Hlavní obsah

Podzimní rovnodennost: Tyhle magické rituály vyzkoušejte

Foto: Thinkstock

Podzimem nemusí končit optimismusFoto: Thinkstock

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Podzimní rovnodennost nebo také Mabon, jak svátek nazývali naši předci i staří Keltové, je dobou vřelých přání i snů. Jaká kouzla je nejvhodnější v tento den provádět?

Článek

Mabon je taktéž znám i jako Svátek tkalců. Je to totiž den, kdy je každému člověku dovoleno splétat své sny a touhy do pevných provazců vesmírného přediva života, naděje v ten den mají větší šanci stát se realitou. Oslavy rovnodennosti obvykle připadají na 23. září (letos tomu tak je), mohou se však posunout o den i dva na obě strany. Jedná se o dobu, kdy světlá, veselá polovina roku končí a otevírá se před námi temná zima.

Vyčistěte své obydlí

S blížící se zimou se dá předpokládat, že budete doma trávit více času. Je tedy záhodno dům na vaše frekventovanější pobývání v něm připravit. Začněte tím, že ho uklidíte fyzicky – vymetete pavučiny, utřete prach, vyleštíte okna i podlahy.

Pak přichází na řadu ta magičtější část, ke které budete potřebovat šalvěj, sladkou trávu (její pravé jméno je tomkovice vonná) nebo větvičky asparágusu. Pak máte dvě možnosti. Buď můžete snítku bylin zapálit a s vonným kouřem pak projít každou místností pro její očištění od negativní energie, nebo bylinky naložit do vody a několika kapkami „vysvětit“ vždy každý roh každého pokoje.

Zbavte se všeho zapomenutého a přebytečného, co roky skladujete a vlastně pro to nemáte využití. Netahejte s sebou do dalšího období roku zbytečnosti, Mabon je pro zbavení se věcí ideální.

Foto: Thinkstock

Začněte s úklidem a vyleštěte zrcadlaFoto: Thinkstock

Pohanské Díkůvzdání

Mabon je vlastně oslavou Díkůvzdání bez krocana, kdy je díky skládáno přírodě za všechno, co vám během uplynulé sezony přinesla. A nejlépe se děkuje skrze jídlo a hostiny. Typická oslava podzimní rovnodennosti tak zahrnuje mnoho jablečných pokrmů od koláčů přes jablka pečená až po čerstvý mošt. Pojí se i s oslavami vinobraní, tedy se hodí i čerstvý burčák nebo dobré víno.

Proč na podobnou oslavu nepozvat své přátele? Může z toho být příjemná tradice.

Meditace nad svíčkou

V době začínajícího podzimu by se měl člověk obracet ke svému nitru, ke své duši. Podzimní rovnodennost vnímejte jako takové zastavení v čase, kde je ideální doba na to, abyste se mohli vyrovnat s minulostí. V běžném denním shonu má člověk tendence házet všechno za hlavu, některé události je ale nutno zpracovat. Najít rovnováhu.

Foto: Thinkstock

Přichází čas na to rozloučit se s minulostí a přivítat budoucnost. A to chce chvíli soustředěného zamyšlení...Foto: Thinkstock

Sedněte si tedy v klidu večer ke stolu a postavte před sebe dvě svíčky – nejlépe tmavočervené barvy – a jednu z nich zapalte. Zhluboka se nadechněte a vzpomínejte na vše důležité, co se stalo během uplynulého roku. Snažte se vše přijmout. Poté se zadívejte do plamene a svíčku sfoukněte. Myslete při tom na to, že co patří minulosti, to v ní i zůstane. Pak se zadívejte na svíčku druhou a myslete na vše dobré, co by vám mohlo v následujícím roce přijít do cesty. Svíčku zapalte s optimismem a nadějí.

Podzim ve vašem domě

Je načase se smířit s tím, že léto je pryč, a pozvat k vám podzim. Postavte si v bytě malý oltářík v červených, hnědých a zlatých tónech. Kromě aster se s rovnodenností spojují také rudé vlčí máky, bodláky a omamné rostliny, jako je tabák nebo myrha. Sbírku doplňte dřevěnými vyřezávanými výrobky, žaludy, kaštany a drahými kameny – hodí se karneol či topaz, pro duchovní rozjímání pak lapis lazuli a fialový ametyst. I barevné podzimní listí vypadá moc hezky, doplňovat ho můžete průběžně.

Vše dokončete umístěním rohu hojnosti, který do vašeho obydlí přinese prosperitu – proutěný koš či kornout naplňte ovocem, ořechy, můžete i slámou. Jen pozor, ať se vám suroviny nekazí, je nutno je včas zkonzumovat a vyměnit.

A jak oslavíte podzimní rovnodennost vy?

Načítám