událostech, kulturním a politickém dění. Být „v obraze“ je základem úspěchu.
  • Nestraňte se známých a kolegů, které jste potkala během svého bývalého zaměstnání, abyste měla přístup k aktuálním informacím o volných místech ve firmě. I oni mohou vědět o postu, který by vás mohl zajímat, i když by se například týkal jiného zaměstnavatele.
  • Sepište si strukturovaný životopis a vyvěste ho na příslušné internetové portály, které nabízejí i rady, jak ho správně sepsat včetně důležitého motivačního dopisu.
  • Na pohovory choďte připravená a „vybavená“ informacemi o dané firmě a jejích záměrech a plánech.
  • Pokud se hned nepodaří práci najít, nepropadejte panice. Poptávejte se po známých i po polovičních pracovních úvazcích a brigádách. Díky poznání nových lidí se hned můžou naskytnout i nové příležitosti.
  • Zapište se na kurzy do mateřských center v okolí místa bydliště, které bezplatně poskytují rekvalifikace platné po celé republice (např. Umanutý zavináč ve Středočeském, Plzeňském a Jihočeském kraji – kurz zaměřený na práci s počítačem a informační technologie, či ANIMA PLUS Brno, Vzdělání pro práci a rodinu na Příbramsku, Písecku a Benešovsku a další).

Další tipy, jak najít novou práci, najdete v článku Jak získat vysněné zaměstnání

Nedejte se!

Na první pohled je jasné, že vytrvalost hraje při hledání práce zásadní roli, ale vždy se hodí vědět i něco o svých právech, na která poukazují právě sdružení určené maminkám. Máte v okolí nějaké? Využijte jeho existence a informujte se o možnostech, které nabízí. Cesta za prací nebo odstupném ze strany původního zaměstnavatele je pak rychlejší. Více na aktivnimama.cz.

Reklama

Související témata:

Načítám