Hlavní obsah

Proč dnešní vztahy nefungují? Tohle si myslí naše babičky!

Foto: Thinkstock

Většina našich babiček a prababiček vydržela celý život s jedním mužem. Jak to dokázaly?Foto: Thinkstock

Reklama

Naše babičky se rozváděly málokdy. Nebylo to společensky a ekonomicky únosné, ale také si uměly poradit s partnerskými problémy. V čem dělají dnešní mladí chybu? Tohle si o tom myslí starší generace.

Článek

O dost méně uzavřených manželství, ale výrazně více rozvedených párů. A o těch, co sice nejsou sezdaní, nicméně spolu mají děti, a rozešli se, ani nemluvě. Tak se dá jednoduše popsat rozdíl mezi tím, jak žily naše babičky a prababičky, a jak žijeme my. Jak to, že dnešní vztahy tak snadno a rychle krachují? Co děláme špatně? Starší generace si o tom myslí následující.

1. Na všechno dost času

Třeba před padesáti lety nebylo nic zvláštního na osmnáctileté nevěstě a o rok starším ženichovi. Dnes nad takovým párem nechápavě kroutíme hlavou. Tak mladí, nezkušení, nevybouření, proč si ještě chvíli neužijí?

Je to pravda, ale na druhé straně nezkušenost mládí a hlava plná ideálů měla své výhody. „Dnes si lidi pomalu do pětatřiceti užívají, cestují, studují a dělají kariéru. Jenže pak vstupují do vztahu zpohodlnělí z toho, že doposud se vše točilo jen kolem nich, nemuseli se nikomu přizpůsobovat, vytvářet kompromisy. Neumí se pak ani dohodnout na tom, co si dají k večeři,“ říká sedmdesátiletá Jarmila. Život ve dvou totiž není podle ní vůbec lehký. „S láskou si vystačíte prvních pár let, ale pak to chce hodně tolerance. A starého psa těžko naučíte novým kouskům,“ dodává.

Foto: Thinkstock

Dnešní mladí nikam nespěchají. V určitém ohledu je to dobře, ovšem pak se stává, že neumí žít v páru. Až moc si zvykli na to, že není nutné se někomu přizpůsobovatFoto: Thinkstock

2. Hlavně co nejsnazší řešení

Podle třiasedmdesátileté Marie nejde o to, že by dřív manželé neměli rozepře, nehádali se a jejich vztahy neprocházely krizemi. „Já si s manželem prožila hodně těžká období, ale vždy jsme to překonali, našli řešení, i když to stálo hodně práce a úsilí. Dnešní mladí podle mě nehledají nejlepší řešení, ale jen ta nejsnazší. Je to jako se starými ponožkami. Která ženská je dnes zalátá? Žádná, vyhodí je a koupí nové,“ říká Marie.

3. Holky, naučte se poprosit o pomoc

Podle sedmašedesátileté Vlasty dnes spousta manželství krachuje, protože ženy si chtějí plnit své profesní či studijní sny, ale neuznají, že bez pomoci manžela to nepůjde. „Emancipace je skvělá, ale neznamená, že ženy nemůžou chlapa poprosit o pomoc. Když to neudělají, zmítají se mezi prací, kariérou, dětmi a domácností, nestíhají, a rodinná pohoda je pryč,“ popisuje Vlasta.

A čekat, že mužům samo od sebe dojde, že potřebujete pomoct, je podle ní utopie. „Ženská musí chlapa poprosit o pomoc, jasně mu říct, co potřebuje. A není to žádná ostuda. Slušný a hodný chlap ženu, kterou miluje, rád podpoří, splní jí její přání. Klidně bude i vysávat, ale musí mu někdo říct, že to je to, po čem jeho žena touží,“ dodává Vlasta.

Foto: Thinkstock

Spolu až do smrti? V dnešní době spíš zázrakFoto: Thinkstock

4. Chce to trpělivost

A jasno má i jednasedmdesátiletá Jana. Dnešní mladí mají nedostatek trpělivosti a neschopnost uskrovnit se. „Mladí chtějí všechno hned. Hned chtějí jezdit v drahém autě, bydlet v krásném domě, jezdit na dovolenou k moři, luxusně se oblékat. A nemají trpělivost si na to počkat,“ říká Jana.

Sama vzpomíná, jak v mládí s manželem a dvěma dětmi bydleli v miniaturním bytě, neměli pračku, o autě si mohli nechat zdát a dovolená znamenala pobyt na staré chalupě, kterou vlastními silami opravovali. „A přesto to bylo nejšťastnější období v našem životě. Jenže dneska si mladí nadělají půjčky, žijí na dluh, jsou nervní ze splátek a hádají se. Nebo neumí uznat, že prostě na něco nemají, vyčítají si to, a zase je to špatně. Já vím, že dnes je těch lákadel strašně moc, ale přece je důležité, že jedete s rodinou na výlet, a ne že tam jedete drahým autem,“ vysvětluje Jana.

Tak co, souhlasíte?

Reklama

Načítám