Hlavní obsah

Nejlepší recepty na říjen: Zelňačka s klobásou, dýňový koláč i originální svařák!

Foto: Eva Malúšová

Foto: Eva Malúšová

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Zkuste letos nedat na remcání ostatních a podzim si opravdu užít. Kromě krásně zbarveného listí si vychutnejte vůni ohýnků, svěží vzduch a sezonní dobroty plné chuti i barev. Máme pro vás báječné recepty!

Článek

Tento říjen máme v redakci v plánu pořádně si užít a vás k tomu chceme přesvědčit také. Připravte si dobroty plné sezonního ovoce a zeleniny, a pokud to jen trochu půjde, vychutnejte si alespoň část jídel venku. Tam totiž chutná nejlépe!

Na dnešním menu je řepná terina s křenem, která poslouží jako elegantní předkrm plný tradičních českých chutí, klasická zelňačka s klobásou (tu můžete stejně jako já uvařit i v kotlíku na ohni!) a dýňový koláč s perníkovým kořením. Na zahřátí si pak dáme svařený cider, který je takovou lehčí obdobou svařáku.

Řepná terina s křenem

Potřebujete: lžíci olivového oleje, 600 g čerstvého sýra (Matylda, Creamcheese, Lučina), hrst pažitky nebo kopru, 3 lžíce strouhaného křenu, ½ lžičky soli, čerstvě mletý pepř, lžičku citronové šťávy, 6 předvařených řep

Foto: Eva Malúšová

Elegantní terina kombinuje svěží české chuti: řepu, křen a pažitkuFoto: Eva Malúšová

Postup: Formu na srnčí hřbet vystelte potravinářskou fólií tak, aby vám po okrajích zbývalo ještě dost na zabalení budoucího dna, a lehce vymažte olejem. Sýr ochuťte nastříhanou pažitkou, čerstvě nastrouhaným křenem (množství záleží na jeho síle), solí, pořádnou dávkou čerstvě mletého pepře a citronovou šťávou. Řepu nakrájejte mandolínou nebo ostrým nožem na tenké plátky. Poklaďte jimi dno formy (plátky skládejte tak, aby se lehce překrývaly), potřete částí křenového sýra, na něj naklaďte další řepné plátky a takto pokračujte, až vše spotřebujete. Snažte se vše co nejvíce upěchovat, aby terina dobře držela. Přetáhněte fólií, zatižte konzervami a dejte minimálně na dvě hodiny, ale raději přes noc do lednice zatuhnout. Krájejte na plátky a podávejte jako předkrm třeba s rukolovým salátkem. Zbylý křen můžete snadno uchovat tak, že ho naložíte podle našeho skvělého receptu.

Tip: Jestli se vám nechce strouhat křen, klidně v obchodě sáhněte po již ochuceném křenovém sýru. Nebo křen vynechejte úplně a část sýru nahraďte kozím, který je k řepě také výborný. K tomu se pak hodí i nahrubo nasekané vlašské ořechy.

Zelná polévka s klobásou a bramborami

Na 4 velké porce potřebujete: 2 lžíce sádla, 2 cibule, chilli papričku (lze vynechat), 1,5 lžíce hladké mouky, 2 lžíce sladké papriky, 2 bobkové listy, 4 kuličky nového koření, 500 g kysaného zelí, 4 větší brambory, ½ lžičky kmínu, 1–2 nožičky pikantní klobásy, sůl, pepř

K podávání: kelímek zakysané smetany, petržel, další chilli papričky

Foto: Eva Malúšová

Zelňačku doplňte pikantní klobásou, kysanou smetanou a čerstvou petrželíFoto: Eva Malúšová

Postup: Na sádle nechte změknout najemno pokrájenou cibuli a nasekanou papričku, posypejte moukou a asi minutu opékejte. Zasypejte paprikou, promíchejte a ihned zalijte 1,2 litru vody. Přidejte bobkový list, nové koření, pokrájené zelí a malou lžičku soli a asi 30 minut povařte doměkka. Mezitím si v jiném hrnci v osolené vodě s kmínem uvařte oloupané a na kostičky pokrájené brambory (vaří se zvlášť, protože v kyselém prostředí se zelím by zůstaly tvrdé) a nasucho opečte klobásu (tím můžete začít a cibuli pak opékat na vyškvařeném tuku). Poté z polévky vyndejte koření, podle chuti dosolte a opepřete, vmíchejte do ní brambory a klobásu a na talíři ozdobte kysanou smetanou a petrželí.

