Hlavní obsah

Pravá čína krok za krokem

Foto: Ondřej Kroutil

Opravdu vynikající kung pao

Nasládlé kuřecí kung pao prý většina restaurací už dávno nedělá podle původního receptu. V případě této klasické čínské pochoutky je to opravdu škoda. A tak jsme s fotografem zašli do kuchyně jedné z pražských restaurací a připravili pro vás postup krok za krokem. Včetně pravých ingrediencí! Rozpalte si pánve wok, hotovo budete mít za několik minut!

Článek

„Ukážeme vám pravé kantonské kung pao,“ uvítali nás v pražské restauraci China Fusion v pasáži Světozor, „dnes se do něj většinou už nedávají arašídy nebo ústřicová omáčka, ovšem ani jedna z těchto surovin v původní receptuře nechybí.“ Před tím, než se do kuřecího kung pao pustíte, měly byste zajít nejen do čínského specializovaného obchodu pro správné suroviny, ale také si pořídit pánev wok. Můžete se přitom úplně vykašlat na předražené verze, stejnou službu vám totiž udělá i tenká levnější pánev za pár desítek korun.

Foto: Ondřej Kroutil

Tohle všechno potřebujete

Připravte si pro dvě osoby (suroviny rovnou nakrájejte, je to potom opravdu fofr): kuřecí maso (200 g), 1 lžičku bílého pepře, 3 lžičky švestkového vína, 5 lžiček maggi, 3 lžičky sójové omáčky, čtvrt červené papriky, čtvrt zelené papriky, 1 stroužek česneku na kolečka, nakládané bambusové výhonky na proužky (množství, které udržíte mezi třemi prsty), kousky pórku, cibule, čerstvého zázvoru, 2 lžičky chilli omáčky, 2 lžičky soli, 4 lžičky cukru, 2 lžičky sušeného kuřecího vývaru, 2 lžičky ústřicové omáčky, 3 lžičky čínského zahušťovadla (např. Fixamyl, lze případně i Solamyl), 2 lžičky chilli oleje s drcenými chilli papričkami, 5 lžiček arašídů.

Foto: Ondřej Kroutil

Kuřecí maso promíchejte rukama

Foto: Ondřej Kroutil

Zlatavé kuřecí kousky přeceďte přes sítko

Maso vyndejte a v cedníku z něj nechte okapat olej (olej z pánve vylijte). Wok si očistěte, pokapejte olejem a opět rozpalte. Na pánvi osmažte papriku nakrájenou na proužky spolu s česnekem a bambusovými výhonky (nakládané, nakrájené na proužky).

Foto: Ondřej Kroutil

Zeleninu zlehka orestujte na menším množství oleje

Lehce orestujte, přidejte pórek, trochu čerstvého zázvoru a cibule (od všeho v takovém množství, které udržíte mezi třemi prsty). Pak přichází na řadu chilli omáčka, sůl, cukr, sušený kuřecí vývar, ústřicová omáčka, 4 lžičky maggi, 2 lžičky sójové omáčky, 2 lžičky švestkového vína.

Foto: Ondřej Kroutil

Pak už jen přidat zbývající ingredience a máte hotovo

Do směsi potom už jen vraťte osmahnuté kuřecí maso, do pánve nalijte vodu, přisypte zahušťovadlo a chilli olej. Pánev odstavte z ohně a servírujte. Kung pao se podává s jasmínovou rýží, posypané arašídy.

Foto: Ondřej Kroutil

Za pár minut můžete podávat

Foto: Ondřej Kroutil

V pravém kung pao nesmí chybět arašídy

Dobrou pálivo-sladkou chuť!

ynezorPumanzeSaNyknalC

Reklama