Hlavní obsah

Tři moučníky první republiky: Dokonalá bábovka, koláčky i sušenky

Foto: Jan Přibylský

Jak vypadá sladká idylka pro nedělní odpoledne? Takhle!

Nadýchané volarské šátečky plněné tvarohem, jemné máslové sušenky s mandlemi nebo poctivá bábovka? Jedno mají společné, hospodyňky je pekly stejně i za první republiky.

Článek

Podědili jste nějaký kuchařský sešit po prababičce? Pak je určitě plný krasopisně a srozumitelně popsaných receptů. Žádné multifunkční roboty ani jiné vychytávky, všechno byla poctivá dřina v kuchyni. Přestože se pracovalo s přirozenými surovinami, protože polotovarů bylo pramálo, často se v kuchyni používal místo másla ztužený tuk. V období po válce bylo máslo nebo například vanilka spíš nedostatkové zboží.

Ale pojďme již na naše dobroty, upečte si luxusní bábovku, sušenky nebo koláčky...

Bábovka jako od babičky

Na 1 formu potřebujete:300 g polohrubé mouky, 150 g másla, 250 g krupicového cukru, 150 ml mléka, 4 vejce, 1 prášek do pečiva, ½ lžičky citronové kůry, špetku soli, tuk na vymazání a hrubou mouku na vysypání formy.

Foto: Jan Přibylský

Voňavá, nadýchaná, jako od babičky!

Postup: Žloutky s cukrem utřete do nadýchané pěny. Pak do směsi přidejte povolené máslo a postupně přisypávejte mouku smíchanou s práškem do pečiva, solí a citronovou kůrou a mléko. Nakonec do těsta přidejte tuhý sníh z bílků. Formu vytřete tukem a vysypte hrubou moukou. Nalejte do ní těsto a bábovku pečte asi 45 minut v troubě předehřáté na 180 °C. Ke konci doby pečení vyzkoušejte pomocí špejle, jestli je bábovka propečená. Po vychladnutí ji pocukrujte.

Tip: Nedaří se vám bábovku vyklopit? Po vyjmutí z trouby ji zabalte do utěrky namočené ve studené vodě a po chvíli vyklopte. Tenhle trik mě ještě nikdy nezradil!

Máslové sušenky nejen pro děti

Na 50 sušenek potřebujete: 200 g hladké mouky, 50 g špaldové mouky, ½ lžičky nastrouhané pomerančové kůry, 120 g másla, 70 g moučkového cukru, 1 vejce, špetku soli, hrst nasekaných mandlí na ozdobu

Foto: Jan Přibylský

K odpolednímu čaji jedině domácí sušenky!

Postup: Máslo utřete s cukrem do nadýchané pěny. Pak přidejte rozšlehané vejce, obě mouky smíchané se špetkou soli a pomerančovou kůrou. Těsto důkladně propracujte. Zabalte ho do fólie a nechte chvíli v chladu. Pak na pomoučeném vále vyválejte placku a vykrajujte sušenky. Na každou dejte trochu nasekaných mandlí a jemně je vmáčkněte do těsta. Sušenky pečte asi 12 minut v troubě předehřáté na 180 °C.

Tip: Pokud nemáte vhodné vykrajovátko, vytvořte z těsta váleček, zabalte ho do fólie, nechte půl hodinky v chladu a pak z válečku nakrájejte plátky sušenek a pečte.

Volarské koláčky? Nemají chybu

Na 20 koláčků potřebujete: 500 g hladké mouky, 200 ml vlažného mléka, 2 vejce, 150 g másla, špetku soli, ½ kostky droždí, 1 lžíci cukru. Na náplň: 300 g měkkého tvarohu, 2 vejce, 100 g rozinek, 1 vanilkový cukr, strouhanou kůru z půlky citronu, máslo na potření a perník na posypání

Foto: Jan Přibylský

Zapráší se po nich dřív, než stačí vychladnout

Postup:Z poloviny mléka, cukru a rozdrobeného droždí nechte vzejít kvásek. Mezitím dejte do mísy prosátou mouku, změklé máslo, zbylé mléko, špetku soli a vejce. Přidejte kvásek a vypracujte hladké těsto, které nechte zakryté utěrkou kynout asi půl hodinky na teplém místě. Mezitím si připravte náplň z tvarohu smíchaného s cukrem, vejci, rozinkami a citronovou kůrou. Těsto vyválejte a vykrajujte z něho čtverce. Na každý dejte hromádku náplně a cípy těsta k sobě přimáčkněte. Koláčky potřete rozpuštěným máslem a posypte strouhaným perníkem. Pečte je asi 25 minut v troubě předehřáté na 180 °C.

Tip: Kynutí vyžaduje teplo, ale pokud se vám stane, že nezpracujete všechno těsto, můžete ho s klidem uložit do lednice. Před použitím ho pak zase nechte na teplém místě vykynout.

Podědili jste po babičkách recepty? Prozraďte nám rodinné poklady!

ynezorPumanzeSaNyknalC

Reklama

Sdílejte článek

Seznam.cz zavádí tlačítko Líbí se

Dejte redakci i ostatním čtenářům vědět, jaký obsah stojí za přečtení.

Články s nejvyšším počtem Líbí se se budou častěji zobrazovat na hlavní stránce Seznamu a přečte si je více lidí. Nikomu tak neuniknou zajímavé zprávy.