Hlavní obsah

Poškozená pleť po letním slunění? Víme, jak ji vrátit do kondice!

Foto: Profimedia

Letní slunění je příjemné, ale přináší s sebou i různé neduhy, které právě teď můžete ošetřit. Jak se vypořádat s hyperpigmentací, vráskami nebo podezřelými pihami?Foto: Profimedia

Reklama

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Letní opálení je vítané, ovšem pleť vydaná napospas UV záření nese i nežádoucí stopy jeho dotyků – pigmentace, přesušení, vrásky, může se přidat i nadměrná citlivost a alergie. Jak ji vrátit do pohody?

Článek

Náročné léto vzalo kůži kondici a někdy i kus zdraví. Ovšem ne každý si to připouští. „Dnes už vůbec není výjimkou, že po dovolených přicházejí ženy s viditelnými problémy, které se na jejich pleti objevily jako by skokem,“ souhlasí MUDr. Miloslava Rusková-Moskalyková, z Centra laserové a estetické dermatologie v Uhříněvsi, „mohou to být posuny v barevnosti, ale i zhrubělá drsná kůže a předčasné vrásky.“

Takové problémy se nevytratí samy, a ani pečlivé ošetření někdy nepomůže. „K velmi obtížně řešitelným následkům léta patří hyperpigmetace. Sluneční záření provokuje jejich tmavnutí, v zimě blednou.

Mapy mohou dokonce měnit svou lokalitu. Nad horním rtem někdy imitují „knírek“, jindy postihnou také tváře i čelo. Naopak okolo očních partií může vzniknout depigmentace," potvrzuje MUDr. Yvonne Bergerová, z BcD Clinic v Praze 4.

Foto: Profimedia

Prevence je v případě kožních problémů nejdůležitější. To znamená, že mazat byste se měli, kdykoli vycházíte na slunceFoto: Profimedia

Jak na potíže?

Téměř každá kůže reaguje na UV záření tím, že se vysušuje a hrubne. Pomůže domácí péče s pomocí hydratační kosmetiky, ať už to jsou krémy nebo i séra, a také hydratující výživné pleťové masky. Rozhodně není od věci návštěva kosmetičky. Jinak ztráta pružnosti, která dehydrataci doprovází, ovlivní vypnutí pleti a vznik vrásek.

Celkově ochablou, zdrsněnou a vyčerpanou pleť povzbudí mezoterapie s využitím kyseliny hyaluronové.Vyzkoušet se dá i takzvaný povrchový a středně hluboký chemický peelingkyselinou glykolovou.Vyhladí a oživí povrch pokožky.

„Pigmentové mapy na obličeji chemický peeling zesvětlí, postiženou kůži zjemní, výborné je i použití laseru. Nedají se ale trvale odstranit, jen se zmírní. Pro jejich vzhled v budoucnosti je důležitá pečlivá ochrana pleti před sluncem – a to, i když sluníčko nepálí. Naprosto nevhodné je solárium,“ upozorňuje MUDr. Miloslava Rusková–Moskalyková. “

Pleť ohrožená hyperpigmentacítedy potřebuje celoroční ošetření ochranným krémem s UV faktorem vyšším než 15, dermatologové doporučují i pravidelné používání make-upu. I tyto přípravky již obsahují ochranný UV faktor. Raději si to ale zkontrolujte na obalu. Využití kvalitní ochranné kosmetiky může být i prevencí před méně závažnými, ale i tak stresujícími důsledky nadměrného slunění.

Foto: Profimedia

Pokud si nevíte rady, navštivte kosmetičku nebo dermatologa. Poradí vám, jak postupovatFoto: Profimedia

„Nejčastěji to jsou solární veruky – tmavé ploché čočky, které se tvoří na často osluněných místech kůže. Ženy trápí také výraznější vrásky nebo velký výsev klasických pih,“ shrnuje MUDr. Yvonne Bergerová. K odstranění se dá použít u veruk mrazení nebo laser, u pih, které se dříve odstraňovaly pomocí leptadel, například kyseliny trichloroctové, spíše laser. Postupy jsou minimálně invazivní, ale problémy se nedají vyřešit jako mávnutím kouzelného proutku ze dne na den.

Hlídejte si kůži!

Vedle běžných problémů, které na pleti napáchá léto, tu jsou ještě mateřská znaménka. Všechna nejsou smrtelnou hrozbou, přesto není jejich pravidelná kontrola od věci. Výskyt melanomu se posunuje do stále nižších věkových skupin. Digitální dermatoskop zvládne počítačovou analýzu všech podezřelých útvarů velmi rychle a může vyloučit mnoho obav. Proč si tedy na podzim každé větší znaménko nenechat zkontrolovat? Digitální dermatoskopy jsou již ve vybavení mnoha specializovaných dermatologických pracovišť.

Hlídáte si zdraví své kůže?

Reklama

Načítám