Hlavní obsah

Pro milovnice bot: Velký lexikon podpatků

Foto: Isifa

Podpatky snad ani nelze nemilovat!Foto: Isifa

Reklama

Ačkoli umí pěkně potrápit, většina z nás bez nich nemůže být. Řeč tentokrát není, byť by se to tak mohlo zdát, o mužích, ale o podpatcích. A to doslova. Zaměříme se totiž na jejich typy. Některé z nich určitě důvěrně znáte, s jinými se nejspíš teprve seznámíte. Podívejte, v čem všem si můžete vyšlápnout!

Článek

Přiznáváme, že podpatky nejsou zrovna tím nejpohodlnějším, co si můžete obout. Ale ten pocit, když je máte na sobě! Své o tom věděla i šlechta, která se úmyslně vyvyšovala nad „lůzu“ už v dobách vlády Ludvíka XIV. Kdo měl peníze, moc nebo obojí, nutně potřeboval podpatky. Dívat se na lidi „z patra“ dodávalo na pocitu důležitosti. Dnes už se ale podpatky přesunuly, alespoň z velké části, do botníků dam a samozřejmě ani jejich tvar není takový, jako dřív. Poslední dobou se navíc podpatky stále častěji stávají jakýmsi uměleckým dílem. Návrháři netvoří jen nové a nové designy bot, ale i podpatků. Přehled se vám proto bude hodit.

Jehly (stiletto heel)

Nejoblíbenějšími i nejproklínanějšími podpatky jsou určitě jehly. Odkud dostaly svůj název, odhadnete snadno. Čím jsou tenčí, tím jsou nebezpečnější. Nejen pro vás, ale i pro kolemjdoucí pány. Dosahují různých výšek, od několika centimetrů až po neuvěřitelných pětadvacet. Nejvyšší „chůdy“ pravidelně představuje například Christian Louboutin. Bojíte se, jestli byste více centimetrů ustály? Pořiďte si jehly s platformou. Více se dozvíte ve článku Vysokánské podpatky? I ty mohou být pohodlné!.

Foto: archiv

Jehly od mistra LouboutinaFoto: archiv

„Kačenka“ (kitten heel)

Boty na „kačence“ budou určitě důvěrně znát dámy, které si na ultra vysoké podpatky nepotrpí. Podpatek v horní části „objímá“ celou patu u a směrem dolů se zužuje. Jejich výška dosahuje maximálně pěti centimetrů, takže s nimi můžete mít pocit, že jste vlastně v bačkůrkách. I „kačenky“ ale mají své nevýhody: vaše noha v nich není tolik stabilní a na rozdíl od jehel vám končetiny ani příliš opticky neprodlouží. Hitem byly v padesátých letech.

Foto: archiv

Zebrované „kačenky“ Manola BlahnikaFoto: archiv

Masivní (chunky heel)

Širší podpatky mají jedno neoddiskutovatelné plus – jsou logicky mnohem stabilnější než jehly. Vydržíte na nich i v případě, že jim naměříte více centimetrů. Ocení je zejména „Pražandy“, které musí klopýtat po kočičích hlavách. Tyto podpatky jsou typické například pro boty ve stylu Mary Jane. Nevýhoda? Čím jsou robustnější, tím větší je riziko, že si nebudou rozumět s elegantními modely nebo jemnými šaty.

Foto: archiv

Širší zdobené podpatky značky Giuseppe ZanottiFoto: archiv

Na klínku (wedge)

Klínky – technicky vzato – mezi podpatky úplně počítat nemůžeme, táhnou se po celé délce boty a nejsou jen pod patou. Protože nám ale i ony dokážou zázračně (a přitom poměrně bezbolestně) přidat centimetry, nemohly jsme je jen tak vynechat. Minus je podobný jako u širších podpatků – ke všem ženským modelům se vám bohužel hodit nebudou.

Foto: archiv

Stylové klínky ChloéFoto: archiv

Jako od sochaře (sculptural heels)

Ano, tohle jsou typy podpatků, o kterých jsme psali v úvodu článku. Módní návrháři se doslova předhánějí v tom, kdo vyrobí originálnější podpatky. A protože je většina z nich opravdu nezařaditelná, říká se jím zkrátka „sculptural heels“. Mistrem v oboru byl určitě Alexander McQueen, jehož modely s oblibou nosí například milovnice extravagance Lady Gaga. Které podpatky jsou podle nás nejoriginálnější? Ty, které u bot úplně chybí :-). Pokud vás podobné výstřelky baví, nenechte si ujít článek s díly Kobi Leva Tyhle boty jsou naším šálkem čaje!.

Foto: archiv

Originální boty bez podpatku podle Giuseppe ZanottiFoto: archiv

S výřezem (cut out heel)

Šetření materiálem? I tak bychom si mohli s trochou nadsázky odůvodnit fakt, že návrháři čím dál častěji nechávají v podpatcích… díru. Podpatek s výřezem ale vypadá stylově, takže pokud si potrpíte na originalitu, směle do něj. O svou rovnováhu se bát rozhodně nemusíte.

Foto: archiv

Atypické podpatky s průřezy od značky ReissFoto: archiv

Obrácený kužel (cone heel)

Podpatek, který je kulatý a směrem dolů se ztenčuje, svým tvarem připomíná obrácený kužel. Je o něco málo stabilnější než jehly, a už teď se s ním můžete ve spoustě obchodů setkat. Co se týče centimetrů, nejčastěji se provádí v rozumných zlatých středních výškách. Určitě mu dejte šanci!

Foto: archiv

Podpatky bot Lanvin připomínají obrácený kuželFoto: archiv

„Banánek“ (banana heel)

Podpatky, kopírující tvar banánu, se staly hitem sezony pro podzim/zimu 2011–2012. Vytasila se s nimi návrhářka Miuccia Prada a předvedla je v kolekcích značek Miu Miu i Prada. Zaoblené podpatky si rychle získaly oblibu žen po celém světě, a i když nechceme předbíhat, je nejspíš jen otázkou času, kdy je okopírují i dostupnější značky. Budete průkopnicemi, které je budou nosit? My jim rozhodně fandíme.

Foto: archiv

„Banánový“ podpatek od Miu MiuFoto: archiv

Které podpatky patří k vaším nejoblíbenějším? Budeme se těšit na vaše reakce!

Reklama

Načítám