Hlavní obsah

Tři moučníky první republiky: Dokonalá bábovka, koláčky i sušenky

Foto: Jan Přibylský

Jak vypadá sladká idylka pro nedělní odpoledne? Takhle!Foto: Jan Přibylský

Nadýchané volarské šátečky plněné tvarohem, jemné máslové sušenky s mandlemi nebo poctivá bábovka? Jedno mají společné, hospodyňky je pekly stejně i za první republiky.

Článek

Podědili jste nějaký kuchařský sešit po prababičce? Pak je určitě plný krasopisně a srozumitelně popsaných receptů. Žádné multifunkční roboty ani jiné vychytávky, všechno byla poctivá dřina v kuchyni. Přestože se pracovalo s přirozenými surovinami, protože polotovarů bylo pramálo, často se v kuchyni používal místo másla ztužený tuk. V období po válce bylo máslo nebo například vanilka spíš nedostatkové zboží.

Ale pojďme již na naše dobroty, upečte si luxusní bábovku, sušenky nebo koláčky...

Bábovka jako od babičky

Na 1 formu potřebujete:300 g polohrubé mouky, 150 g másla, 250 g krupicového cukru, 150 ml mléka, 4 vejce, 1 prášek do pečiva, ½ lžičky citronové kůry, špetku soli, tuk na vymazání a hrubou mouku na vysypání formy.

Foto: Jan Přibylský

Voňavá, nadýchaná, jako od babičky!Foto: Jan Přibylský

Postup: Žloutky s cukrem utřete do nadýchané pěny. Pak do směsi přidejte povolené máslo a postupně přisypávejte mouku smíchanou s práškem do pečiva, solí a citronovou kůrou a mléko. Nakonec do těsta přidejte tuhý sníh z bílků. Formu vytřete tukem a vysypte hrubou moukou. Nalejte do ní těsto a bábovku pečte asi 45 minut v troubě předehřáté na 180 °C. Ke konci doby pečení vyzkoušejte pomocí špejle, jestli je bábovka propečená. Po vychladnutí ji pocukrujte.

Tip: Nedaří se vám bábovku vyklopit? Po vyjmutí z trouby ji zabalte do utěrky namočené ve studené vodě a po chvíli vyklopte. Tenhle trik mě ještě nikdy nezradil!

Máslové sušenky nejen pro děti

Na 50 sušenek potřebujete: 200 g hladké mouky, 50 g špaldové mouky, ½ lžičky nastrouhané pomerančové kůry, 120 g másla, 70 g moučkového cukru, 1 vejce, špetku soli, hrst nasekaných mandlí na ozdobu

Foto: Jan Přibylský

K odpolednímu čaji jedině domácí sušenky!Foto: Jan Přibylský

Postup: Máslo utřete s cukrem do nadýchané pěny. Pak přidejte rozšlehané vejce, obě mouky smíchané se špetkou soli a pomerančovou kůrou. Těsto důkladně propracujte. Zabalte ho do fólie a nechte chvíli v chladu. Pak na pomoučeném vále vyválejte placku a vykrajujte sušenky. Na každou dejte trochu nasekaných mandlí a jemně je vmáčkněte do těsta. Sušenky pečte asi 12 minut v troubě předehřáté na 180 °C.

Tip: Pokud nemáte vhodné vykrajovátko, vytvořte z těsta váleček, zabalte ho do fólie, nechte půl hodinky v chladu a pak z válečku nakrájejte plátky sušenek a pečte.

Volarské koláčky? Nemají chybu

Na 20 koláčků potřebujete: 500 g hladké mouky, 200 ml vlažného mléka, 2 vejce, 150 g másla, špetku soli, ½ kostky droždí, 1 lžíci cukru. Na náplň: 300 g měkkého tvarohu, 2 vejce, 100 g rozinek, 1 vanilkový cukr, strouhanou kůru z půlky citronu, máslo na potření a perník na posypání

Foto: Jan Přibylský

Zapráší se po nich dřív, než stačí vychladnoutFoto: Jan Přibylský

Postup:Z poloviny mléka, cukru a rozdrobeného droždí nechte vzejít kvásek. Mezitím dejte do mísy prosátou mouku, změklé máslo, zbylé mléko, špetku soli a vejce. Přidejte kvásek a vypracujte hladké těsto, které nechte zakryté utěrkou kynout asi půl hodinky na teplém místě. Mezitím si připravte náplň z tvarohu smíchaného s cukrem, vejci, rozinkami a citronovou kůrou. Těsto vyválejte a vykrajujte z něho čtverce. Na každý dejte hromádku náplně a cípy těsta k sobě přimáčkněte. Koláčky potřete rozpuštěným máslem a posypte strouhaným perníkem. Pečte je asi 25 minut v troubě předehřáté na 180 °C.

Tip: Kynutí vyžaduje teplo, ale pokud se vám stane, že nezpracujete všechno těsto, můžete ho s klidem uložit do lednice. Před použitím ho pak zase nechte na teplém místě vykynout.

Podědili jste po babičkách recepty? Prozraďte nám rodinné poklady!

Reklama