Hlavní obsah

Použijte ženské zbraně aneb Výstřih pro každou postavu

Foto: Olga Brik, Shutterstock.com

Foto: Olga Brik, Shutterstock.com

Reklama

Správně zvolený výstřih nedokáže jen přitáhnout pozornost všech mužů v okolí, ale především zalichotit postavě nositelky. Víte, že prodlouží šíji, změní velikost poprsí a vytvaruje siluetu přesně podle vašich preferencí? Podívejte se, jak na to.

Článek

Ať už toužíte po tričku, halence, šaty či overalu, je zapotřebí kromě barvy, materiálu a celkového prvotního dojmu myslet také na to, zda vám padne střih. Vybírání správného střihu a výstřihu není vždy jednoduché a při nakupování a vybírání z nespočtu možných variant často ztratíte přehled i hlavu. Řešení je jednoduché – zapamatujte si osvědčená pravidla, a svůdný dekolt bude už navždy vaší tajnou zbraní.

Véčkový výstřih 

Takzvané „véčko,“ které elegantně prodlužuje šíji, je mezi výstřihy pomyslným králem. Umí být neodolatelné, odvážné a provokativní, ale ne každému se dokáže zavděčit. Jestliže patříte mezi majitelky bujných a nepříliš pevných ňader, na hluboký dekolt raději zapomeňte. Laciný vzhled, k němuž můžete sklouznout, do módy nepatří. Zabodujete, sáhnete-li po véčkovém topu v mírnější variantě, kdy výstřih končí těsně pod klíční kostí. Tomuto typu se však nemusí vyhýbat ani baculky, stačí když pod prsy uvážou moderní pásek a tím definují svůj pas. Ženám s menší velikostí košíčků naopak sluší extravagantnější kousky, které lze doplnit nenápadně vykukující krajkovou bralettkou.

Foto: Archiv firem

Na foto (zleva): Reserved, 399 Kč; s.Oliver, 999 Kč Foto: Archiv firem

Foto: Archiv firem

Na foto (zleva): H&M, 1499 Kč; Zara, 1299 Kč Foto: Archiv firem

Kulatý výstřih 

Nejčastější typ výstřihu se obvykle objevuje na obyčejných bavlněných tričkách, crop topech i pouzdrových šatech. Vypadá skvěle na dámách s delším krkem, úzkými rameny a drobnějším poprsím. Líbí se vám nápadnější vykrojení? Oblečte si pod svršek balkonovou podprsenku, která vám vykouzlí sexy dekolt a popře i jindy nezpochybnitelný Newtonův gravitační zákon.

Foto: About You

Na foto (zleva): Only, 549 Kč; Vila, 517 Kč (oboje prodává About You) Foto: About You

Foto: About You

Na foto (zleva): About You, 907 Kč; Pieces, 499 Kč (oboje prodává About You) Foto: About You

Lodičkový výstřih 

Další módní zásluhu, kterou můžeme připsat francouzské návrhářce Coco Chanel (†87), je lodičkový výstřih. Při jeho výrobě se designérka nechala inspirovat uniformou námořnictva. Svou popularitu si pak získal v padesátých letech minulého století, kdy Audrey Hepburn (†63) ztvárnila hlavní roli v romantickém filmu Sabrina (1954). Ve snímku oblékla šaty i top s lodičkovým výstřihem, a od té doby si jej zamilovaly ženy po celém světě. Vždyť i Meghan, vévodkyně ze Sussexu (37), zvolila tento tvar dekoltu přímo ve svatební den. Jen pozor – rozšiřuje ramena!

Foto: Archiv firem

Na foto (zleva): H&M, 599 Kč; Pietro Filipi, 1390 Kč Foto: Archiv firem

Foto: Archiv firem

Na foto (zleva): Body Flirt (prodává Bonprix), 779 Kč; Little Mistress (prodává Tamsin) Foto: Archiv firem

Hranatý výstřih 

Pokud se tedy trápíte s širokými rameny, hranatý výstřih by měl zaujímat ve vaší garderobě čestné místo. Horní polovinu těla opticky zúží, a dokonce dokáže zamaskovat i příliš velká ňadra. Jejich historie sice spadá až do období renesance, to ale vůbec neznamená, že by na ně dnešní návrháři zanevřeli. Možností, kam tento univerzální střih nosit, je nespočet, a možná právě proto se pravidelně objevují v kolekcích pro běžné nošení i haute couture.

Foto: About You

Na foto (zleva): Esprit, 517 Kč; New Look, 549 Kč (oboje prodává About You) Foto: About You

Foto: About You

Na foto (zleva): Hollister, 1037 Kč; Boohoo, 1037 Kč (oboje prodává About You) Foto: About You

Asymetrický výstřih 

Velkým trendem jsou letos asymetrické výstřihy, které přinesou do vašeho šatníku zábavnou kreativitu. Topy i šaty na jedno rameno ocení hlavně postavy s dlouhou šíjí a typu „přesýpací hodiny“. Tento střih se bohužel nehodí na všechny události, a tak je zapotřebí vybírat podobné kousky s rozmyslem. Jestliže máte v práci předepsaný dresscode, na společenské události příliš často nechodíte a nerady vyčníváte z davu, poohlédněte se po jiných.

Foto: Archiv firem

Na foto (zleva): Bershka, 349 Kč; Body Flirt (prodává Bonprix), 399 Kč Foto: Archiv firem

Foto: Archiv firmy

Na foto (zleva): Boohoo, 1500 Kč; Boohoo, 1195 Kč (oboje prodává Tamsin) Foto: Archiv firmy

Reklama

Načítám