Hlavní obsah

Přírodní čističky vzduchu. Tyto pokojové květiny nejsou „obyčejné"!

Foto: Dean Drobot; Shutterstock.com

Foto: Dean Drobot; Shutterstock.com

Reklama

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Ozdobí interiér, produkují kyslík, detoxikují vzduch v bytě… Ne, nejedná se o nějakou technologickou novinku. Toto všechno umějí některé „obyčejné“ pokojové rostliny.

Článek

Domácnost bez zeleně působí stroze a tak nějak bez života. Zútulněním interiéru pokojovými rostlinami navíc posloužíte svému zdraví. A víc, než si myslíte, protože nelahodí pouze oku. V dnešní „době chemické“ na vás totiž i doma číhá celá řada škodlivých látek. Krásky v květináčích dokážou jejich nepříznivé působení na tělesnou schránku eliminovat.

Nástrahy všude kolem

Zvláště v zimních měsících, kdy méně větráte, se v ovzduší interiéru hromadí oxid uhličitý i nejrůznější toxické látky. Jedná se zejména o formaldehyd, toluen, xylen a benzen. Ty se postupně uvolňují například ze stavebních materiálů, z nátěrů, výmalby, koberců, stejně tak z nábytku vyrobeného z dřevotřísky či překližky. Viníkem škodlivých výparů bývají rovněž čisticí prostředky.

Všechny tyto látky můžou při dlouhodobém působení zapříčinit dýchací potíže, únavu či bolesti hlavy. Formaldehyd a benzen jsou dokonce kancerogenní.

Tvůrci příjemného klimatu

Abyste se i „uvnitř“ dobře cítili, místnosti dostatečně větrejte, nepřetápějte je a v neposlední řadě se obklopte pokojovými rostliny. Ty obohacují vzduch o kyslík, a naopak z něj odebírají námi vydechovaný oxid uhličitý, protože jej potřebují k životu. Vzduch přirozeně zvlhčují a vylučují prospěšné vonné silice.

Vědci navíc zjistili, že některé druhy pohlcují i zmiňované toxiny. Prakticky fungují jako přírodní čističky vzduchu, jejichž provoz vás nic nestojí, pouze vyžadují průběžnou péči. Rostlinami, které mají schopnost detoxikovat vzduch, se dokonce zabývá i NASA. Které kytky dostaly zelenou?

Areca, fíkus i tchynin jazyk

Foto: Irina Borsuchenko; Shutterstock.com

Foto: Irina Borsuchenko; Shutterstock.com

Ze zkoumaných rostlin dopadla jako „nejvýkonnější čistička“ palma druhu Areca. Pohlcuje toxiny a současně funguje jako denní továrna na kyslík. Bude dobře prospívat, když jí zajistíte dostatečnou zálivku a teplé prostředí. Teplota by ani v noci neměla klesnout pod 15 °C.

Další chytrou rostlinou je snad všem dobře známý tchynin jazyk. Ta si poradí s formaldehydem, benzenem i trichlorethylenem, který se uvolňuje z nejrůznějších nátěrů, lakovaných povrchů, ale také z čisticích prostředků. Na pěstování není nijak náročná, i když ji občas zapomenete zalít, nepřijde k úhoně. Pořiďte si ji do ložnice, protože kyslík produkuje nejvíc v noci.

Stejně ozdravně působí také rostliny z rodu fíkusů. Pěstování už není tak jednoduché, velmi záleží na správném zavlažování. Za důslednou péči se vám ale odmění čistým vzduchem, který také zbaví trichlorethylenu.

Výhra zvaná aloe vera

Foto: Godunova Tatian; Shutterstock.com

Foto: Godunova Tatian; Shutterstock.com

Se škodlivinami si poradí i dracena, filodendron je přímo specialista na formaldehyd a zelenec pohlcuje látky obsažené v cigaretovém kouři. Lopatkovec dokáže pohlcovat toluen a xylen. Vyžaduje bohatou zálivku a je citlivý na přímé slunce. Krásně kvetoucí gerbera absorbuje trichloroethylen, který se mimo jiné vypařuje i z pracích prostředků. Pořiďte si ji tam, kde perete či spíše sušíte prádlo. Bude fungovat jako účinný filtr.

Sukulent aloe vera absorbuje toxiny například z nátěrových barev, současně je výkonným producentem kyslíku. Mít doma tuto rostlinu se skutečně vyplatí. Postará se nejen o čistý vzduch, ale poslouží jako hojivý přírodní přípravek na drobné ranky, popáleniny či štípance. Můžete si z ní vyrobit i domácí chladivý gel. Pro úspěšné pěstování je důležité místo s dostatkem světla.

Pořidit si můžete také anturii, břečťan, kapradí, voskovku, gumovník či asparágus. Všechny vám pomohou k tomu, aby se vám opět dobře dýchalo.

Reklama

Načítám