Hlavní obsah

Příčina hladu? Ovoce a zelenina!

Foto: shutterstock.com

Ovoce a zelenina urychlují tráveníFoto: shutterstock.com

Reklama

Jíte spousty ovoce a zeleniny? A stále řešíte, proč nemáte ideální postavu? Pak se možná také přikloníte k nové teorii britských vědců a dietologů. Zjistili totiž, že některé druhy ovoce a zeleniny naopak dokonalé postavě škodí! Řekneme vám které a proč.

Článek

Na úvod vám představíme klasický model stravovacího jednání, který vám možná bude blízký. Máte hlad, ale řešíte, zda byste měla nebo spíše neměla něco sníst. Máte chuť třeba na sušenku nebo na kousek domácí bábovky. Vy si, protože jíte zdravě, dáte raději jablko. Poté, co jej sníte, vás však za chvilku sužuje pocit neukojení vašich chuťových potřeb a máte stále hlad. A váš hlad je dokonce ještě větší, než byl před tím, než jste zmiňované jablko pozřela. Co uděláte? Ovládnete se, nebo si nakonec přece jen něco dalšího dáte? Pokud se pustíte znovu do jídla, je vám jistě už zřejmé, kde se těch několik kilo navíc na vaší postavě vzalo.

„Důvod, proč po snědení jablka máte větší hlad, než kdybyste si vzala třeba sušenku nebo kousek čokolády, je jasný. Jablko totiž, jako spousta dalších druhů ovoce a zeleniny, podporuje trávení. Vám tak rychle vytráví a hlad se dostaví ještě ve větší míře než předtím.Jablko navíc v žaludku dlouho nezůstane a vy tak máte znovu pocit prázdného žaludku,“ vysvětluje dietoložka Jana Vodouchová.

Co nejíst na hlad?

Vedle již zmiňovaného jablka je podobných druhů ovoce hned několik. Většinou jde o ty, které se pěstují v mírném podnebném pásu, tedy i u nás. „Jablka, zejména zelená, podporují trávení opravdu velmi výrazně. Dále podobný efekt přinesou třeba i jahody. Pokud se budeme bavit o zelenině, tak byste si měla dát pozor na zelenou papriku, okurky a většinu druhů listové zeleniny,“ vysvětluje Jana Vodouchová. Ale hned také dodává, že by vám rozhodně nedoporučila tyto druhy ovoce a zeleniny vyškrtnout z jídelníčku. Jen byste je neměla jíst tehdy, když cítíte, že začínáte mít hlad anebo že jste se nenajedla úplně dosyta. Na zasycení žaludku pomůže více menší kousek čokolády nebo pečiva. Tělo jej tráví déle a žaludek tak díky tomu nebude delší dobu vyžadovat, abyste zase jedla.

Foto: shutterstock.com

Na zasycení stačí malý kousek čokoládyFoto: shutterstock.com

„Zmiňované druhy ovoce a zeleniny jsou vhodné k večeři, když víte, že za chvilku půjdete spát. Dále si je můžete dát po hlavním jídle anebo během fyzicky či psychicky náročného dne. Enzymy v ovoci a zelenině totiž dokáží organismus uklidnit a obohatit o vitaminy. V tom je jejich velká přednost,“ říká dietoložka Vodouchová.

Povzbudí chutě

Vedle zmiňovaných druhů ovoce a zeleniny, které vám „pomohou“ ke hladu a rychlejšímu strávení jídla, byste měla zpozornět i nad ovocem, které chuťové buňky nabudí. Jedná se například o citrony a grepy. Jejich šťávy jsou totiž tak trochu budiči slinné žlázy. Po pozření grepu se vytvoří větší množství slin v ústech a člověk pak touží po tom, aby znovu něco snědl. „Citrusy mají vyšší energetický obsah, což je jejich pozitivum, stejně tak jako přínos vitaminů pro organismus. Ale měla byste počítat s tím, že po jednom takovém soustu dostanete třeba i hlad. A proto se doporučuje jíst citrusy spíše před jídlem než po jídle,“ radí závěrem dietoložka Vodouchová.

Tip pro správné „namíchání" ovoce a zeleniny:

Snídaně - můžete nakombinovat tmavé pečivo, jogurt, případně i sladké müsli. A k dopolední svačince, která následuje zhruba tři hodiny po snídani, jezte právě takové ovoce, které trávení podpoří, tzn. jablko, hrušku či třeba citrusy.

Oběd -chcete-li zhubnout, měl by váš oběd obsahovat klasickou kalorickou složku. Proto se nemusíte nutně bránit třeba ani knedlíkům nebo hovězímu či vepřovému masu. Tato kalorické složky oběda vás dlouhodobě zasytí a vy nebudete mít hlad. Pokud si budete chtít dát salát, můžete jím jinak kalorickou stravu doplnit. Lépe ji pak totiž strávíte. Pokud si ale k obědu dáváte jen salát, vybírejte takové, v nichž je alespoň kousek masa nebo sýru.

Večeře - večeře by měla být především malá, pokud jde o hmotnost. Může to být pečivo nebo malý teplý chod či pouze třeba kaloricky bohatší předkrm z masa nebo ryby, obohacený o plátek citronu. Pokud ale jíte těsně před spaním, pak volte spíše hodně šťavnaté ovoce. V noci napomůže žaludku strávit zbytek potravy z celého dne a vy se budete ráno cítit svěží.

Reklama

Související témata:

Načítám