Hlavní obsah

Pohovka do obýváku: Jak poznat, která vám vydrží léta? Podle stupně „ošoupanosti“!

Foto: Peter Bernik, Shutterstock.com

Foto: Peter Bernik, Shutterstock.com

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Pohovka je středobodem snad každého obývacího pokoje, možná celého bytu. Po náročném dni na ni rádi usednete s šálkem kávy či čaje – měla by tedy poskytnout kýžené pohodlí. Jaké to bude posezení, ovlivní i materiál jejího potahu. Podle čeho vybírat?

Článek

Chystáte se koupit novou pohovku? Aby to dopadlo co nejlépe, volte ji s ohledem na svoji aktuální situaci: máte děti, sdílí s vámi byt kočka či pes, nebo se nemusíte (tedy vaše pohovka) obávat žádného malého či čtyřnohého „záškodníka“?

Jaký potah? Víme, podle čeho ho vybrat

V domácnosti s předškoláky projde nábytek opravdu extrémním zátěžovým testem a majitele zvířecích miláčků by zas mohlo pěkně potrápit každodenní vysávání houževnatých chlupů zapíchnutých v klasickém látkovém čalounění.

„Na životní situaci je třeba při výběru sedací soupravy myslet nejvíce. Rodinám, kde mají malé děti, radíme zvolit snadno čistitelný materiál, který je jednoduchý na údržbu, a při malých nehodách není problém dostat skvrny z potahového materiálu. Pro svobodného člověka nebo starší pár doporučujeme sedačky v kůži, protože mají nejdelší životnost, přece jen jde o přírodní materiál a kožené sedačky vám při správné údržbě vydrží více než deset let,“ uvádí Petronela Jesenáková, marketingová manažerka sedaček Phase.

Foto: Alena Ozerova, Shutterstock.com

Malé děti a domácí mazlíčci dokážou dát nábytku pořádně zabratFoto: Alena Ozerova, Shutterstock.com

Dagmar Hajná z nábytkářské společnosti Intermont míní, že se nedá jednoznačně určit, pro koho se hodí konkrétní materiál: „V prvé řadě si vybírá zákazník potah, který je mu příjemný na dotek. Jedná se o jeho pocit pohodlí – je to tedy velmi subjektivní.“ Nicméně doporučuje se při výběru zaměřit na údaj o „zátěžovosti “ a radí: „Potahové materiály jsou testované. Měly by tak být označeny, při kolika otáčkách je již znát poškození. Doporučuji vybírat potahy od 50 000 otáček.“ Potahové látky mohou být testovány až na 250 000 otáček – ty jsou již vysoce zátěžové.

Pro vysvětlení: „Počet otáček“ je parametrem pro životnost potahu sedací soupravy. Číslo udává stupeň odolnosti proti „ošoupání“ látky. Otáčky znamenají počty otěrů zjištěných při testování v laboratorních podmínkách, aniž by došlo k poškození. Čím vyšší hodnota, tím lépe.

  • Mikroplyš 24 000 otáček - 24 000 otáček
  • Palas - 30 000 otáček
  • Velor - 70 000 otáček
  • Carabu - 90 000 otáček
  • Žinylka - 90 000 otáček
  • Imitace kůže (ekokůže) - 120 000 otáček
  • Alcantara - 150 000 otáček

Látka, koženka, nebo kůže?

Nabídka materiálů je velká a v případě textilních pohovek je výhodou opravdu široká škála barev a struktur potahů. Setkat se můžete s potahy z klasické bavlny, ze syntetických materiálů pak z žinylky, z mikroplyše či z hladkých polyesterových či polyamidových látek (např. Velor či Palas).

Oblíbené jsou i imitace broušené kůže, zde se setkáte například s názvem Alcantara, či Carabu. Tyto bývají speciálně upraveny, respektive opatřeny impregnací (tzv. Aquaclean), která zajistí, že materiál nenasaje tekutinu. Dobře se z něj utře kečup, zmrzlina, čokoláda a i počmárání propiskou umyjete pouze vodou.

„Je však nutné upozornit na to, že Aquaclean není ‚celoživotní zázrak‘ – jedná se o tlakovou impregnaci, která se častým čištěním smývá,“ vysvětluje Dagmar Hajná. 

Foto: Photographee.eu, Shutterstock.com

Zajímavá pohovka jako solitér se může stát dominantou interiéruFoto: Photographee.eu, Shutterstock.com

Další volbou může být pohovka z koženky. Dnes je provedení tak dobré, že je téměř k nerozeznání od přírodní kůže. „Osobně je ale nedoporučuji. Po pěti až osmi letech začnou praskat a loupat se. Samozřejmě existují prostředky na impregnace koženek, ale zákazníci na to příliš nedbají a naopak si myslí, že když nečistoty otřou ‚jarovou‘ vodou, tak tomu prospějí. Opak je pravdou – tyto materiály nesmějí být vysušovány,“ upozorňuje Dagmar Hajná. Koženku mají v oblibě rodiny s malými dětmi kvůli snadné údržbě – jsou smířeny s tím, že nábytek po čase vymění.

Poměrně novým materiálem je pak ekokůže – bývá často zaměňována s koženkou, oproti ní je však prodyšná a propustná, což však může být z hlediska údržby nevýhodné.

Kožená sedací souprava značí luxus. Pozvedne interiér a snadno se udržuje: postačí ji dvakrát třikrát za rok potřít impregnací. „Není to opravdu nic náročného, jako když se natřete tělovým mlékem, aby se kůže nevysušovala a zůstala pružná,“ vysvětluje Dagmar Hajná. Kožené sedačky jsou z pochopitelných důvodů oblíbené u lidí, kteří mají pejsky. „Není nic jednoduššího než setřít srst z kůže. Nikam se nezapíchne. Nechytá pachy,“ říká Dagmar Hajná. Na druhou stranu – pokud se setkáte s potahem z pravé broušené kůže (nubuk), její údržba je velmi náročná.

Nevýhodou kožených sedaček bývá vyšší cena, nedá se však paušalizovat. „Kožené sedačky mají tři cenové hladiny, podle síly kůže, od toho se také odvíjí životnost potahu, potahové látky mají šest cenových hladin,“ uvádí odbornice. Cena pohovky tak opravdu záleží na konkrétním materiálu a celkové konstrukci.

Foto: papa studio, Shutterstock.com

Kožená sedačka je luxusní, krásná a dobře se udržujeFoto: papa studio, Shutterstock.com

Mýtům nevěřte

Lidé, kteří kůži moc nemusejí, tvrdí, že se lepí, případně studí. Záleží však na tom, jak je zpracována. „Pokud zakoupíte kůži lakovanou – opatřenou postřikem, který ucpe přirozené póry, kůže bude studit. Ovšem kůže, která je probarvená přírodními barvivy, je pórovitá a do tří minut získá teplotu vašeho těla,“ uzavírá Dagmar Hajná.

Máte pohodlnou pohovku, nebo ji hodláte brzy vyměnit? A za jakou?

Načítám