Hlavní obsah

Jak by měla vypadat zahrada, kde si budou hrát děti?

Foto: LuckyImages; Shutterstock.com

Foto: LuckyImages; Shutterstock.com

Reklama

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Těšíte se na jaro, až si vaše děti zase budou hrát venku na čerstvém vzduchu? Vytvořte takovou zahradu, která pro ně bude bezpečná. Nemusíte být pak věčně ve střehu, co se jim může stát.

Článek

Každá zahrada by měla hlavně přinášet potěšení a umožnit prožívat příjemné chvíle. Toho ale zvlášť u dětí těžko dosáhne, když je budete ustavičně napomínat a udílet pokyny typu: „Támhle nešlapej!“ nebo „Tohle netrhej!“ Jak by tedy měl vypadat ten kousek přírody, v němž by se vaše ratolesti cítily svobodné, ale přitom jim nehrozilo nebezpečí? Zapřemýšlejte o tom už teď, v zimě, a naplánujte, co uděláte a vylepšíte, až bude počasí opravdu vonět jarem. Estetické hledisko tentokrát pomiňte a zaměřte se na ekologii, a zejména bezpečnost.

Foto: Oksana Kuzmina; Shutterstock.com

Foto: Oksana Kuzmina; Shutterstock.com

Rozkvetlý koberec

Chcete-li, aby si děti pobyt na zahradě zamilovaly, rozlučte se s dokonalým travním porostem. Pro ně je trávník tím nejkrásnějším kobercem, na kterém si můžou hrát, pobíhat nebo válet sudy. Byla by škoda je o takové potěšení připravit kvůli tomu, že nechcete mít pošlapanou travičku.

Dokonale vyšlechtěný trávník obvykle vyžaduje používání herbicidů a hnojiv, což ale s ekologicky pojatou zahradou vhodnou pro děti má pramálo společného. Existují však i přírodní způsoby, jak dodáte půdě živiny. 

A to, že se občas někde objeví sedmikráska nebo jetel, dětem udělá jedině radost. Vždyť co je napínavějšího, než hledat třeba čtyřlístky?

Krásné na pohled, ale jedovaté

Které dítě by si nechtělo natrhat maliny nebo jahody a sníst je rovnou z dlaně? Je proto nejlepší sázet hlavně takové rostliny, které jsou jedlé. Rozhodně byste neměli mít na zahradě žádné jedovaté plody. Pokud se přesto s takovou plodinou nechcete z nějakých důvodů rozloučit, měla by být umístěná tak, aby se k ní ratolesti nedostaly. Když už jsou větší, postačí jim vysvětlit, ke kterému keři nemají chodit a proč nemají konkrétní bobule trhat a strkat do pusy.

Možná si teď říkáte, že u vás nic takového rozhodně neroste. Bohužel je velmi pravděpodobné, že jste na omylu. Většinou se tam najde nějaký ten ptačí zob, břečťan, tis, skočec obecný, routa vonná, náprstek, konvalinka, cesmína ostrolistá, zimolez, durman a řada dalších jedovatých keřů nebo lilkovitých rostlin.

Hra na zahradníka

Kladný vztah dítěte k přírodě vznikne jedině tehdy, když je s ní skutečně v kontaktu. Je to pro něho i zábavné dobrodružství, když s vámi seje semínka a pak s napětím sleduje, jak se rostlinka klube z hlíny, postupně sílí, kvete a nakonec na ní vyrostou plody, které tak báječně chutnají. Můžete také společně založit políčko a pěstovat na něm zeleninu. Případně jej rovnou svěřte capartovi. Uvidíte, že si s tím poradí, samozřejmě s vaší pomocí. Nezapomeňte mu ale pořídit správné nářadí, jako jsou malá motyčka a hrabičky.

A co byste měli pěstovat? Nejvhodnější je zelenina, která má větší semena. Nakupte třeba hrách, fazole, tykev nebo slunečnici. Po čase, až bude malý pěstitel trochu zkušenější, můžete přidat měsíček, Echinaceu, heřmánek, řepík či fialky, a rozhodně jahody!

Foto: PonomarenkoNataly; Shutterstock.com

Foto: PonomarenkoNataly; Shutterstock.com

Reklama

Načítám