Foto: Eva Malúšová

Tuhle polévku stihnete uvařit i během hrabání listí nebo sbírání ořechů a jablek na zahraděFoto: Eva Malúšová

Tip: Pro extra poctivou polévku přidejte k opékaní cibule i kostičky uzeného nebo špeku. Zelí vybírejte opatrně (nebo použijte domácí, které si vyrobíte podle článku Vitaminová bomba za pár korun? Domácí kysané zelí!), protože někteří výrobci i do něj přidávají množství zbytečné chemie.

Svařený jablečný cider

Na 4 porce potřebujete: litr jablečného cideru, 3 hvězdičky badyánu, 2 svitky skořice, 3 kuličky nového koření, 1 pomeranč, 1 jablko, ½ citronu, ovoce k podávání, cukr nebo med dle chuti

Foto: Eva Malúšová

Zkuste tentokrát lehčí variantu svařáku – horký jablečný ciderFoto: Eva Malúšová

Postup: Cider, koření, pomeranč, citron zbavený kůry a bílých částí (jinak by byl nápoj moc hořký) a jablko pokrájené na plátky dejte do hrnce, zahřejte těsně pod bod varu (nechceme, aby se vyvařil alkohol…) a 20 až 30 minut prohřívejte. Ještě lepší je toto udělat den předem a nechat chuti ovoce a koření dobře propojit. Poté vše slijte a z ovoce vymačkejte co nejvíce šťávy přes sítko. Podávejte horké ozdobené plátky čerstvých jablek či pomerančů.

Foto: Eva Malúšová

Venku chutná nejlépe... A s hrníčkem svařeného cideru o to víc!Foto: Eva Malúšová

Tip: Z pomeranče a citronu rovnou jen vymačkejte šťávu. Nebo ho zkuste i v kořeněném pomerančovém svařáku.

Dýňový koláč se sněhovou čepicí

Na formu o průměru 24 cm potřebujete: 240 g hladké mouky, 100 g másla, sůl, lžíci cukru krupice, 7 lžic vody

Na náplň: 450 g dýňové pyré (z 1 menší dýně hokkaidó), plechovku slazeného kondenzovaného mléka, vrchovatou lžičku perníkového koření nebo směsi skořice a zázvoru, ¼ lžičky soli, lžíci kukuřičného škrobu, 2 vejce

Na sníh: 4 bílky o pokojové teplotě, 200 g cukru krupice, sůl

Foto: Eva Malúšová

Dýňová náplň je krásně oranžová a snese i výraznější perníkové koření či zázvorFoto: Eva Malúšová

Postup: Všechny suroviny na těsto rozmixujte v robotu, rukama natlačte na dno koláčové formy, těsto pořádně propíchejte vidličkou a dejte na 15 minut zamrazit, než se rozehřeje trouba. Korpus pak 10 minut pečte při 180 °C a mezitím si připravte náplň. Pyré (na to stačí upéct nebo v páře doměkka uvařit kousky hokkaida nebo máslové dýně a rozmixovat) smíchejte s kondenzovaným mlékem, kořením, solí, škrobem a vejci. Nalijte na předpečený korpus, teplotu snižte na 170 a pečte ještě asi 40 minut, až náplň zpevní. Nechte do druhého dne vychladnout a splasknout a buď podávejte rovnou, nebo překryjte sněhem z do tuha vyšlehaných bílků s cukrem a špetkou soli a dejte ještě na chvilku pod gril zapéct.

Foto: Eva Malúšová

Křupavé těsto, kořeněná dýňová náplň a kopec sladkého sněhu, tomu říkáme podzimní dezert!Foto: Eva Malúšová

Také si myslíte, že i podzim má své kouzlo? A dejte nám vědět, jak se vám recepty povedly!

Načítám