Hlavní obsah

Problém se stínem vyřešte břečťanem. Oživí šedé zdi i nahradí trávník

Foto: Liubov-Zykova; Shutterstock.com

Foto: Liubov-Zykova; Shutterstock.com

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Je na části vašeho pozemku více stínu než slunečního světla a ničemu se tam nechce růst? Nezoufejte. Zkuste tam zasadit břečťan a uvidíte, že zkrášlí nevzhledné stěny, staré stromy i nahradí trávník.

Článek

Břečťan v různé podobě vídáte asi téměř denně. V lese, na vesnicích ale i ve městech se stal přirozenou součástí zeleně. Mnozí jej považují za plevel, ale třeba na anglickém venkově jej hojně využívají v zahradní architektuře. Zkuste se inspirovat a uvidíte, jak skvěle může proměnit i vaši zahradu či dům, a to především tam, kde schází dostatek slunce.

Nenáročný lezec

Břečťan je především skvělý „lezec“, a to je právě to, co můžete využít, chcete-li zamaskovat například nevzhledné zdi. Díky přísavným kořínkům, které vyrůstají po celé délce stonku, se dokáže přichytit k téměř jakémukoli podkladu, který je alespoň trochu strukturovaný.

Je nenáročný na stanoviště i na péči, sám se přichytí podkladu šplhá, kam ho nasměrujete. Navíc je stálezelený a jeho listy neopadávají, takže především v zimních měsících je opravdu dekorativní. Listy různých kultivarů břečťanu mají různý tvar i zbarvení, takže pokud chcete, můžete si vyhrát a jednotlivé druhy kombinovat. Zkuste například pestře žlutý Goldheart, půdokryvný Thorndale, Woerner se světlou žilnatinou nebo Mein Hertz s tmavě zelenými listy ve tvaru srdce.

Rozhlédněte se po své zahradě a jistě najdete místa, která by lépe vypadala zelená. A nemusí to být jenom zdi. Břečťan jako architektonický prvek oceníte hlavně k ozelenění i různých zahradních staveb, jako jsou pergoly či ploty – a to klidně i drátěné –, stejně tak esteticky zakryje i třeba kmen starého stromu. Nemusí se však jen šplhat, pokud máte stinná místa, kde se vám nedaří vypěstovat či udržovat hezký trávník, například v podrostu pod velkými stromy či v jiných zastíněných zákoutích zahrady, břečťanem to spolehlivě vyřešíte.

Foto: Hary; Shutterstock.com

Foto: Hary; Shutterstock.com

Ochrání zeď před vlhkem

Břečťanu vyhovuje nepravidelný povrch, na kterém se může svými kořínky zachytit. Zeď domu je schopen obrůst téměř nepropustně, ale destruktivních účinků se bát nemusíte. Pokud se pne po kvalitní zdi, neuškodí jí. Naopak. Tepelně izoluje a chrání ji před povětrnostními podmínkami a díky odpařování ji zachovává chladnou.

Při sázení ke zdi pamatujte na to, že potřebuje hrubší povrch. Na zdi z cihel nebo po drátku se přichytí lehce, cestu po hladké zdi mu můžete usnadnit, když natlučete do zdi hřebíky a natáhnete mezi ně provázky. Vlhkosti se bát také nemusíte, břečťan čerpá vodu od základů a zabraňuje máčení zdi při dešti.

Foto: Maciej Olszewski; Shutterstock.com

Foto: Maciej Olszewski; Shutterstock.com

Pozor na jedovaté plody

Břečťany patří k nejméně náročným a současně k nejpraktičtějším rostlinám. Jsou dlouhověké, dožívají se i 500 let. Kromě toho, že ho můžete využít v zahradní architektuře, je břečťan i významnou užitkovou a léčivou rostlinou. Z listů se získávají látky k výrobě dezinfekčních přípravků a léčiv k léčení popálenin, drobných povrchových zranění, ale také celulitidy a dalších nemocí. Pozor ale dejte na to, že břečťan je jedovatá rostlina. Fialové plody by mohly lákat malé děti k ochutnání a po snědení mohou dětem nebo i domácím mazlíčkům způsobit zvracení nebo průjem. 

Břečťany se však skvěle hodí nejen do zahrady, ale i do závěsného květináče. Můžete s nimi projasnit balkon či truhlíky a na rozdíl od jiných rostlin vás nezklame ani v severně orientovaném pokoji. Břečťany navíc patří mezi takzvané zelené čističky vzduchu, takže vašemu domovu prospějí.

Načítám