Hlavní obsah

Přichází revoluce v jarním úklidu

Reklama

Nebojte se. Tohle není další z tisíců článků o tom, jak se na jaře natáhnout do tepláků a správně utírat prach.

Článek

Naše životy jsou plné různých stereotypů, z nichž některé mají opodstatnění a často i přínos a jiné nás nutí dělat věci starým, nemoderním, a hlavně neefektivním způsobem a následovat pravidla, která vymyslel kdosi dávno v minulosti. Je dobré se učit z minulosti a tradice, ale zároveň není dobré ustrnout na místě a zuby nehty se bránit inovacím a změnám. To se týká snad všech částí lidského života bez výjimky.

Máme tady jaro a s ním stereotypně se opakující témata. Jaro a detoxikace organismu, jaro a péče o zahrádku, jaro a obměna šatníku, nebo i ta méně příjemná, jako například jaro a boj s alergiemi či jaro a úklid domácnosti. Především z posledně jmenované činnosti, na kterou vám stačí zdravý selský rozum a šikovné ruce, se v posledních letech vyvinul skoro vědecký obor, o němž se píše všude, ale prakticky neustále totéž.

Zlaté zásady jarního úklidu

Na druhé straně, co se dá vymyslet na téma jarní úklid? Shrňme si fakta. V zimě bývá venku zima. Někdy i pořádná. Logicky se v zimě potom méně větrá, neboť teplo stojí hodně peněz a v moderních domech s rekuperací vzduchu se stejně ani větrat nesmí nebo by nemělo. Tak či tak čerstvého vzduchu se v zimě do vašich bytů a domů dostane podstatně méně než v létě, na podzim či právě na jaře. Proto rada, pořádně vyvětrejte, platí a dokud bude v zimě mrznout a padat sníh, platit bude.

Je-li vyvětráno, můžete postupovat dále. Praktiky feng-šuej radí provést čistku ve věcech. Nepotřebné, staré a neoblíbené putují do krabice a potom někomu známému, komu udělají radost, nebo v nejhorším případě do sklepa. Následně přijde na řadu očista nábytku i podlah obyčejnou vodou s mořskou solí. Ta na sebe podle feng-šuej váže negativní energii. Ať už tomu věříte nebo ne, sůl má prokazatelně blahodárné účinky, takže proč ne?

Mokré očistě s pomocí obyčejné vody a soli předchází samozřejmě vytírání prachu ideálně pomocí antistatických utěrek dobře zachycujících prach. Jelikož určitě nechcete mít špinavou koupelnu nebo toaletu, zavítáte s hadrem i tam, delší zastávku si zřejmě vyžádá kuchyně se všemi svými troubami, ledničkami a digestořemi, a možná spižírna se zásobami.

Robotické vysvače se i samy nabíjejí

Revoluční jarní inovace: robotický vysavač iRobot Roomba

Tak a hotovo. Pokud chcete poradit s klasickým domácím úklidem, tohle vám stačí. Ona vám vlastně stačí hlava a zmíněný zdravý selský rozum. Řešit, zda hadr táhnout po obrazovce vaší LCD televize zprava doleva, opačně, nebo seshora dolů, nehodláme. Určitě vám také nebudeme radit, zda máte máchat mopem tak či onak nebo skládat prádlo do dvou či třech komínků. Jeden revoluční tip, jak dát nejen jarnímu úklidu zcela nový nádech, pro vás však máme.

Zřejmě jste už zaslechli spojení „robotický vysavač.“ Ano, to jsou takové ty placky na kolečkách, které šmejdí po bytě a vysávají. Zmiňujeme se o nich, protože robotické vysavače představují přesně ten druh inovace, kterou si váš jarní úklid zaslouží a které byste se neměli vyhýbat. Tedy zcela upřímně, záleží na typu a značce. Na českém trhu existují desítky robotických vysavačů, ale pouze některé z nich dokážou skutečně efektivně vysávat, a vlastně pouze jediný si může říkat robot.

Ten má na svědomí americká značka iRobot, specialista na robotiku a výrobce domácích a zároveň profesionálních armádních či zdravotnických robotů. iRobot na českém trhu nabízí hned dvě řady robotických vysavačů, a to Roomba 500 a Roomba 700, jež dosahují vynikajících výsledků, pravidelně sbírají ceny ve spotřebitelských i odborných soutěžích, a hlavně mají za sebou 8 milionů spokojených klientů na celém světě.

Uvnitř Roomby pracuje špičkový procesor ARM a celý úklid řídí nejchytřejší systém vysávání iAdapt. iAdapt (technologie vyvinutá přímo značkou iRobot) v průběhu vysávání díky desítkám zabudovaných senzorů neustále vyhodnocuje podmínky v místnosti, a to až 67 krát za sekundu. Pokud narazí na skutečnost vyžadující úpravu vysávacího programu, díky 40 předdefinovaným pohybům změní trajektorii vysávání, a tím zajistí efektivní jarní vysávání. Bez námahy.

Funguje to. S Roombou 770 a 780 ještě lépe

Když další z unikátních systémů Dirt Detect zaznamená na koberci silně znečištěné místo, iAdapt zařídí, aby se mu Roomba řádně věnovala. Jako výsledek vysavač krouží na znečištěném místě, dokud není čisté. Svou nadvládu v segmentu robotických vysavačů iRobot potvrdil v roce 2011 novými modely Roomba 770 a Roomba 780. Roomba série 700 se například díky vylepšené čistící hlavě dokáže daleko lépe přizpůsobit různým typům vysávaných povrchů.

Veškeré prachové částečky zachytí dvojice HEPA filtrů, na rozdíl od starších modelů vám dá novinka od iRobotu pomocí světelné indikace vědět o tom, že sběrný koš dosáhl naplnění a potřebuje vyprázdnit. I když to může znít až příliš hezky, věřte slovům profesionální robotické firmy, a tou iRobot bezesporu je. Například video níže krásně demonstruje, jak efektivně dokáže robotický vysavač iRobot Roomba vysávat. Tohle žádný jiný robotický vysavač nedokáže.

Jarní úklid bez stresů

Než se pustíte do jarního větrání, třídění starých věcí, utírání prachu a pohlcování negativní energie, zamyslete se nad tím, zda si nemůžete jarní a vlastně celoroční úklid nějak zjednodušit. iRobot nabízí moderní, efektivní a hlavně 100% funkční cestu, jak zbavit domácnost nečistot z podlah a koberců, zatímco vy budete cídit okna, a nebo ještě lépe si užívat čerstvý jarní vzduch někde na kole. Jedině iRobot totiž vyrábí prokazatelně nejlepší robotické vysavače na trhu.

Reklama

Související témata:

Načítám