Hlavní obsah

Příliš brzy na ústřední topení? Zkuste menší topidla!

Foto: Thinkstock

V chladných dnech přijdou vhod přenosná doplňková topidlaFoto: Thinkstock

Reklama

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Doba ochlazení po létě a čekání na podzimní plískanice je časem vhodným k využívání různých přenosných topidel, která krátkodobě zahřejí místnost v době, kdy se nevyplatí natrvalo zapnout kotel.

Článek

Infrazářiče využijete tam, kde musíte spoléhat na dálkové vytápění, na chatách i na chalupách. Co si pro takové případy pořídit, pokud ještě žádného pomocníka pro chladné dny nemáte? Nejprve si ujasněte, jak často a kde budete topidlo využívat.

Ventilátory a konvektory

Nejlevnější a nejmenší jsou přenosné teplovzdušné ventilátory. Mají různé tvary a příkon a pořídíte je již za cenu okolo 300 korun. Hodí se, když vás zebou nohy u televize nebo u počítače.

Výkonnější jsou přenosné přímotopy, konvektory. Jsou vybaveny termostatem, ohřívají vzduch a díky ventilátoru (ten můžete po zahřátí vypnout), který podporuje proudění vzduchu, se místnost rychle zahřeje.

Foto: AEG a My Concept

Na foto (zleva): Malý teplovzdušný ventilátor HS 203 o výkonu 2000 W stojí okolo 650 Kč. Přenosný konvektor KS-3004BC má 3 výkonová nastavení s termostatem. Stojí okolo 1000 KčFoto: AEG a My Concept

Foto: Sencor a Ardes

Na foto (zleva): Keramické topidlo SFH 9013 s možností nastavení oscilace 80°, časovačem a dálkovým ovládáním, cena 2999 Kč. Keramický teplovzdušný ventilátor ve tvaru kostky stojí okolo 696 KčFoto: Sencor a Ardes

Olejové radiátory

Jsou již jako přídavná topidla poměrně rozměrné, hodí se i k trvalému vytápění. Zahřívají se pomaleji, ale po vypnutí ještě relativně dlouho hřejí. Většinou mají ve výbavě termostat.

Foto: De´Longhi

Elektrický olejový radiátor KH 770715CB se sedmi žebry. Díky speciálním tepelným otvorům je zajištěn rychlejší ohřev. Tři stupně výkonu, maximální výkon 1500 W. Cena okolo 1990 KčFoto: De´Longhi

Infrazářiče – slunce v bytě

Moderní sálavé vytápění, které neohřívá vzduch, ale tělo a předměty v bytě. Topení je založeno na principu infračervených vln, které vydává topný panel. Vlny prostupují prostorem, kde se zdroj tepla nachází, a ohřívají předměty i stěny, od nichž se pak ohřívá vzduch. Toto sálání má vlnovou délku shodnou s částí slunečního spektra, proto je vytvořené klima příjemné.

„Zákazníci rádi kupují levná přenosná karbonová topidla, která nevyžadují instalaci. Fungují jako infrasauna v malém, ostatně se tato topidla právě v infrasaunách využívají," říká Michala Gregorová ze společnosti Mall a dodává: „Oblíbené jsou i teplomety s quartzovou technologií, protože jsou ve srovnání s klasickými infračervenými zářiči dvaapůlkrát efektivnější."

Foto: Bionaire a Elegant

Na foto (zleva): Quartzové topidlo Tansun Carnival stojí 3449 Kč. Karbonové topidlo Elegant NS-900 G je za 1190 KčFoto: Bionaire a Elegant

Infrapanely – krásné obrazy pro pohodu v bytě

Ještě dál jde infratopení v podobě zarámovaných nebo bezrámových obrazů v nástěnném či stropním provedení, rovněž založené na šíření infračervených vln. Vytopí všechny místnosti a patří k úspornějším druhům vytápění. Podle orientačního výpočtu infratopení s příkonem 1 kWh vyhřeje objem 30–35 m3 na teplotu ovzduší +22 až 25 °C, počítáno pro byty a dětské pokoje.

Foto: Usby

Infratopení v podobě tabule vydává příjemné sálavé teplo. Hrubý a matný povrch lze snadno čistit, zároveň je tato tabule odolná proti poškrábání. Cena na vyžádáníFoto: Usby

Foto: Usby

Infrapanely. Moderní a úsporný systém vytápění pro příjemnou tepelnou pohodu, úsporu nákladů za energie a téměř žádné výdaje na údržbu v porovnání s klasickými zdroji vytápění. Cena na vyžádáníFoto: Usby

Foto: PJ Shop net

Při použití infratopení se dá teplota okolního vzduchu oproti ostatním způsobům vytápění snížit o 2 až 4 stupně Celsia. Snížení teploty o 1 stupeň Celsia znamená úsporu nákladů na vytápění 6 procentFoto: PJ Shop net

Zatopte si zrcadlem

V koupelně nemusíte mít jen podlahové vytápění, otopný žebřík nebo jiný topný systém. Pořídit si můžete zrcadlo, které topí.

„Patentovaná bezrámová zrcadla v provedení vysoce účinného infrapanelu se nemlží, příjemně hřejí, a navíc vysouší koupelnu a zdivo,“ vysvětluje Ing. Pavel Charvát ze společnosti USby s. r. o., která na trh dodává infrapanely rakouského výrobce Redwell.

Foto: Usby

Také infrapanely v podobě zrcadla obsahují topné vlákno, vyrobené z karbonu. Teplota panelu se pohybuje okolo 95 °C, ale nehrozí riziko popálení díky nízké tepelné vodivosti povrchu. Úchyty jsou v zadní části panelu. Cena na vyžádáníFoto: Usby

„Jejich povrch tvoří bezpečnostní kalené sklo odolné proti poškrábání i běžným čisticím prostředkům. Speciální galvanicky nanesená odrazivá vrstva zaručuje desítky let neměnný vzhled,“ dodává Pavel Charvát. Co všechno také umí zrcadlo, se dočtete i zde!

V provozních nákladech je tato technologie až o 50 % úspornější než přímotopy a asi o 20 % než plyn. Zajímá vás, jak v nadcházející topné sezoně vydat co nejméně peněz za topení? Přečtěte si článek Jak ušetřit za teplo bez výměny topenínebo Už myslíte na topení? Co jste nevěděli o tom podlahovém.

Jak řešíte přitápění doma vy?

Reklama

Související témata:

Načítám