Hlavní obsah

Příručka pro ženy: Tímhle chlapy (ne)naštvete!

Foto: Thinkstock

Udržet si muže v dobré náladě je mnohdy nadženský úkolFoto: Thinkstock

Reklama

Milý, usměvavý a pořád v dobré náladě. Která z dam by takového chlapa nechtěla? Jenže i muži mají své dny a občas jsou tak protivní, že by je člověk zabil. Jak se takovým stavům vyhnout? Jak je zbavit jejich mrzoutství? Máme pro vás pár triků, které jsou odzkoušené v praxi…

Článek

Špatnou náladu má občas každý, tedy i muži. A samozřejmě jsou situace, kdy je to pochopitelné. Pokud se vašemu drahému právě rozbilo auto a ještě ho naštval šéf, nedá se nic dělat, snad jen zkusit rady z našeho článku Jak partnera dostat z „depky"?.

Ale co když je protivný jen tak, bezdůvodně? Zkuste těmhle stavům předejít s pomocí zkušeností jiných žen. Prý to vážně funguje (alespoň většinou)!

1. Dejte mu najíst

Tohle by se dalo označit za zásadní pravidlo! Hladový chlap rovná se protivný chlap. Jakmile mužům začne kručet v žaludku, tak je jen otázkou minut, kdy jejich nálada klesne na bod mrazu. A jakkoli potřebujete nutně zajet na nákup nebo do banky, která za chvíli zavírá, nechte ho najíst! Vážně se to vyplatí, a navíc stačí sušenka, houska se salámem, prostě cokoli, co alespoň zčásti utlumí hlad.

Lucie (30 let): „Tohle mi vždycky radila moje starší sestra, a já jí nevěřila. Už jsem ale několik let vdaná a fakt mám vypozorované, že nálada mého muže je o sto procent lepší, když je najedený. Pokud má hlad, je protivný, odsekává a stejně s ním nejde nic dělat, protože myslí jen na jídlo. Sám leckdy už dopředu hlásí: ,Zlato, musím se najíst, jinak se mnou nebude řeč'.“

Foto: Thinkstock

Začít s úklidem, když přijde z práce, není vhodné načasováníFoto: Thinkstock

2. Neštěbetejte!

Jen co přijde, zasypete ho spoustou důležitých informací, tedy alespoň z vašeho pohledu. Koupila jsem řízky k večeři, Toníček dostal jedničku, ale Anička nám nějak zlobí. A sousedka odvedle zase narvala do popelnice hromady krabic, neví snad, co je tříděný odpad? Jo a volala máma, má rozbitou televizi, prý jestli by ses na to nekouknul. Stačí pět minut a věřte, že po téhle smršti nebude nálada vašeho miláčka stát za nic. Nechte ho chvíli vydechnout a neštěbetejte! Servírujte mu informace v klidu a zkuste vybrat vážně jen ty důležité (o popelnici plné krabic vědět nemusí, stejně s tím nic neudělá).

Jana (36 let): „Já jsem tohle dělávala. Pokaždé, když se přítel vrátil, jsem začala ze sebe chrlit všechno možné. Co jsem dělala, jaké to bylo v práci, co jsem nakoupila, jestli byly v obchodě fronty, tak nějak jsem měla potřebu sdílet s ním vše, co jsem ten den zažila. Po nějaké době mi došlo, že ho tím fakt ubíjím, a musela jsem uznat, že se mu nedivím. Teď se držím zpátky, a odměnou mi jsou krásné večery, kdy při sklence vína nakonec stejně probereme všechno včetně těch front v obchodě.“

Tip redakce: Máte pocit, že váš muž nevnímá, co mu říkáte? Jak s ním lépe komunikovat, se dočtete v článku Příručka ženy: Jak mluvit s muži?.

Foto: Thinkstock

Jídlo a úsměv zafungují vždyckyFoto: Thinkstock

3. Zapomeňte na překotný úklid!

Štve vás, jak je doma stále nepořádek? Že uklidíte a vaše děti, domácí mazlíčci a manžel to tam během chvilky zase pořádně zaneřádí? Zkuste se ovládnout a zapomeňte na demonstrativní uklízení. Žádné otírání prachu přímo nad hlavou vašeho muže, žádné vzdychání nad zapomenutým hrnkem a žádné sbírání drobečků ze země. To vašeho partnera otráví během pár minut. Náznaky a nenápadné ukázky toho, jak toho máte moc, muži nechápou. Pokud nechcete svému muži zkazit náladu, máte dvě možnosti. Buď se na drobný nepořádek vykašlete a třeba si pusťte hezký film, nebo mu zcela jasně řekněte: „Tamhle jsi nechal hrnek od kafe, dej ho do myčky, prosím.“ Tomu už muži rozumí a jistě si většina z nich ten hrnek ráda uklidí.

Ivana (33 let): „Jsem trochu blázen a doma nesnesu sebemenší nepořádek. Pořád uklízím a někdy mě to už fakt nebaví a mám pocit, že po partnerovi jen něco rovnám a utírám, a on mi nepomůže. A pak před ním v afektu drhnu stůl, skládám ponožky a dost u toho vzdychám, aby si všiml. A je pravda, že ho to vždycky otráví. Vždycky mi říká, ať nedělám divadlo a rovnou řeknu, co má udělat. A je fakt, že když řeknu ,utři prach', utře ho a náladu mu to nezkazí.“

4. Nepřipomínejte nepříjemné

Za tři dny k vám přijede maminka, která se s vaším partnerem příliš v lásce nemá. Proto mu pořád dokola opakujete, aby to vydržel, aby jí nechal být a jejích řečí si nevšímal, že je prostě taková a nedá se nic dělat. Tak to nedělejte! Jen mu zbytečně dopředu připomínáte něco, na co se netěší, a kazíte mu tím náladu. Moc dobře ví, kdy vaše matka přijede a že to bude muset vydržet.

Hana (41 let): „Můj manžel se s mojí matkou nikdy neměli rádi. Vždycky, když měla přijet ona k nám, nebo my k ní, několik dní dopředu jsem ho utěšovala, připomínala mu, aby se držel a nevyletěl, že hádky jsou zbytečné a podobně. Výsledkem bylo, že měl zkaženou náladu týden dopředu. Teď už o tom nemluvíme, nic mu nepřipomínám, a je to lepší.“

5. Mluvte o hezkých věcech

Máte pocit, že nálada vašeho muže není nic moc? Zkuste mluvit o věcech, na které se těší. Připomeňte mu blížící se dovolenou, grilování s přáteli, chlapský víkend pod stanem. Jednoduše mu ukažte, že život je fajn a že ho čeká spousta super zážitků. Uvidíte, jak se rozzáří!

Květa (32 let): „Tohle dělám dost často, protože to pomáhá i mně. Když si povídáme třeba o dovolené, o tom, co tam budeme dělat a kam všude se podíváme, je nám během chvilky oběma líp. A když před sebou nemáme zrovna nic extra skvělého, přehráváme si krásný výlet, parádní večírek s přáteli, jednoduše vzpomínáme na něco příjemného.“

Nezabralo to? I přes vaši snahu je váš drahý k nesnesení? Tak ho nechte s jeho špatnou náladou samotného a vyrazte někam, kde je atmosféra o něco přívětivější. Však on se během té doby „opraví".

A jak udržujete muže v dobré náladě vy? Podělte se se svými zkušenostmi v naší diskusi.

Reklama

Související témata:

Načítám