Hlavní obsah

Jak ušetřit za teplo bez výměny topení?

Foto: isifa

Krbová kamna jsou dnes například v pasivních domech často jediným topidlemFoto: isifa

Reklama

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Ušetřit za vytápění můžete i bez toho, aniž byste se doma třásli zimou nebo měnili topení. Stačí si nechat poradit a vaše peněženka si oddychne v řádech tisíců! A teplo vám bude úplně stejné.

Článek

Náklady na vytápění představují jednu z největších položek rozpočtu domácnosti. Odborníci radí, jak tyto náklady co nejvíce snížit, a většinou pak doporučují stávající topení vyměnit. Ušetřit ale můžete i jinak a volat topenáře není potřeba. Stačí jen nevyhazovat peníze z okna a neohrnovat nos nad jednoduchými doporučeními odborníků.

Nezapomínejte na základní věci!

Každý ví, že špatně těsnící okna a vchodové dveře propouštějí škvírami chlad z venku a zároveň jimi uniká teplo. A přitom to většina domácností zcela ignoruje a nevěnuje tomu žádnou pozornost!

„Zapalte svíčku a přibližte se s ní k okennímu rámu na vzdálenost asi 5 centimetrů. Pokud se plamen rozechvěje, jako by se ho někdo pokoušel sfouknout, tak vaše okna špatně těsní a škvírami k vám do bytu proudí studený vzduch a teplý naopak ven. Totéž udělejte u vchodových dveří a bude-li výsledek stejný, pak je potřeba škvíry utěsnit i tam. V průměru se tak dá ušetřit až 30 % nákladů na vytápění,“ říká Ing. arch. Pavel Bauer.

Foto: Thinkstock

Správně utěsněná okna vám mohou ušetřit až 30 % nákladů na vytápěníFoto: Thinkstock

Řešení:Okna i vchodové dveře utěsníte velmi snadno pomocí samolepicí těsnicí pásky za 50 korun (ušetříte přitom za řemeslníka, který by vás jinak přišel na stovky korun). Jak přesně na to? Návod najdete v tomto článku.

Zavírejte dveře, myslíme to vážně!

Zapomínat byste neměli ani na takovou banalitu, jako je zavírání dveří! „Je to tak, zavíráním dveří rozdělujete byt na několik uzavřených místností, které se vytápějí snadněji a levněji než celý byt najednou. Zapněte ve všech místnostech topení a zavřete dveře. Do hodiny budete mít všude teplo. Druhý den zapněte topení znovu, ale nechte dveře otevřené, a uvidíte ten rozdíl. Byt bude mnohem chladnější a v jeho středu vám bude pravděpodobně zima. Zavíráním dobře utěsněných dveří můžete ušetřit skoro třetinu peněz za energie,“ říká Ing. arch. Jaroslav Novotný.

Chlad od nohou

Známé pořekadlo mezi stavebními inženýry zní: „Topit potřebuje ten, komu je zima“. A je na tom hodně pravdy. Pokud chlad necítíte, proč byste zapínali topení? Víte dobře, že chlad přichází vždy od nohou. Máte-li tu možnost, dejte si do těch nejchladnějších místností na podlahu koberec, stačí jen malý, tak, aby pokrýval plochu, po níž chodíte. Nemusí tedy být ode zdi ke zdi. Našlapování na teplou textilii je příjemné, a koberec navíc funguje jako tepelný izolant. Věděli to už stavitelé před tisíci lety a studená středověká šlechtická sídla se od obytných domů chudých lidí lišila právě takto zateplenou podlahou.

Foto: Decoland

Koberec je tepelná bariéra a izoluje chlad od podlahyFoto: Decoland

Znáte tepelnou setrvačnost?

Snižovat náklady na vytápění znamená také správně topit. Ať už máte jakékoli topení, můžete využít jeho tepelnou setrvačnost. Je to vlastnost, kterou má každé topné těleso. Jednoduše řečeno, jde o to, využít dobu, po kterou již vypnuté topení stále ještě hřeje. Nejdelší setrvačnost mají litinové radiátory, nejmenší pak spirálové tepelné zářiče. Stačí pak na noc topení vypnout, zavřít dveře a nechat vzduch v uzavřeném prostoru místnosti vytápět pomalu chladnoucím topným tělesem. Ideální je, pokud můžete topení naprogramovat tak, aby se asi hodinu před vaším probuzením samo znovu zapnulo. Když spíte, topení hřát nemusí a ráno budete mít zase příjemné teplo.

Foto: ISAN Radiátory

Každé topné těleso má takzvanou tepelnou setrvačnost, kterou můžete využít jako teplo zdarmaFoto: ISAN Radiátory

Správně větrejte!

I v zimě je potřeba větrat, bez čerstvého vzduchu bude klima vašeho bytu mdlé a vy za několik dní začnete pociťovat bolesti hlavy a únavu. „Nesmíte ale větrat tak, aby všechno teplo z vašeho bytu lidově řečeno vyletělo oknem ven. Okna otevírejte dvakrát denně na krátkou dobu jedné minuty, a to zcela dokořán. Studený vzduch rychle vnikne dovnitř a stejně tak rychle se ohřeje. Pokles teploty bude minimální a občerstvení klimatu interiéru dostatečné,“ radí Ing. arch. Tomáš Holý.

A co vy? Umíte správně větrat a správně topit?

Reklama

Načítám