Hlavní obsah

Podzimní trojboj: Ořechový chleba, vitaminy nabitá polévka a koláč bez mouky

Foto: VICUSCHKA, Shutterstock.com

Foto: VICUSCHKA, Shutterstock.com

Reklama

Leckdo nad příchodem podzimu lamentuje, ale my gurmáni víme, že říjen není jen o prvních ohozeních vodou od kolemjedoucích aut a nekonečném hrabání listí, ale také o spoustě barevných sezonních lahůdek!

Článek

V redakci jásáme, protože u nás poslední dobou vychází spousta krásných českých kuchařek. Z letošní nabídky jsme vybrali hned 3 a podívali se, co dobrého naši kulináři doporučují na podzim.

Protože láska evidentně opravdu prochází žaludkem, hned dva z nich jsou manželské páry: Marika s Jirkou z blogu Kitchen Story (kniha se jmenuje Manželé v kuchyni – jak žít s chutí a vařit s láskou) a Blanka s Kubou z blogu Kublanka (kuchařku pojmenovali příznačně Kublanka vaří doma). Poslední autor je šéfkuchař restaurace Country Life Petr Klíma, který se s vámi ve své knize Zeleninová kuchařka mimo jiné podělí i o triky, jak zeleninu dostat i do roztomilých, ale tvrdohlavých dětí (jako je třeba jeho pětiletá holčička).

Ořechový chléb s pomazánkou z červené řepy

Potřebujete: 200 g pohankových vloček, 100 g vlašských ořechů, 50 g lískových ořechů, 150 g slunečnicových semínek, 50 g dýňových semínek, 50 g lněných semínek, 2 lžíce chia semínek, 100 g jemně nastrouhané mrkve, 2 lžíce kustovnice, 4 lžíce psylia, 370 ml vlažné vody, 4 lžíce kokosového oleje, 1 lžíci medu, 1 lžičku mořské soli

Na pomazánku: 2 uvařené červené řepy, ½ střední červené cibule, 100 g majonézy, 1–2 stroužky česneku, 3 snítky tymiánu, šťávu ze ¼ citronu, sůl, pepř

Foto: Martin Šlechta, Manželé v kuchyni – jak žít s chutí a vařit s láskou

Bezlepkový chlebík je kromě pohanky jen z oříšků a semínek. takže je opravdu hutný a už po pár soustech zasytíFoto: Martin Šlechta, Manželé v kuchyni – jak žít s chutí a vařit s láskou

Postup: Troubu rozehřejte na 175 °C a nastavte ji na funkci horkovzduch. Vločky rozemelte ve stolním mixéru. Díky tomu, že se naruší jejich struktura, lépe nasáknou tekutinu a budou fungovat jako pojivo. Ořechy nasekejte nožem na menší kousky a ve větší míse smíchejte s vločkami. Přidejte všechna semínka, mrkev, kustovnici, psylium a sůl. V jiné míse důkladně smíchejte všechny mokré ingredience – vodu, kokosový olej a med. Přilijte je k suchým surovinám a vypracujte těsto. Formu na chleba vyložte pečicím papírem, naplňte těstem a nechte pár minut odstát. Pečte nejprve 25 minut ve formě a pak chleba i s pečicím papírem opatrně vytáhněte z formy a pečte jen na mřížce už bez formy dalších 35 minut. Než do chleba zakrojíte, nechte ho důkladně vychladnout.

Mezitím se pusťte do pomazánky: Uvařenou řepu a cibuli oloupejte, řepu pokrájejte na malé kostičky, cibuli nadrobno a dejte do mísy. Přidejte majonézu, utřený česnek, lístky tymiánu, dochuťte solí, pepřem, citronovou šťávou a vše dobře promíchejte.

Tip: Vzhledem ke struktuře ořechového chleba se může stát, že se při krájení na tenké plátky bude drolit. Chcete-li strukturu kompaktnější, rozmixujte oříšky a semínka najemno ve výkonném stolním mixéru.

Celerovo-jablečná polévka

Na 4 porce potřebujete: 1 celer (500 g), 1 středně velkou cibuli, 50 g másla, 2 kyselejší jablka, 750 ml zeleninového vývaru, hrst vlašských ořechů, 50 g prorostlejší slaniny, 1 krajíc kváskového chleba, olivový olej, čerstvý tymián, čerstvě mletý pepř, sůl

Foto: Jakub Karda, Kublanka vaří doma

Uvařte si tuhle podzimní vitaminovou bombu, která je zahuštěná jen zeleninouFoto: Jakub Karda, Kublanka vaří doma

Postup: Máslo rozehřejte se 2 lžícemi oleje, nechte na něm zesklovatět cibuli. Jakmile změkne, přidejte oloupaný a na kostičky pokrájený celer, a ještě asi 5 minut za občasného míchání restujte. Poté podlijte vývarem (nejlépe domácím) a spolu s tymiánem povařte 15–20 minut do změknutí.

Mezitím oloupejte a zbavte jádřinců jablka a pokrájejte je na plátky. Poté je přidejte k celeru, ještě 2 minuty povařte a rozmixujte dohladka. Kdyby byla polévka příliš hustá, zřeďte ji trochou vývaru, vody nebo smetany. Dochuťte solí a pepřem.

Na kostičky pokrájenou slaninu opečte na troše olivového oleje, přidejte vlašské ořechy a kostičky chleba a opečte dokřupava. Směsí posypejte porce polévky a dozdobte tymiánem.

Dýňový koláč s kokosovou šlehačkou a zázvorem

Na korpus potřebujete: 100 g vlašských ořechů, 200 g pohankových vloček, 60 g kokosového tuku, 3 lžíce bio zázvorového sirupu

Na náplň: 120 g kešu oříšků, 1 plechovku kokosového mléka, 600 g dýně hokkaido, 1 lžičku perníkového koření, 4 lžíce bio zázvorového sirupu, 3 lžíce šťávy z limetky, 50 g kokosového tuku, 2 lžíce agávového sirupu, hrst vlašských ořechů, limeta (lze vynechat)

Foto: Petr Klíma, Zeleninová kuchařka

Alespoň párkrát do roka je upečení dýňového koláče téměř povinnost!Foto: Petr Klíma, Zeleninová kuchařka

Postup: Kešu na 12 hodin namočte do vody. Kokosové mléko dejte minimálně na 4 hodiny do ledničky. Ořechy a vločky umelte v mixéru najemno, zalijte rozpuštěným kokosovým tukem, zázvorovým sirupem a promíchejte. Přendejte do dortové formy a vytvarujte přes celé dno a do stran. Pečte při 10 minut při 150 °C.

Dýni nakrájejte na malé kostky a spolu s perníkovým kořením a 400 ml vody vařte, dokud se voda nevyvaří. Poté spolu se scezenými kešu, zázvorovým sirupem, limetkovou šťávou a rozpuštěným kokosovým tukem najemno umixujte. Dýňový krém nalijte na upečený korpus, uhlaďte a nechte nejlépe přes noc vychladnout v lednici.

Z vychlazeného kokosového mléka slijte vodu a tuk vyšlehejte s agávovým sirupem jako šlehačku. Hotový koláč tímto krémem potřete a posypejte nasekanými vlašskými ořechy a trochou limetové kůry.

Čím si zpříjemňujete první opravdu podzimní dny vy?

Reklama

Načítám