Hlavní obsah

Nej z královské svatby: Ledová královna, kazatel a dvě Češky

Foto: Profimedia.cz

Foto: Profimedia.cz

Reklama

Všechno bylo jinak. Tak by se daly v jedné větě shrnout první dojmy z královské svatby, kdy si Meghan Markle vzala za muže prince Harryho. Nicméně to, že všechno bylo jinak, ani v nejmenším neznamená, že by to bylo špatně. Ba naopak!

Článek

Královna v šatech s květinovým potiskem, což u ní není zvykem,  proslov Jane Fellowes (61), sestry mrtvé princezny Diany (†36), krásná, dechberoucí hudba. Svatba Meghan Markle (36) a prince Harryho (33), nyní vévodkyně a vévody ze Sussexu, je plná nezapomenutelných momentů. Nicméně je jich pár, které se zapíšou do paměti ještě na hodně dlouhou dobu.

Šaty Meghan Markle

Jedním z největších překvapení celého obřadu byly zřejmě svatební šaty nevěsty. Ačkoliv ještě ráno před obřadem se objevovaly informace o tom, že návrhářkou, která si do svého portfolia přidá svatební šaty Meghan Markle, bude Stella McCartney (46), nakonec byla skutečnost jiná. Absolutně dokonalé a jednoduché šaty navrhla Clare Waight Keller (47), kreativní ředitelka značky Givenchy. Dříve pracovala pro známý brand Chloé. Lodičkový výstřih a hladký střih krásně zvýraznily linii pasu. Závoj pak byl lemovaný padesáti třemi vyšitými květinami, symboly všech státu Commonwealthu. Šaty jsou dokonalým ztvárněním toho, když se řekne, že méně je někdy více.

Foto: Profimedia.cz

Meghan měla šaty od britské návrhářky Clare Waight Keller, která je nyní kreativní ředitelkou franouzské značky Givenchy Foto: Profimedia.cz

Pokorná nevěsta

Tak, a to je konec rebelky Meghan Markle. Tedy alespoň to napadlo člověka, když během obřadu sledoval nevěstu. Dlouze se spekulovalo o tom, jaké budou její šaty, zda dodrží tradice dlouhých rukávů a vlečky, jestli půjde s módními trendy. Meghan se ale pokorně rozhodla pro jednoduché šaty. Královna Alžběta (92) musela být nadšená! Meghan se po celou dobu usmívala, tvářila se pokorně. Bylo na ní vidět, že svoji roli bere skutečně vážně. Což se ostatně pak ukázalo i ve chvíli, kdy na závěr hrála britská státní hymna, kterou ona, žena s americkým občanstvím, odzpívala jako sobě vlastní.

Foto: Profimedia.cz

Nevěsta se snažila ničím nevybočit z královské tradice a po celou dobu působila velmi pokorně.Foto: Profimedia.cz

Feminismus

Velice nenáročnou formou dala Meghan, vévodkyně ze Sussexu, najevo své feministické cítění. V podstatě už samotný výběr návrhářky o tom svědčí. Clare Waight Keller je totiž historicky první ženou v pozici kreativního ředitele značky Givenchy. Ženskou sílu a neohroženost pak ukázala sama Meghan, která šla první část svého dlouhého pochodu k oltáři sama. Princ Charles se k ní připojil až v další části kaple. Dala tím jasně najevo ženskou nezávislost. S nadsázkou lze říct, že s v kapli sv. Jiří setkal rod Windsorů s hnutím Time´s Up.

