Hlavní obsah

Kněžna Grace Kelly zemřela před 35 lety! Slavné dámy inspiruje dodnes

Foto: Profimedia.cz

Grace Kelly zemřela před třiceti pěti lety při autonehoděFoto: Profimedia.cz

Reklama

Příběh herečky Grace Kelly začal pohádkově, ale dál se vyvíjel spíše jako tragédie. Svatba s monackým knížetem, kterou si tak těžce u otce vydobyla, jí štěstí nepřinesla, v životě se trápila a její životní melodrama skončilo tragicky. To ovšem nic nemění na tom, že ji lidé milovali a ženy se jí nechávají inspirovat dodnes.

Článek

Grace Kelly si šla vždy pevně za svým cílem. Od té doby, co se rozhodla v dětství stát se herečkou, všechno tomu přizpůsobila. První roli dostala ve třinácti letech ve hře Nekrmte zvířata. Divadlo se jí natolik zalíbilo, že zprvu mířila tímto směrem. Po maturitě odjela do New Yorku, kde se snažila prosadit, což nebylo vůbec jednoduché, a tak si na živobytí vydělávala modelingem a hraním v reklamách.

Nevzdávala se a pořád na sobě pracovala, zlepšovala se, až se nakonec probojovala na Brodway do hry Otec. Nedlouho poté debutovala i ve filmu Čtrnáct hodin. Tam ale měla tak malou roli, že si jí ani kritici nevšimli. Herecká kariéra se tedy naplno rozjela, až když si jí všiml producent Stanley Kramer (†87), díky kterému získala roli ve filmu V pravé poledne, na základě čehož jí později filmové studio MGM nabídlo sedmiletou smlouvou.

Foto: Profimedia.cz

Grace Kelly se vdávala 18. dubna 1956, její šaty se staly inspirací pro nejednu nevěstuFoto: Profimedia.cz

Zvenčí chladná, zevnitř plná ohně

Její hvězda začala pomalu stoupat a za roli ve filmu Mogambo získala Zlatý glóbus a nominaci na Oscara. V tu dobu začala být také trnem v oku nejednomu závistivci. Krom toho, že si šla sveřepě za svým cílem a její hvězda stoupala čím dál tím více, byla zároveň velmi okouzlující a kdekoliv se objevila, muži šli do kolen. Režisér Alfred Hitchcock (†80), se kterým často spolupracovala, o ní prohlásil, že je to dokonalá dáma. „Elegantní, vzdělaná, neskutečně krásná, prostě prvotřídní. Zvenčí chladná, zevnitř plná ohně," poznamenal na její adresu.

Toho si všiml i monacký kníže Rainier III. (†81), se kterým se seznámila při natáčení ve Francii. Po jejím návratu si spolu psali a později ji kníže požádal o ruku. Svatba proběhla 18. dubna 1956 a Grace Kelly vypadala skvostně. Právě tyto svatební šaty se později staly ikonickými a nechalo se jimi inspirovat mnoho, nejen slavných, žen.

Foto: Profimedia.cz

Krajkové dlouhé rukávy a vysoký límeček šatů vévodkyně Kate připomínají ty Grace KellyFoto: Profimedia.cz

Foto: Profimedia.cz

Letos v létě řekla ano v šatech podle Grace Kelly i Miranda KerrFoto: Profimedia.cz

Foto: Profimedia.cz

I Ivanka Trump hledala inspiraci zřejmě u Grace KellyFoto: Profimedia.cz

Jenže štěstí jí to nepřineslo. Vyměnila jednu roli za druhou, a tak se z herečky stala kněžnou. Jenže tahle role jí rozhodně nebyla napsaná na míru, ve zlaté kleci se nudila a ani manželství nebylo idylické, ale Grace měla plné ruce práce se svými dětmi. Devět měsíců po svatbě se jim narodila Caroline (60), o rok později Albert II. (59) současný vládce, a o sedm let později se dočkali ještě třetího potomka, Stéphanie (52). A právě nejmladší princezna byla s kněžnou v osudný den.

Nešťastná kněžna

Poměrně veřejně se hovořilo o tom, že kníže Rainier III. nepatří mezi nejvěrnější partnery, což Grace Kelly samozřejmě trápilo. Snažila se své problémy utopit v alkoholu, což se akorát podepsalo i na jejím vzhledu. Kdysi ostré rysy z obličeje zmizely a i celé tělo se jí zakulatilo. Jako kdyby k ní osud chtěl být milosrdný a snažil se ji vysvobodit z nepříliš šťastného života, Grace Kelly zemřela předčasně, ve svých 52 letech při autonehodě. Tehdy se vracela s nejmladší dcerou Stéphanií z venkovského sídla zpátky do Monaka, když jejich auto dostalo v zatáčce smyk a havarovalo.

Foto: Profimedia.cz

Grace Kelly několik měsíců před svojí smrtíFoto: Profimedia.cz

Obě ženy sice autonehodu přežily, ale zranění Grace Kelly byla neslučitelná se životem, proto její muž později v nemocnici rozhodl, že bude odpojena od přístrojů. Po její smrti se už znovu neoženil. Tím alespoň trochu vyvrátil debaty o tom, že jejich svatba byla jen marketingový tah.

Kolem její smrti je i po třiceti pěti letech stále spousta otazníků. Zlí jazykové tvrdí, že kněžna usedla za volant opilá, proto havarovala. Další spekulace se týkají jejího zdravotního stavu, měla údajně těsně před bouračkou dostat mozkovou mrtvici. A poslední z konspiračních teorií hovoří o tom, že řídila Stéphanie, ta se ale několikrát zapřísáhla, že to ona nebyla.

Ačkoliv život Grace Kelly, který začal jako idylická pohádka a skončil takto tragicky, je pro mnohé ženy ikonou dodnes. Nejen díky svému šarmu a noblese, se kterou vždy vystupovala a chovala se, ale také díky jejímu citu pro módu. Známá kabelka Kelly od Hermès, která byla pojmenována na její počest, se stala artefaktem kvality a každý, kdo se považoval za vyšší společnost, ji nutně musel mít.

Jaký film s Grace Kelly je váš nejoblíbenější?

Reklama

Související témata:

Načítám