Hlavní obsah

Pravidla dobré hádky

Foto: samphoto.cz/jiunlimited

Hádka by měla mít určitá pravidlaFoto: samphoto.cz/jiunlimited

Reklama

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Všechno má svoje pravidla: rodičovství, sex, hubnutí i hádky. Dejte jim řád a naučte sebe i partnera hádat se v rozumných mezích!

Článek

Když se dva na sebe zlobí, lítá jedna urážka za druhou, přirovnává se ke skotu a pohlavním orgánům, ve vzduchu je cítit napětí, stres a štvanice. Uhnat jeden druhého, vždyť to je to, o co tu kráčí! Ukázek netřeba, přeci jenom zde máme nastaven filtr pro nevhodná slova, takže by to stejně neprošlo... Jak se ale hádat tak nějak správně, aby se nikdo necítil ukřivděně?

  • Nechovejte se násilně ani agresivně. Jakékoliv fyzické pošťuchování a strkání by mohlo vést k vážnějším problémům.
  • Pokud se k nějaké hádce schyluje v ložnici a ještě za podmínek, že na sobě nemáte oblečeno vůbec nic, vstaňte, přehoďte přes sebe nějaké ošacení a pokuste se přesunout třeba do obýváku nebo kuchyně. Ložnice je místem, kam žádné handrkování nepatří. Nazí si zase můžete připadat poníženě a zranitelně.
  • Snažte se mluvit pouze k věci, nevytahujte staré a už jednou vyřešené záležitosti. Když někomu odpouštíte prohřešek, hned v té chvíli je potřeba uvědomit si, že ho nemůžete proti protějšku vytahovat každý den, nebo kdy se vám to hodí. Uzavřeli jste starou záležitost? Odpustila jste? Tak se pokuste jít dál a neřešte to zbytečně dlouho.
  • Každé při dejte čas maximálně jeden den včetně uzavření celé záležitosti. Budete-li okolo sebe s partnerem naštvaně chodit několik dní, k čemu to povede? Dusná atmosféra, špatné spaní, naschvály, smutek... Hm, takže třeba k depresi? Neshoda, která se neventiluje nebo táhne neskutečně dlouho, je ubíjející. A taky neprospívá vztahu.
Foto: samphoto.cz/jiunlimited

Po hádce se včas udobřeteFoto: samphoto.cz/jiunlimited

  • Během rozepře je důležité vzít na vědomí, že ani jeden z partnerů by se neměl vyvyšovat nad druhého, ztrapňovat ho, urážet jízlivými komentáři a celkově útočit na jeho osobnost. Ať se děje cokoliv, nedělejte to... Když s tím začne on, raději odejděte, minimálně dokud ho to nepřejde. Někdy si spolu v klidu sedněte a určete pravidla hádky, aby se nikdo z vás (pro příště) necítil hloupě.
  • Po rozepři se omluvte, pokud si to situace žádá - např. kvůli nepřiměřené reakci, křivému obvinění, použití slova, které partnera zaskočilo... Určitě mnohé napadne, proč já se mám omlouvat jako první, když protějšek si nejde pro výrazy daleko a jediné, co umí, je křičet? Ukažte mu, že se situace dokáže řešit i jinak než cholerickým výstupem. Někdo mu to předvést musí a jelikož sousedka je tvor cizí, zůstává to prostě na vás.
  • Když už tedy k výměně názorů dojde, je třeba zanalyzovat, proč k hádce došlo čili jak zlikvidovat problém, kvůli kterému si teď nemůžete přijít na jméno. Máte nápady a řešení? Tak do placu s nimi. Uvažujte nad strategií!

Každopádně nikdo ze dvojice se po „správné" hádce nesmí cítit jako poražený. Pokud hádka skončí a oba budete cítit, že jste si řekli vše potřebné, ale o vítězství jednoho nebo druhého nemůže být ani řeč, dá se tato situace považovat za dobrou při. Potom jste si výborně poradili a příště už budete vědět, jak na to.

Reklama

Související témata:

Načítám