Hlavní obsah

Podzimní omáčky, které si zamilujete!

Foto: Thinkstock

Podlehněte vychytaným omáčkám!Foto: Thinkstock

Reklama

Hledáte inspiraci na sváteční či nedělní oběd? Odkoukejte umění od skoro profesionálů! Získali jsme recepty na tři vychytané omáčky od soutěžících z pořadu MasterChef. Tady jsou!

Článek

Houby, zelí, hořčice a samozřejmě i smetana. To jsou jedny z hlavních ingrediencí, které budete potřebovat do omáček z našich dnešních receptů. Připravovat se bude bažant, králík i kuřecí játra. Už se vám sbíhají sliny?

Králík ve smetanovo-hořčičné omáčce od Jany Podané

Na 4 porce potřebujete: 4 králičí zadní stehna, 4 lžíce kremžské hořčice, 4 lžíce dijonské hořčice, 2 cibule, 50 g másla, 2 lžíce oleje, 200 ml smetany ke šlehání, sůl a pepř, sůl, vodu na podlévání.

Foto: Archiv TV Nova

Necháte se zlákat králíkem?Foto: Archiv TV Nova

Králičí stehna omyjte, osolte špetkou soli a obalte v obou druzích hořčice. V hlubším hrnci rozehřejte máslo spolu s olejem a nechte na tuku zesklovatět nahrubo pokrájenou cibuli. Položte do cibulového základu králičí stehna a ze všech stran je důkladně opečte. Podlévejte vodou, jen pokud bude třeba. „Zapněte troubu na 180 stupňů Celsia, přendejte králíka na pekáč spolu s cibulí a zakryjte vše alobalem, aby se dusil a nevysušoval,“ radí Jana Podaná. Když králík změkne (počítejte minimálně se 75 minutami), stehna dejte stranou, šťávu přepasírujte přes sítko, dolijte smetanou, můžete ještě dochutit hořčicía máslem a nechte zredukovat.

Kuřecí játra s houbovým ragú od Marka Pavaly

Na 4 menší porce potřebujete: 200 g kuřecích jater, lžíci másla, sůl, pepř a čerstvou pažitku. Na ragú: 50 g másla, 2 lžíce oleje, půl červené cibule, 1 stroužek česneku, 150 g čerstvých hub, 150 ml hovězího vývaru, 50 ml smetany ke šlehání, 50 mléka, hrst čerstvého špenátu.

Foto: Archiv TV Nova

I játra mohou být nesmírně chutnáFoto: Archiv TV Nova

Začněte od konce – tedy s ragú. Na rozehřátém másle a oleji orestujte půlku nahrubo pokrájené červené cibule a celý česnek. Přidejte nakrájené hřiby, chvilku je opékejte, přilijte trochu vývaru a nechte ho odvařit. Základ pak zalijte smetanou a mlékem tak, aby výsledek měl hustou konzistenci. Půlku směsi lehce zřeďte (smetanou) a propasírujte přes jemné síto. Do druhé půlky zamíchejte špenátové lístky. Teď už zbývají jen játra. „Játra stačí opéct rychle na másle, aby byly lehce krvavé,“ doporučuje Marek Pavala. Pak je stačí doladit solí, pepřem, posekanou pažitkou a je hotovo. Podávejte nejlépe s bylinkovým knedlíkem.

Bažantí prsa v pažitkové omáčce od Petry Liškové

Na 4 porce potřebujete: 600 g bažantích prsou, sůl a pepř, 100 g másla, 2 lžíce oleje, 200 ml smetany, svazek pažitky, 1 jablko, 2 lžíce cukru, 2 červené cibule, 100 ml hovězího vývaru, 2 lžíce octu balsamico.

Foto: Archiv TV Nova

Pažitka vás při vaření nezklameFoto: Archiv TV Nova

Bažantí prsa omyjte, osolte, opepřete a na dvou lžících oleje a másla je na pánvi opečte. Když se z obou stran zprudka zatáhnou, vložte je do trouby rozehřáté na 180 stupňů Celsia na 10 až 15 minut (podle velikosti) dopéct. Nezapomeňte do pekáčku přilít smetanu, přidat nasekanou pažitku, sůl a pepř, aby vám vznikla omáčka!

Poté ještě oloupejte jablko, nakrájejte ho na měsíčky a nechte ho v spolu se lžící cukru na pánvi zkaramelizovat. Teď už zbývá jen zelí z červené cibule! Cibuli nakrájejte na půlkolečka a opečte ji na másle. „Dobré je přidat trochu cukru a nechat vše zkaramelizovat,“ radí Petra Lišková. Pak „zelí“ zalijte vývarem a duste ho doměkka. Nakonec přidejte balsamikový ocet, nechte ho odpařit, dochuťte solí a pepřem a vše podávejte s karlovarským knedlíkem.

A jaké omáčky děláte doma nejraději vy? Díváte se na Master Chef každý pátek? Podělte se o recepty s ostatními v diskusi pod článkem!

Reklama

Načítám