Hlavní obsah

Seriál První republika: Už se chystá třetí řada!

 

Reklama

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Dva a půl tisíce kousků oblečení z dob první republiky. Tomu se musí říkat láska anebo závislost. V případě kostýmní výtvarnice Michaely Horáčkové Hořejší to bude pravděpodobně kombinace.

Článek

Dlouhé splývavé šaty, kloboučky, pokládaná vlna. To mě napadne, když se řekne móda první republiky. A nejsem asi jediná, třebaže jde v podstatě o stereotypy. Tehdejší lidé se oblékali i jinak, vždy záleželo na okolnostech a události, na kterou se zrovna chystali. A to se právě snaží mapovat kostýmní výtvarnice Michaela Horáčková Hořejší (38) – její rukopis můžete číst na kostýmech herců seriálu První republika, jehož druhá řada právě běží v televizi.

Výtvarnice chce ze zmíněných stereotypů vystoupit, a tak občas můžete vidět i oblečení, které možná někomu připadá trochu netradiční. „Vlnu kritiky sklidila třeba kalhotová sukně postavy Magdaleny Škvorové. Přitom šlo o kopii originálu, kterou jsem měla s laskavým dovolením zapůjčenou z Vídně na okopírování. Ta postava skutečně absolvovala lyceum ve Vídni, tak jsme podle toho vytvořili její styl,“ obhajuje svoji práci Horáčková Hořejší.

Foto: Ladislav Němec / MAFRA , Profimedia.cz

Michaela Horáčková Hořejší módu první republiky milujeFoto: Ladislav Němec / MAFRA , Profimedia.cz

Jiné úvahy, jiné kostýmy

Nejhlasitější reakce se ozývají od historiků, kteří mají pocit, že se výtvarnice nedrží módních pravidel té doby. Ona přitom vlastní na dva a půl tisíce kousků dobového oblečení, kterými se nechává inspirovat. Jsou to modely nejen z Česka, ale celé Evropy, což pomáhá vytvořit ucelenější pohled na tehdejší dobu, jak se v konkrétní zemi vyvíjel průmysl, zda tam byli lidé bohatí... „Myslím, že si mohu dovolit o této tematice přemýšlet i z jiného hlediska, a to z hlediska scénáře,“ vysvětluje výtvarnice.

Zároveň dodává, že většina děje se odehrává v rodinném kruhu, tedy není nutné, aby měl mladý muž u snídaně na sobě pevný límec, košili až ke krku a kravatu uvázanou napevno. „Lidé jsou z podstaty pořád stejní. Mají stejné problémy jako my, prožívají stejné emoce. Zásadní rozdíl je v čase a technologii, dnes máme den poskládaný trochu jinak. Tak si myslím, že tu košili může mít klidně rozepnutou. A za to budu ráda bojovat, myslím, že to má smysl,“ stojí si za svým.

Foto: Profimedia.cz

V druhé sérii První republiky si zahrála i Jitka Schneiderová Foto: Profimedia.cz

Když ještě šaty dělaly člověka

Michaela Horáčková Hořejší má za sebou tvorbu k mnoha filmům, seriálům a divadelním hrám, ovšem doba první republiky ji naprosto uchvátila. I proto se rozhodla sbírat staré oblečení, které jí lidé i sami posílají. Kousků už má tolik, že na Barrandově získala prostory, ve kterých vzniká něco mezi salonem, muzeem, expozicí a zároveň i výrobní dílnou originálních modelů. To vše dohromady má být oslavou doby, kdy šaty ještě dělaly člověka.

Dnes už to tak úplně neplatí. Ačkoliv si to často neuvědomujeme, to, co máme na sobě, o nás vytváří prvotní obrázek. To je jedna z věcí, kterou bychom si z první republiky měli zapamatovat. „Bylo by fajn, kdyby se také vrátila úcta k materiálu a oděvu jako takovému. Tenkrát se šilo tak, aby to vydrželo celý život. Tak se vyrábělo a lidé to tak i vnímali. Dnes obchodní řetězce lidi vedou k tomu, aby oblečení rychle spotřebovávali,“ žehrá Michaela Horáčková Hořejší.

Jestli se tedy chcete inspirovat a pokochat se krásou módy první republiky, seriál, jehož druhá řada je orientovaná hlavně na automobilové závody, vám to dopřeje. A pokud už mezi jeho milovníky patříte, máme pro vás dobrou zprávu: už se začíná pracovat na třetí sérii.

Líbí se vám kostýmy k seriálu První republika? Více se o možné budoucí první dámě Michaele Horáčkové Hořejší dozvíte v pořadu Výzva na webu Seznam Zprávy.

Reklama

Načítám