Hlavní obsah

Potvrzeno: O tom, jak to máme v sexu, lžeme! V čem nejvíc?

Foto: thinkstock

Vědci už mají jasno: děláme se zajímavější, než mnohdy jsme!Foto: thinkstock

Reklama

Nevěřte nikomu, koho máte v posteli! Proč? Výzkumníci s pomocí detektoru lži potvrzují, že muži i ženy klamou o svém sexuálním životě! Proč to dělají? A máte taky v posteli sexuálního „pohádkáře“?

Článek

Lži, abys před ostatními vypadal schopnější, dravější a atraktivnější! Tak něčím takovým se dnes řídí téměř každý muž i žena! Že to není pravda? Že něco takového nikdy nebylo prokázáno? Omyl! Studie z Ohio State University, která bude zveřejněna v nejbližším vydání časopisu Sex Roles, poskytuje jasné argumenty: lidé lžou o sexu způsobem, který odpovídá kulturnímu očekávání, tedy všeobecné představě, jak by muži a ženy měli jednat. Jak se na něco takového přišlo?

Milostný život? Konec žertů!

293 účastníků, vysokoškolských studentů ve věku od 18 do 25 let, vyplnilo dotazník s otázkami na 124 různých druhů chování typických buď pro muže (vyprávění obscénních vtipů, opakované oblékání špinavého oblečení a podobně), nebo ženy (například klamání o své tělesné váze). Studie zjistila, že muži byli ochotni přiznat, že se občas chovají ženským způsobem, tedy ubírají si před ostatními kila navíc. A ženy se netajily tím, že sem tam vyprávějí sprostý vtip, který je doménou spíš mužů. Nikdo s takovou dočasnou „výměnou rolí" problém nemá. Ovšem když přijde na sex, všechno je jinak.

Foto: thinkstock

Chcete mluvit o počtu minulých partnerů? Nedělejte to na první schůzce, pokud nechcete lhátFoto: thinkstock

Muž má být dobyvatel a dravec?

Muži chtějí být viděni jako „opravdoví samci“ a ženy zase jako cudné dámy s menším počtem sexuálních zkušeností. A pokud do tohoto vzorce nezapadají, skrývají pravdu. „Sexualita, zdá se, je jednou z oblastí, kde lidé cítí jisté obavy, pokud nesplňují stereotypy typického muže a typické ženy," říká Terri Fisher, autorka studie a profesorka psychologie na kampusu Ohio State University v Mansfieldu s tím, že o upřímnosti týkající se lidské sexuality nepochybuje, neboť během vyplňování dotazníku byli respondenti napojeni na detektor lži.

Dokud muži nebyli na přístroj napojeni, hlásili více sexuálních partnerů, ženy naopak méně milenců, než byl skutečný stav. Podobně tomu bylo i u frekvence pohlavních styků. „Muži a ženy odpovídali odlišně, co se týče svého sexuálního chování, když si mysleli, že odpovědi musely být pravdivé," řekla Terri Fisher.

Foto: thinkstock

Sebevědomí a samostatnost žen mění postupem času počet jejich sexuálních zkušenostíFoto: thinkstock

Tlak společnosti cítíme všichni

Výsledky tedy ukázaly, že muži i ženy mají tendenci chovat se tak, jak se očekává od jejich pohlaví. V tom jsou tedy Bára i Mára zajedno. Ovšem Terri Fisher uvádí, že v této nové studii ženy hlásily více sexuálních partnerů než muži, čímž se jakýsi mýtus, že žena je tvor cudný, maže.

„Společnost se změnila, a to i v posledních deseti letech. Řada vědců zjišťuje, že rozdíly mezi muži a ženami v některých oblastech sexuálního chování v podstatě zmizely,“ říká Terri Fisher, která srovnává výsledky se svojí předchozí studií z roku 2003, kdy ženy uváděly nižší počty svých milenců. No jo, nic už není jako dřív, a proto se mnozí uchylují ke lži. Víte ale, o jakých číslech se na svých příštích schůzkách bavit?

Seznamka SeekingArrangement, která vyzpovídala tisícovku svých klientů, zjistila prý dokonalý počet bývalých milenců: deset. Vyšší číslo znamená promiskuitu, nízké naopak nezkušeného milence či nenapravitelného samotáře. Je ale jasné, že jednomu toto číslo bude připadat vysoké, druhému naopak nízké. Takže, není lepší říkat o své sexuální minulosti pravdu, nebo se vyplatí „mlžit“? Co myslíte vy?

Lžete o sexu?

Reklama

Načítám