Hlavní obsah

Připravte tělo do plavek: Udělejte si jasno v celulitidě!

Foto: -)

Celulitida nepotěší nikoho, ale na druhé straně: jsou horší věci na světěFoto: -)

Reklama

Další díl našeho seriálu Připravte tělo do plavek s ProŽeny.cz vám konečně udělá jasno v otázkách kolem celulitidy. Jak to tedy s ní je a není? A co na ni funguje a co vůbec? Známe definitivní odpovědi!

Článek

Jistě: hladká pokožka a nožky jako laňky. Které z vás by teď s vyhlídkou léta nechtěly být jejich majitelkami? Jenže proč se většině z nás při zmáčknutí kůže vytvoří malé či větší dolíčky? „Odpověď je snadná – protože jste celou zimu nedřely v posilovně, neběhaly na speciální masáže a tak trochu si v jídle dopřávaly,“ říká kosmetička Alena Ježková. Je to stejné, jako byste právě teď už chtěly mít do bronzova opálené tělo.

A proč si také narovinu nepřiznat, že hebká pevná pokožka je ze stejné říše snů jako například míry 90-60-90 centimetrů? Někdo ji nemá, i když cvičí a jí zdravě. Jinému se pomerančová kůže vyhne, aniž by se vůbec snažil... Každopádně není potřeba kvůli ní vyšilovat a schovávat své nohy celé léto. Místo toho udělejte něco pro vlastní spokojenost! Následující souhrn je výsledkem našeho redakčího testováního posledních několika let ;-).

Co na celulitidu funguje?

Cvičení. To má na pokožku bez diskuse nejlepší účinky. „Pravidelný pohyb ale neznamená vyrazit na něj jednou za měsíc,“ upřesňuje žertem trenér Radek Mirovský. Zkušenosti nejen jeho klientek jsou jasné – právě posilování dvakrát třikrát týdně umí s celulitidou výrazně zatočit. Mezi naše další ověřené tipy patří především cvičení zpevňující tělo: například powerplate, bodyform, bodystyling, dále pak taképlavání či aqua aerobik, chůze ve vacushape, vacutherm... Přidat musíte pochopitelně lehčí stravu a pitný režim (omezte kávu a alkohol!). Popřípadě i používání kompresního prádla, o němž píšeme níže.

Speciální masáže. Nejúčinnější jsou pochopitelně lymfatické – pokud jsou dělané správně. „Měly by být prováděny plošnými kruhovitými a spirálovitými hmaty s pomalou frekvencí a malým tlakem,“ říká specialistka na ruční lymfatické masáže Eva Struhovská ze Studia Line Body. Tato masáž detoxikuje tělo, zbaví je přebytečné vody a odpadních látek. Pomoci vám může i přístrojová lymfodrenáž, založená na přerušované kompresi končetin a vytváření tlakové vlny v takzvaných nohavičkách. Funguje 10 návštěv (jedna má 40–60 minut) během jednoho měsíce.

Foto: thinkstock

Masáž vaší pokožce prospěje!Foto: thinkstock

Zábaly. Parádní jsou thajské masáže slim, jež napomáhají zpevnění svalstva – jsou prováděné coby akupresurní masáž spojená se zábalem z olejů mořských řas. „Metabolismus tak dostane ten správný stimul, čímž přispěje k harmonizaci celého organismu. A fungující metabolismus je základním předpokladem nejenom zdraví, ale i štíhlé postavy a pevné pokožky,“ vysvětluje Jiřina Forejtková ze salonu Tawan. Dobré jsou i zábaly skořicové, které si můžete zakoupit v lékarně a doma si je na sebe nanést.

Kúra.Kolik dní vám zbývá do odjezdu na dovolenou, na níž chcete být „ready" právě do plavek? Tři, čtyři týdny? Nejvyšší čas zahájit plán! Masáže i zábaly totiž zafungují v případě, že si je dopřejete coby kúru: tedy několikrát za sebou v krátkém čase (viz výše uvedená lymfodrenáž). V jakém intervalu, se domluvte vždy s kosmetičkou či masérkou, které vám podle stavu vaší pokožky poradí.

Kompresní prádlo.S přibývajícím věkem se i u těch, které se doposud s celulitidou nepotkaly, zřejmě objeví. Zhruba po 30. až 35. roce pokožka zkrátka povoluje, proto se mohou dostavit i počáteční fáze celulitidy. „Proti ní vám velmi pomůžou kompresní punčocháče,“ říká Eva Struhovská. Ty pokožku zpevňují, zabraňují jejímu povolování, a hlavně také zrychlují metabolismus. Kompresní prádlo by mělo od tohoto věku patřit i do šatníku všech běžkyň s menší i větší nadváhou.

Co na celelulitidu nefunguje?

Cvičení. Bohužel, ani to někdy nepomůže. S genetikou pramálo uděláte, proto se celulitida objevujena pokožce i vrcholových sportovců nebo těch, co sportují velmi často. „Nemusí však vždy jít o celulitidu jako takovou, ale spíše o povolenou pokožku jednostrannou zátěží,“ upřesňuje kosmetička Alena Ježková. V tom případě radí přidat do programu kosmetické záležitosti, jako jsou masáže, kompresní prádlo či zábaly.

Zábaly a speciální masáže. Nebudou fungovat, pokud k nim nepřidáte i lehkou stravu a pravidelný pohyb. Má se to s nimi jako s doplňky na hubnutí: samy o sobě nejsou zkrátka samospasitelné!

Dieta.Že vám někdo nakukal, že celulitida je záležitost hlavně tlouštíků? Velký omyl! Pomerančovou kůži mají velmi často i modelky či štíhlé ženy, které holdují dietám a necvičí! I z toho důvodu nadváha či obezita celulitidu zhoršuje – právě kvůli menší možnosti pohybu.

Krémy a pilulky.To jsou upřímně tak trochu vyhozené peníze.Musíte si holt přiznat, že snadná cesta pouze přes opečovávání se anticelilutidním krémem nevede. Raději se poohlédněte po zábavném cvičení a peníze investujte tam. Získáte za ně nejen lepší pokožku, ale také zdraví, dobrou náladu, náplň volného času a možná i nové známé.

Co zkusíte na svou celulitidu vymyslet letos vy? Dejte nám vědět v diskusi pod článkem!

Reklama

Načítám