Hlavní obsah

Poporodní poranění: Kde vám zadarmo pomůžou?

Foto: Thinkstock

Má zdravé dítě, měla by být tedy šťastná. Když ale tělo nefunguje, jak má, začnou se nad mladou rodinou stahovat mrakyFoto: Thinkstock

Reklama

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Špatně zhojené jizvy, nehezké deformace intimních míst, bolestivý sex. Komplikovaný porod může mít nepříjemné následky, o kterých ale ženy ze studu mlčí. A partnerský život? Někdy ho to úplně zničí!

Článek

Radost z miminka ze začátku přehluší všechny nepříjemnosti a pochyby. V kolotoči koupání a přebalování stejně není na sex ani pomyšlení. Pak ale přijde doba, kdy to znovu zkusíte – a ouvej, vůbec to není takové jako dřív!

Po porodu jako po bitvě

„I po relativně bezproblémovém porodu mají některé ženy problémy s hojením,“ potvrzuje MUDr. David Tomášek z Centra estetické a plastické chirurgie DaTOM. Maminky trápí špatně zhojené, nevzhledné jizvy, dlouhotrvající bolesti hráze po nástřihu, často i příliš volný poševní vchod.

Doktorka Petra Vrzáčková z Gynekologicko-porodnické kliniky VFN a 1. LF zase upozorňuje na sníženou citlivost pochvy a nepříjemné pocity v místě porodního poranění: „S tím mohou být spojeny pocity nižšího sebevědomí a sebehodnocení žen, pocit, že již nejsou dost krásné a pro partnera přitažlivé. Často se setkáváme se strachem z bolesti z pohlavního styku.“

Foto: Thinkstock

Dnes ne, miláčku! Muž dokáže pochopit, že návrat k normálnímu sexuálnímu životu může být pro ženu po porodu složitý. Pokud to ale trvá moc dlouho, někteří nevydrží a najdou si potěšení jindeFoto: Thinkstock

Bez milování vztah uvadá

Víte až příliš dobře, o čem je řeč? Nejste v tom sama, žen s takzvaným poporodním traumatem je mnoho. Statistické údaje chybí, tímhle problémem se u nás zatím odborníci příliš nezabývají. I samy postižené ženy se na lékaře obracejí jen zřídka. Myslí si, že jsou podobné potíže po porodu normální, že se s tím nedá nic dělat nebo se prostě jen stydí.

Dlouhodobě přemáhat bolest a zábrany ale nelze. Neléčené poporodní poranění nezřídka vede k partnerskému nesouladu, k nevěře partnera a k rozchodu. A to je velká škoda. Tyhle trable jsou totiž řešitelné.

Krémy, ultrazvuk i operace

„Na ošetření oslabené pochvy po porodu a při kojení lze využít lokální estrogeny či kyselinu hyaluronovou ve formě čípků či krému. Je také možné vyzkoušet neinvazivní genitální rejuvenaci, při které se využívá radiofrekvence a vysokofrekvenční ultrazvukové vlny,“ vysvětluje doktorka Petra Vrzáčková.

Pokud ale žena prodělala komplikovaný porod, při kterém došlo k hlubokému nástřihu hráze, jejímu neplánovanému roztržení nebo poškození močové trubice, k nápravě špatně zahojených ran pomůže jen náročná plastická operace. Málokterá žena přitom ví, že se takové zákroky provádějí, a co víc – že je může plně uhradit zdravotní pojišťovna.

Foto: Thinkstock

Nebojte se svěřit se svými problémy lékaři. A pokud vás odbude s tím, že můžete být ráda, že se vám to vůbec zahojilo, obraťte se na jinéhoFoto: Thinkstock

Pomoc dostupná pro každého

Průkopníkem této péče je u nás právě plastický chirurg David Tomášek. Je totiž přesvědčen, že není spravedlivé, aby žena musela platit desítky tisíc za nápravu poranění, které vzniklo bez její viny, třeba neodborným vedením porodu nebo odbytou poporodní péčí.

V Ústavu pro péči o matku a dítě v Praze-Podolí proto založil perineální ambulanci, zaměřenou na poranění perinea neboli zevních rodidel. Multidisciplinární tým, složený z plastického chirurga, urogynekologa a proktologa (odborníka na konečník) tady provádí ty nejsložitější operace. A to je velká pomoc: na většině klinik plastické chirurgie nemůžou takové zákroky provádět, protože nemají lékaře všech potřebných specializací. Pro řadu žen by byla operace navíc finančně nedostupná, zatímco tady lze takový zákrok podstoupit „na pojišťovnu“.

Do operace se nikdo nehrne. Pokud ale dokáže vrátit sebevědomí a radost ze sexu, proč ne?

Reklama

Načítám