Hlavní obsah

Listopadové dobroty: Dýně, kapusta i kaštany stojí za to

Foto: sarsmis, Shutterstock.com

Foto: sarsmis, Shutterstock.com

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Nejbohatší období ovoce a zeleniny už je sice za námi, stále je tu ale pořádná spousta sezonních surovin, které se dají koupit čerstvé. K listopadu neodmyslitelně patří dýně, kapusta a v posledních letech se zpět do našich jídelníčků vracejí i jedlé kaštany.

Článek

Listopadových surovin je samozřejmě víc, namátkou připomeňme množství raných salátů, které se sázejí i na podzim, ale také pórek, batáty, brusinky, z dovozových surovin mandarinky a stále ještě fíky. Dnes se pojďme zaměřit na dýni, kapustu a kaštany a dozvědět se něco o jejich zdravotních přínosech i kuchyňském zpracování.

Dýně: univerzální krasavice

Celý podzim je ve znamení dýní! Nabízí se obrovské množství odrůd a každá se hodí na něco trochu jiného – detailněji jsme se jim věnovali v lexikonu dýní. Obecně lze říct, že dýně jsou prospěšné pro trávicí trakt, protože jej díky vysokému obsahu vlákniny čistí. Obsahují jen minimum sacharidů, tudíž se hodí i při redukční nebo cukrovkové dietě, a jsou zdrojem vitaminů B a C, hořčíku, železa či vápníku.

Co se týče využití v kuchyni, dýně jsou velmi variabilní, a ač jsou některé vhodnější na vaření a jiné spíš na pečení, ve finále lze použít snad všechny na všechno – a to na sladkou i slanou úpravu. Nasladko se dýně často dokořeňuje jako perníčky – skořicí, badyánem, hřebíčkem atp. A slaná jídla? Pečená dýně je skvělá jako příloha k masu nebo do salátů, mimořádně populární jsou dýňové polévky a dělají se i nádivky do kuřete, noky nebo rizota.

Foto: EKramar, Shutterstock.com

Dýňové kousky můžete snadno zmrazit a využít kdykoliv během zimyFoto: EKramar, Shutterstock.com

Kapusta: stále nedoceněný poklad

Kapusta se přílišné popularitě mezi strávníky netěší a je to velká chyba! Je bohatá na vitaminy C, E, K a skupiny B, kyselinu listovou, hořčík, selen a vápník. Podporuje imunitní systém, budete po ní mít krásné nehty, vlasy a pevnou pleť. Ekzematici ocení její blahodárný vliv na kožní problémy.

V kuchyni se mladé středové listy dají použít i syrové – zkuste třeba salát s praženými mandlemi anebo je vložte místo zelných listů do sendvičů a toastů, případně udělejte kapustové závitky s masem. Jinak je kapusta skvělá k dušení (například zadělávaná, jako zelí či „špenát anebo dušená s masem) nebo třeba do polévek – jak krémových, tak vývarů. Dá se i péct, hodí se jako náplň do slaných koláčů, zpestření nádivek, lze ji gratinovat (zapékat) s bramborami, batáty nebo se slaninou. Výborný je i kapustový nákyp, karbanátky, můžete jí ochutit bramborovou kaši nebo přidat do italského rizota či těstovin. A jestli milujete její chuť, nenechte si ujít kapustové chipsy. Využití téhle zeleniny je opravdu všestranné!

Foto: TTL media, Shutterstock.com

Kapusta má typickou jemnou chuť, kterou můžete potlačit, či naopak zvýraznit – podle toho, jak ji máte rádiFoto: TTL media, Shutterstock.com

Jedlé kaštany: delikatesa i elixír zdraví

Klasická pochoutka začátku minulého století se každý podzim vrací i do našich ulic v podobě pečených jedlých kaštanů, využít se ale dají na vícero způsobů. A proč je jíst? Vyčistí játra, jsou dobré proti průjmům a dalším zažívacím problémům, vliv mají i na psychiku – dobře fungují proti stavům úzkosti. Používají se k výrobě preparátů proti kašli, jsou vhodné i pro diabetiky. Celkově organismus detoxikují, jsou bohatým zdrojem energie a podporují mozkovou činnost. Z kaštanovníku setého se kromě plodů, jedlých kaštanů, používají i listy a kůra.

Milujete vůni kaštanů na adventních trzích? Upečte si je v troubě sami doma. Můžete si z nich udělat i skvělou nádivku do svatomartinské husy či zajímavou polévku anebo vyzkoušejte jemný dezert nazvaný kaštany po lyonsku, případně se nechte inspirovat kaštanovým dortíkem. Připravit se z nich dají také sladké náplně do koláčů, koupit můžete i kaštanovou mouku, která vaše moučníky udělá ještě lepšími.

Foto: Elena Zajchikova, Shutterstock.com

Jedlé kaštany nikdy nekonzumujte syrové. Vždy je třeba je upéct či uvařitFoto: Elena Zajchikova, Shutterstock.com

Na jaké suroviny se každý podzim těšíte vy?

Načítám