Hlavní obsah

Příběh Katky (30): Je to láska, nebo mě prostě udolal?

Foto: shutterstock

Láska nemusí přijít hned, může jít o pomalý vývojFoto: shutterstock

Reklama

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Její odmítnutí nechtěl přijmout, stále se jí dvořil, nosil jí květiny, zval ji na večeře, skládal jeden kompliment za druhým. Nakonec mu podlehla. Ale je to láska, nebo ji spíš udolal svou urputností?

Článek

Katka (30) se s Karlem (36) seznámila na svatbě své kamarádky. On se jí okamžitě začal dvořit, ona ale zájem o vztah s ním neměla. „Byl fajn, ale nijak extra mě neuchvátil,“ vzpomíná Katka.

Jenže Karel se s jejím „ne“ odmítal smířit. Volal, posílal květiny, zval ji na večeře, byl milý a jasně dával najevo, jak velký zájem o ni má. „Nejdřív jsem pozvání na rande několikrát odmítla, ale nakonec jsem šla. Bylo to fajn, tak jsme šli na další schůzku. Pořád jsem to ale držela spíš v rovině přátelství, platila jsem třeba za sebe, žádné fyzické sblížení se nekonalo, přesto se nevzdával,“ tvrdí Katka.

Takhle to bylo několik měsíců, jenže nakonec Karel zvítězil. „Ani nevím, jak se to stalo, ale najednou mě dostal,“ popisuje Katka, která s Karlem již přes rok žije. Vše funguje, žádné neshody se nekonají, přesto Katka přemýšlí o jedné věci. „Občas mě napadne, jestli je to fakt láska, nebo mě prostě jen udolal,“ přiznává Katka.

Ne je ne

V prvé řadě je potřeba jasně říct, že pokud by Karel Katku opravdu ničím nezaujal, neměl nic, co by ji přitahovalo, zajímalo a lákalo, nikdy by ji nezískal. Tady platí, že kde nic není, ani smrt nebere! „Láska a vše okolo ní je produktem vaší hlavy a mozek nelze udolat. To, jak se s někým cítíte, kalkuluje mozek, a to podle nejrůznějších kritérií,“ tvrdí kouč partnerských vztahů Aleš Kalina.

Foto: shutterstock

Zájem muže je příjemný a sexyFoto: shutterstock

Ne každé „ne“ je opravdovým odmítnutím. Někdy ho říkáte, protože se bojíte (vztahu, mužů, závazků…), jindy protože zájem muže je příjemný. Buďte k sobě fér, dostávat květiny, být obletována, být alespoň chvíli tou, pro niž je muž ochoten čehokoli, je jednoduše sexy!

Vzplanutí? Není nutností!

Na tom, že tenhle vztah neodstartoval velkým vzplanutím (minimálně z Katčiny strany), také až tolik nezáleží. „Ač vám hollywoodské filmy předkládají rozličné verze lásky na první pohled, tohle vzplanutí není tou jedinou cestou, kterou láska chodí. Naopak. Často roste mezi dvěma lidmi pomalu a nenápadně,“ tvrdí psychoterapeutka Eliška Nuslauerová.

Pokud dojde k naplnění několika základních faktorů, které zaručují šanci na úspěch vztahu, je vše více než v pořádku. Pokud ti dva mají podobné životní hodnoty, názory, představy o budoucnosti, společné koníčky a zájmy, charakterové vlastnosti, není potřeba řešit, jak k jejich sblížení došlo.

Foto: shutterstock

Nejste si jistá, že ho milujete? Buďte k sobě upřímná a pravdu jistě najdeteFoto: shutterstock

Na tohle pozor

Je ovšem pravda, že ne vždy jsou důvody toho, proč s někým jste, takříkajíc zdravé. Snad každý člověk si v sobě nese totiž nějaký defekt, slabé místo. Jsou ženy, které mají nízké sebevědomí, nesou si v sobě zranění z dětství, kdy je otec třeba šikanoval, rodiče je nepřijímali v jejich přirozenosti, stále byly terčem kritiky a podobně.

„A pokud se pak nějaký muž trefí do těchto děr, tedy ta žena se najednou cítí přijímána, dostává se jí toho, co jí tak bolestně chybí, může její mozek daného muže vyhodnotit jako vhodného, i když ostatní věci tam třeba nejsou,“ vysvětluje Aleš Kalina.

A to není dlouhodobě udržitelné, protože hluboko v sobě stejně vždy ponesete tu nespokojenost, pocit, že vám něco chybí. Možnost je jen jedna. Zbavte se strachu ze sebe samých a buď sama, nebo s pomocí odborníka si upřímně odpovězte, proč v daném vztahu jste, co vám dává a naopak nedává. A svůj případný defekt nelepte mužem, který zaplňuje díry ve vaší duši, ale zbavte se jich!

Jak moc se musel snažit váš partner, aby vás získal?

Reklama

Související témata:

Načítám