Hlavní obsah

Podvádí vás, nebo ne? Máme 7 rad, jak poznat, že vám lže

Foto: Profimedia

Lže, či nelže? Tahle nejistota vztah opravdu hodně poznamenáFoto: Profimedia

Reklama

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Tvrdí, že je vám věrný. Ale vy si tím nejste jistá. Máte pocit, že vás podvádí, podezříváte ho z nevěry. Jak zjistit, kde je pravda? Máme pro vás sedm rad, jak poznat, že vám partner lže.

Článek

Chybí vám důkazy. Jediné, co máte, je nejistota. Britský deník Daily Mail ale zveřejnil sedm kroků k tomu, jak zjistit, zda vám partner lže. Dali je dohromady odborníci, kteří se právě lhaním zabývají.

1. Zeptejte se přátel

Ne že byste měla obcházet kamarády a snažit se od nich získat informaci o tom, zda vás partner podvádí. Jde spíš o to, že podle odborníků mají lidé ve vašem okolí (a dokonce i ti cizí) zvláštní schopnost rozpoznat, když je ve vztahu dvou lidí něco v nepořádku.

Zkuste se proto svých přátel zeptat, jak na ně jako pár působíte. Zda, když vás vidí, mají pocit, že jste šťastní a spokojení. Nebo je na vašem chování něco zaráží? Jejich odpověď může být první známkou, že nejste jen nesmyslně podezřívavé.

2. Chce to čas

Udělal něco, co ve vás vyvolalo podezření? Cizí vlas na saku, zmatená odpověď na otázku, kde byl tak dlouho? Nedělejte závěry hned! Lidé jsou totiž podle vědců velmi špatnými soudci chování druhých, když to dělají cíleně. Můžete být ovlivněna špatnou náladou, a hned vynesete negativní ortel. Nebo jste naopak v dobrém rozpoložení a budete partnera slepě omlouvat.

Chce to dopřát si čas na jakési podvědomé přemítání. Jděte třeba uklidit dům, nebo na kafe s kamarádkou. Myšlenky vám budou stejně proudit hlavou, jen nebudou tak řízené. A o to právě jde, získáte trochu nadhled.

Foto: Profimedia

Máte třeba pocit, že si až moc často s někým píše? Než ho odsoudíte, dopřejte si čas na přemýšleníFoto: Profimedia

3. Pozorně poslouchejte

Lháři mají svůj vlastní jazyk. Vědci ze Southern Methodist University přišli na to, že málo používají slova ukazující přímo na ně (já, moje, mě) a výrazy typu „ale“, „kromě“, „předpokládám“ či „myslím si“.

Naopak z jejich úst často vycházejí silně negativně zabarvené výrazy typu „nenávist“, „zášť“ či „zloba“ (a od nich odvozená přídavná jména). Pomáhají si také nejrůznějšími slovními berličkami typu „takže", „ehm", „jak bych řekl". Častěji odkašlávají a také používají hodně slovesa označující nějaký pohyb.

4. Vyhýbá se očnímu kontaktu

Když spolu budete probírat nepříjemné věci, když třeba naznačíte, že mu nevěříte, že si myslíte, že vás podvádí, změní nejspíš způsob, jakým na vás hledí. Nečekejte, že sklopí oči k zemi, ale bude se vám do očí dívat méně často, bude oční kontakt přerušovat.

A nejspíš bude také dost mrkat, výrazně častěji, než je u něj obvyklé. „Je to známka úzkosti a typický projev toho, že někdo lže," potvrzuje britská koučka partnerských vztahů a expertka na lhaní Sloan Sheridan-Williams.

5. Chvilku neposedí

Když někdo lže či se dopouští podvodu, tak se bojí. Mít strach z odhalení je přirozenou reakcí těla. A tato obava způsobuje nervozitu, která se zase projeví na způsobu chování daného člověka.

Nejčastějším projevem této nervozity je neschopnost být v klidu. Lhář se vrtí, chodí stále dokola, má nutkavou potřebu brát například věci z poliček, jen tak se dotýkat ubrusu, klepat nohama, ťukat prsty do stolu a podobně. Jeho tělo prostě nedokáže být v klidu! „Také se lháři často drbou na nose či si sahají za ucho," dodává Sloan Sheridan-Williams.

Foto: Profimedia

Sledujte jeho řeč těla, poslouchejte, jaká slova volí. I podle toho se dá odhalit lhářFoto: Profimedia

6. Náhlé změny v chování

Jde o změny v řeči těla, ve výrazu tváře, v jazyce, který používá. To vše jsou známky toho, že vám lže či něco tají.

Když má odpovědět na nepříjemnou otázku, najednou zmlkne, jako by mu došla slova? Je to známka lhaní. „Je ve stresu a na ten lidský nervový systém často reaguje tím, že nezásobuje ústa slinami,“ říká Lillian Glass, behaviorální analytička, která pracovala i u FBI. Váš partner nehledá slova, ale sliny. Podobnou známkou je i změna v dýchání. Ve stresu totiž dochází k rychlé změně tepové frekvence a krevního průtoku.

7. Neodpovídá na otázky

Odpovídat na otázky dělá lhářům obecně problémy. Typické je pro ně změnit položenou otázku v osobní útok. Usvědčuje je i to, když vámi položenou otázku zopakují, jakoby si chtěli ujasnit, na co se ho ptáte. Ve skutečnosti tím ale podvědomě získávají čas na přípravu nepravdivé odpovědi.

A co vy? Poznáte na svém partnerovi, že vám lže?

Reklama

Načítám