Foto: Profimedia.cz

Meghan chtěla jít alespoň první část cesty k oltáři sama. Tím dala najevo svoji nezávislost a postoj k feminismu Foto: Profimedia.cz

Unavená Kate

Datum svatby prince Harryho a Meghan bylo ovlivněno i tím, kdy porodí vévodkyně Kate (36). Ta by rozhodně na svatbě svého švagra chybět neměla. Nota bene když její muž, princ William (35), je druhý v řadě následníků trůnu a také svědek prince Harryho. Vévodkyně Kate přijela s družičkami a pážaty a vypadala skvostně, ostatně tak, jako vždycky. Nicméně při bližším pohledu do tváře jste v něm mohli číst náznaky únavy. A vůbec jí to nikdo nemá za zlé, ani si netroufne vyčítat. Však to jsou tři týdny, co porodila! Už jen to, že se na obřad dostavila, je do jisté míry obdivuhodné.

Foto: Profimedia.cz

Vévodkyně Kate vypadala unaveně. Není se čemu divit, když má doma třítýdenní miminko Foto: Profimedia.cz

Česká stopa na svatbě

Mezi šest set hostů, kteří byli na obřad pozváni, se dostaly i dvě Češky. Bývalá modelka a současná nutriční specialistka, Gabriela Peacock (38), je blízká přítelkyně královské rodiny. A princezna Eugenie (27), sestřenice prince Harryho, je dokonce kmotrou její dcery. Kaple sv. Jiří ale byla dostatečně velká pro dvě české krásky. Tou druhou byla supermodelka Tereza Maxová (47). Ta se velice dobře zná s monackým princem Albertem (60), který jí prý kdysi slíbil, že jí jednou zařídí pozvánku na svatbu prince Harryho. Možná, že spíše než úmluva, v tom roli hrála charita Nadace Terezy Maxové. Vévoda s vévodkyní ze Sussexu totiž mezi pozvanými měli právě několik zástupců charitativních organizací. Maxová vypadala úchvatně, nicméně přiznáme se, že bychom za ní a jejím velkým kloboukem sedět nechtěli.

Foto: Profimedia.cz

Česká stopa na svatbě - v růžových šatech je výživová specialistka Gabriela PeacockFoto: Profimedia.cz

Amerického kazatele na každou svatbu!

Asi o největší poprask se postaral Michael Bruce Curry (65), biskup episkopální církve, který předvedl kázání v americkém duchu. Tedy bylo plné emocí, silných slov i odkazů. Curry například citoval ve své řeči Martina Luthera Kinga. Při záběrech na členy královské rodiny bylo jednomu až líto, že jim nevidí do hlavy, co si myslí. Vévodkyně Camilla (70), manželka prince Charlese (69), se tvářila poněkud pobouřeně, Harrymu se na tváři objevil občas poťouchlý úsměv, královnu kamery v tento okamžik raději nezabíraly vůbec. Určitě to bylo oživení celého obřadu a dodalo to tomu pořádný šmrnc.

Foto: Profimedia.cz

Kazatel Michael Bruce Curry ukázal Britům, zač je toho loket, když obřad vezme do ruky americký episkopální kněz Foto: Profimedia.cz

Dojetí zaručeno

Všichni rodiče nám asi dají za pravdu, že jedna z nejvíce emočně vypjatých chvil je ta, když se žení, či vdává dítě. Udržet pak slzy dojetí může být pěkná fuška. Povídat by o tom mohla i Doria Ragland (61), matka Meghan Markle. Od té chvíle, co si ji kamery vzaly do hledáčku, když s dcerou přijížděla autem k zámku, měla tak dojatý výraz a slzy v očích, že to nenechalo chladnými ani další pozorovatele. Na druhé straně ale byla Camilla, vévodkyně z Cornwallu, která od nás získává cenu „Miss ledová královna“. Po celou dobu se tvářila dost nezúčastněně a občas působila, jako by ji snad i obtěžovalo na obřadu být. Ale možná že zdání jen klame a Camilla dokáže své dojetí perfektně skrývat.

Foto: Profimedia.cz

Maminka Doria Ragland byla zjevně dojata, jak už to tak na svatbách bývá Foto: Profimedia.cz

Jak se vám líbila nevěsta? Více informací o královské svatbě najdete i na Seznam Zprávy.

Reklama

Načítám