Hlavní obsah

Potraviny, které na podzim (ne)jezte. A budete fit!

Foto: Thinkstock

Na některé ovoce a zeleninu raději na čas zapomeňte. Bude vám líp!Foto: Thinkstock

Reklama

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Že je vám už ráno i večer venku zima? Navíc čím dál víc míváte hlad, což se vám v létě nestávalo? Je čas změnit v jídelníčku pár věcí, abyste se zase cítili fit a v pohodě. Víme, co udělat!

Článek

Se změnou roční doby, a především teplot venku je dobré změnit i to, co jíte. Samozřejme nemusíte. Ale pokud se chcete cítit dobře, nepodráždění, bez únavy a s energií, zkuste to. Jinak budete mít častěji chuť na sladké, tučné a také vás bude častěji trápit hlad.

„Nastupuje období, kdy jsou pro tělo vhodné potraviny těžší, mastnější a výživnější,“ uvádí specialista na ajurvédu Ing. Jaroslav Mikšík. „Jídlo by mělo být tepelně upravované, nejlépe na tuku. Vhodná je chuť sladká, slaná a kyselá. Nevhodné jsou naopak potraviny ochlazující, suché, syrové a lehké,“ vyjmenovává. Nedoporučuje také chutě hořké či pálivé.

Zahřejte se kořením

Na podzim je v organismu i na těle sucho – máte suchou kůži, suchý kašel, doma suché prostředí... „Proto je dobré ho zvlhčovat,“ radí zase terapeutka čínské medicíny Marta Tovtová a doporučuje vsadit v jídle na houby, ořechy a semena, med a vejce. „Na podporu plic, které tím trpí, je zase dobrý křen, syrová černá ředkev plus švestičky umeboši, hrušky s medem a citronem či houba reishi, cordyceps,“ doplňuje tipy odbornice. A jak je to přesněji? Přehled pro vás sestavil Jaroslav Mikšík.

Zelenina teplem podpořená

Není tolik podstatné co, ale jak – způsob přípravy by už v tomto období měl být tepelný, nejlépe na oleji nebo dušený.

Vhodná zelenina:mrkev, okurka, červená řepa, ředkvičky, batáty, mořské řasy, vařená cibule, cuketa, česnek, dýně, fenykl, černé olivy, pórek, v menším množství pak chřest, křen, vařená kapusta, květák

Foto: archiv redakce

Tepelně upravavované, přesně tak by se k vám teď mělo jídlo co nejvíce dostatFoto: archiv redakce

Méně vhodná zelenina:mrazená, sušená a syrová, artyčoky, brambory, brokolice, celer, houby, kedluben, kořen lopuchu, čerstvá kukuřice, rajčata, lilek, zelené olivy, sladké i pálivé papriky, růžičková kapusta, tuřín, křen. Nedoporučuje se ani opuncie, pampeliška nebo houby

Ovoce zatím nesušené

Vyhýbejte se sušenému či nezralému ovoci, naopak vsaďte na šťavnaté sladké plody.

Vhodné ovoce: meruňky, banány, avokádo, bobuloviny, kokos, datle, fíky, hrozny, mango, meloun, nektarinky, pomeranče, papája, broskve, ananas, švestky, kompoty (například třešně)

Méně vhodné ovoce: jablka, hrušky, sušené ovoce

Foto: Thinkstock

Nejlépe vám bude po šťavnatých plodechFoto: Thinkstock

Obiloviny by měly tvořit základ

Právě ty by se měly nyní ve vašem jídelníčku objevit co nejvíce.

Vhodné obiloviny:rýže, quinoa, vařený oves, pšenice, v malém množství pak těstoviny

Méně vhodné obiloviny: suché ovocné a jiné vločky, kuskus, jáhly, kvasnicový chléb, pohanka, ječmen, žito

Luštěniny si vybírejte

Ne každý je dobře tráví a snáší. Jejich stravitelnost zvýšíte přidáním kurkumy a přípravou společně s rýží. Sója, která je pro mnohé příkladem zdravé stravy, je hůře stravitelná a jsou na ni časté alergie. Dejte proto přednost tofu.

Vhodné luštěniny:červená čočka, mungo, tofu, sójové mléko, sójové uzeniny a pomazánky, miso, cizrna

Méně vhodné luštěniny: ostatní luštěniny, sójové maso, sójová mouka

Foto: thinkstock

Není ani potřeba moc kombinovat, stačí jednoduchost a kvalitní ingredienceFoto: thinkstock

Maso? Záleží jaké

Není potřeba ho mít denně, ale ve vašem menu by se mělo objevit více než doposud.

Vhodné maso: v tomto období je zdravější vsadit na maso s vyšší energetickou hodnotou, než je drůbež, tedy dát si spíše kousek kvalitního hovězího masa, nejvhodnější jsou ryby, v menším množství pak kachna, krevety, krůtí, losos, sardinky, tuňák

Méně vhodné maso: jehněčí, králičí, vepřové, zvěřina, uzená masa

Berte výše uvedené jen jako návod, tipy a třeba inspiraci k tomu, abyste zkusili změnit vaše menu ku prospěchu svému... :-)

Reklama

Načítám